تاثیر نرخ پرش (Bounce Rate) بر وضعیت رتبهبندی

بحثهای زیادی در مورد ارتباط نرخ پرش گوگل آنالیتیکس با رتبهبندی موتورهای جستجو در طی سالهای اخیر انجام شده است. اما همچنان تصورات نادرستی از این موضوع وجود دارد. از تعریف بانس ریت گرفته تا تاثیر آن بر رتبهبندی و نحوه اندازهگیری، همه و همه باعث ایجاد استراتژیهای نادرست زیادی شده است. ما در این بخش قصد داریم تا حد امکان مسئله را شفاف برای شما توضیح دهیم تا کمی از این تفاوت نظرها فاصله بگیرید.
نرخ پرش دقیقا به چه چیزی گفته میشود؟
نرخ پرش نشان دهنده درصد کاربرانی است که موقع بازدید از صفحه وبسایت، بدون اینکه هیچ اقدامی مثل کلیک کردن روی لینک، پرکردن فرم نظرات یا خرید محصول، آن صفحه را ترک میکنند . این درصد نسبت به تعداد کل کاربرانی که از سایت بازدید کردهاند حساب میشود. مثلا اگر فقط 4 نفر از وبسایت شما بازدید کرده باشند و یکی از آنها بدون هیچ واکنشی صفحه را ترک کند، نرخ پرش شما 25% خواهد بود.
” گاهی میتوانیم بگوییم Bounce Rate نقطه مقابل نرخ تبدیل است.”
بیشتر بدانید: سئو و بهینه سازی سایت چیست؟
چرا نرخ پرش مهم است؟
بانس ریت به سه دلیل برای متخصصان سئو اهمیت دارد:
- ترافیکی که از سایت پرش داشته، تبدیل نشده است. یعنی با کاهش تعداد کاربرانی که سایت را بدون هیچ اقدامی ترک میکنند، میتواند نرخ تبدیل را افزایش دهید.
- ممکن است این نرخ به عنوان یکی از عوامل رتبهبندی گوگل مورد استفاده قرار بگیرد. در واقع مطالعات و تجربیات تیمهای مختلف سئو تا به امروز نشان میدهد که میزان پرش ارتباط زیادی با رتبهبندی و جای گرفتن در صفحه اول نتایج گوگل دارد.
- نرخ پرش بالا نشان میدهد که سایت یا برخی از صفحات شما مشکلاتی با گوگل در بخش محتوا، تجربه کاربری، طرحبندی صفحه یا کپی رایتینگ دارند.
آیا نرخ پرش واقعا یکی از عوامل رتبهبندی است؟
بارها و بارها شنیدهاید که متخصصان سئو عنوان کردند الگوریتمهای رتبهبندی به طور دقیق مشخص نیستند و بسیاری از پیشنهادات بهبود رتبه بر اساس تجربیات و بیانیههای مختصر گوگل به وجود آمدهاند. در مورد بانس ریت هم چنین شرایطی صادق است. ما از تاثیر مستقیم آن روی رتبه مطمئن نیستیم اما مسلما اگر روی افزایش نرخ تبدیل گوگل تاثیر داشته باشد، خود گوگل ارزش بیشتری برای صفحهای که مخاطبان آن را تایید میکنند قائل خواهد بود.
جان مولر به عنوان یکی از نمایندگان گوگل در 12 ژوئن سال 2020، خیلی واضح عنوان کرد که گوگل از این نرخ به عنوان عامل مستقیم رتبهبندی استفاده نمیکند. جان مولر گفت:
“من فکر میکنم که در این خصوص کمی تصور اشتباه وجود دارد. ما قطعا به مواردی مثل نرخ پرش به عنوان المانی برای تجزیه و تحلیل در مورد رتبهبندی وبسایتها نگاه نمیکنیم.”
اگر نیاز به مشاوره سئو در تهران دارید میتوانید با تیم امین محتوا در ارتباط باشید.
چرا نرخ پرش اهمیت دارد؟
Bounce Rate یکی از معیارهای مهم در سئو است. حتی میتوانیم آن را با نام “ترازوی جذابیت محتوا” معرفی کنیم. بالا بودن بانس ریت میتواند به این دلیل باشد که مردم نتوانستهاند چیزی را که به دنبال آن بودند در صفحه وبسایت شما پیدا کنند. شاید هم نشانهی این باشد که باید محتوا یا تجربه کاربری خود را در وبسایت بهبود ببخشید. در هر صورت، همهی اینها دلیلی بر این هستند که شما فرصتهای تبدیل را به راحتی از دست میدهید. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات سئو و یا آموزش سئو امین محتوا به صفحهات مربوط مراجعه کنید.
آنالیز دقیق نرخ پرش به شما کمک میکند برای بهبود تعدادی از عناصر قابل تشخیص و استفاده در وبسایت خود، مثل CTA و کیفیت محتوا تلاش کنید.
این آپشن زمانی که صفحات مختلف وبسایت را باهم مقایسه میکنید بسیار مفید خواهد بود. میزان پرش به شما نشان میدهد که یک موضوع خاص برای مخاطب شما تا چه اندازه ارزش یا جذابیت داشته است. شاید لازم باشد سبک نگارش یا تولید محتوای خود را تغییر دهید تا جذابیت بیشتری ایجاد کنید.
حتی میتوانید از این نرخ برای مقایسه ترافیک بخشهای مختلف با هم استفاده کنید. یعنی به راحتی متوجه میشوید کدام کانال بازاریابی دیجیتال شما بهتر از بقیه عمل میکند؟ شما با کمک ارقام تولید شده توسط آنالیز صفحه متوجه میشوید که باید استراتژی وبسایت خود را روی کدام کانالها متمرکز کنید.
مقایسه نرخ پرش با نرخ خروج
Exit Rate یا همان نرخ خروج را بسیاری از سئوکاران مبتدی با بانس ریت اشتباه میگیرند. ما در این بخش تفاوتهای میان این دو نرخ پردازش و اندازهگیری خروج مخاطب را مورد بررسی قرار میدهیم.
- نرخ خروج نشاندهندهی درصدی از تمام بازدیدهای صفحه است که آخرین بار در سایت حضور داشتند.
- نرخ پرش نشاندهنده تعداد بازدیدهای همراه با واکنش نسبت به نرخ خروج است.
اگر بخواهیم با شما رو راست باشیم، باید اعتراف کنیم که تعریف Bounce Rate بسیار گسترده است و نمیتوان درک درستی از این همه گستردگی داشته باشیم.
نکته بعدی این است که پرش کاربران در بعضی مواقع طبیعی است. به عنوان مثال سایتهایی مثل ویکی پدیا یا WebMD گاها بیشتر از 90 درصد بانس ریت دارند. اما کاملا مشخص است که این درصد مانع دیده نشدن آنها نشده است و فاجعهای در این مورد رخ نخواهد داد. معیار اصلی رتبهگیری در گوگل، رضایت کاربر است. پس تا زمانی که بازدیدکننده راضی داشته باشید، صفحه شما به صورت کاملا درست و در راستای رسیدن به هدف خود کار کرده است.
مقاله مرتبط: آپدیت محتوا در سئو چقدر اهمیت دارد؟
به چه دلیل نرخ پرش بازدیدکنندگان مفید است؟
سناریوهای زیادی وجود دارد که نشان میدهد شاید نرخ پرش لزوما چیز بدی نباشد. این دلایل با تکیه بر مشکلات مربوط به قابلیتهای استفاده وبسایت شما نیست، اما شامل بخشی از فرآیند طبیعی جستجو میشود. ما در این بخش به بررسی این دلایل خواهیم پرداخت.
· مشکل کاربر را حل کرده باشید
اگر مشکل یک بازدیدکننده را در یک محتوا حل کرده باشید، طبیعی است که دیگر نیاز به سرچ و کاوش بیشتر در سایت شما نداشته باشد و احتمالا پرش میکند. این مورد بیشتر در سایتهای اطلاعاتی مثل Wikipedia، Dictionary.com و غیره بسیار رایج است. در اغلب موارد بازدیدکننده برای دریافت پاسخ دیگر سوالات خود هم به وبسایت شما مراجعه میکند، چون شما منبعی هستید که به سرعت مشکل مخاطب را حل میکنید.
· مخاطب صرفا در حال تحقیق است
شاید برخی از کاربران بعد از مشاهده صفحه شما، از آن پرش کنند، چون فعلا در مرحلهی تحقیق برای تکمیل فرآیند خرید هستند. اینجا است که مرحلهی آگاهسازی از قیف فروش اهمیت خود را نشان میدهد. بازدیدکنندگان محتویات صفحه شما را بررسی میکنند و سپس برای انجام تحقیقات بیشتر به نتایج جستجو برمیگردند. این ماهیت فرآیند خرید است و طبیعتا گوگل چنین چیزی را به عنوان یک مشکل تلقی نمیکند.
اصلا اگر چنین پرشهایی منفی در نظر گرفته میشدند، وجود محتواهای وبلاگ به جای رشد، باعث تضعیف جایگاه وبسایتها میشد. اما خب همین محتواها باعث میشوند کاربران اعتماد بیشتری به فعالیت مجازی صاحب کسب و کار داشته باشند.
کاربران ترجیح میدهند بسیاری از منابع اطلاعاتی را بررسی کنند. حتی مقالهنویسان هم برای نوشتن مقالات خود به دنبال چندین منبع محتوایی هستند. پس با دیدن وبلاگی که اطلاعات معتبر و درستی را ارائه میدهد، رضایت بیشتری خواهند داشت و گوگل هم پاداش این رضایت را روی رتبه صفحات اعمال میکند.
· کاربر فعلا قصد خرید ندارد ولی از ویترین کار شما استفاده میکند
شاید خود شما هم این تجربه را داشتهاید که از یک محصول خوشتان آمده است اما فعلا قصد و شرایط تهیه آن را ندارید. معمولا یا با گزینه اسکرینشات از کالای مورد نظر و توضیحات آن عکس میگیرید، یا روی دکمه “افزودن به سبد خرید” کلیک میکنید. همین گزینه روشی موثر برای تبدیل بازدیدکننده به خریدار است.
بیشتر بدانید: مشاور سئو
نحوه محاسبه نرخ پرش
برای محاسبه نرخ پرش یک صفحه وب، کل دفعاتی که یکبار مراجعه صورت گرفته است را بر مجموع دفعات مراجعه کاربران تقسیم کنید. سپس در 100 ضرب کنید تا درصد پرش بدست آید.
محاسبه نرخ پرش گوگل = (جلسات تک صفحه / مجموع جلسات) * 100
به عنوان مثال، اگر تعداد کل بازدیدهای صفحه شما 4200 بازدید و بازدیدهای همراه با خرید یا واکنش 1200 بازدید باشد، بانس ریت صفحه شما 28.6 درصد خواهد بود.
(1200 / 4200) * 100 = 28.6%
” یادتان باشد که نرخ پرش یک صفحه بسته به منبع ترافیک و دوره زمانی که برای چک کردن آن انتخاب میکنید، میتواند متفاوت باشد. حتی این تفاوتها شاید اصلا با هم قابل قیاس نباشند.”
معیارهای Bounce Rate همیشه در سطح صفحه تعریف میشوند، اما یک بانس ریت کلی هم وجود دارد که نشان میدهد واکنشهای کاربران در هرصفحه روی نرخ کلی پرش وبسایت تاثیر دارد.
آیا محدوده خاصی برای نرخ پرش وجود دارد؟
همانطور که گفته شد نمیتوانیم یک محدوده مشخص برای همهی وبسایتها در نظر بگیریم، ولی با این حال، اگر این نرخ برای وبسایت شما کمتر باشد، بهتر است. معیارهای زیادی برای اندازهگیری آن وجود دارد. معیارهایی مثل صنعت و حوزه فعالیت سایت، نوع محتوا، هدف جستجو و صفحه فرود، تفاوتهای فاحشی در عملکرد کاربران ایجاد میکنند.
برای اینکه دید مشخصی از نرخ مناسب پرش سایت خود داشته باشید، باید آن را با میانگین صنایع و حوزههای مشابه خود بسنجید. اگر مشخص شد که بیشتر از حد نرمال است، باید استراتژی بازاریابی و سئو خود را در جهت کاهش این ارقام بازبینی و اصلاح کنید.
ابزار سنجش Bounce Rate
میتوانید از ابزار Benchmarking در گوگل آنالیتیکس استفاده کنید که ببینید وب سایت شما در چه وضعیتی نسبت به استانداردهای همکارهای شما قرار دارد. ابتدا حوزه فعالیت خود را مشخص کنید. گوگل آنالیتیکس فضای وب را بررسی میکند تا نسبت نرخ پرش شما را با رقبای شما مورد مقایسه قرار دهد.
اما طبق تجربه کارشناسان سئو، اگر این عدد به طور میانگین 40 الی 45% باشد، قابل قبول و استاندارد است. ولی شما سعی کنید معیار سنجش را حتما شرایط رقبای خود در نظر بگیرید تا بتوانید رتبه بهتری کسب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید