تگ کنونیکال چیست و خفن ترین کاربرد canonical چیست؟

یکی از دردسرسازترین قسمتهای کار در فضای وب که باعث سردرگمی تعداد زیادی از کارشناسان تازهکار سئو میشود، بحث تگ کنونیکال است. هر نوع قضاوت یا تصوری دارید کنار بگذارید و تا آخر مطلب همراه ما باشید. ما به عنوان تیم تخصصی آموزشی و خدماتی سئو تصمیم گرفتیم خیلی شفاف و دقیق Canonical tagها را بررسی کنیم.
یادتان باشد که SEO برای تمامی وبسایتها لازم است و هیچ سایت فروشگاهی و خدماتی استثنا نیست و باید طبق قوانین موتورهای جستجویی مثل گوگل عمل کند. URLهای کنونیکال برای تقویت عملکرد سئو وبسایت و مطمئن شدن از اینکه مشتری شما به راحتی به صفحات مورد نظر خود دسترسی پیدا میکند، طراحی شدهاند. در واقع این تگها کمک میکنند موتورهای جستجو وقتی URLهای مختلف به یک محتوا یا صفحه اشاره میکنند، سردرگم نشده و سریعا محتواهای یکسان و مشابه را شناسایی کنند.
بیشتر بخوانید: یادگیری ۰ تا ۱۰۰ سئو
تگ کنونیکال چیست؟
تگ کنونیکال راهنمای موتورهای جستجو است. یعنی به موتور جستجو اعلام میکند که چه صفحهای را باید در نتاسج سرچ نشان دهد. کاربرد این تگ زمانی اهمیت خواهد داشت که شما دو صفحه با محتوای تکراری داشته باشید. URLهای کنونیکال به موتور جستجو میگویند که کدام صفحه اصلی و کدام صفحه تکراری و مشابه است.
مثلا فرض کنید دو صفحه X و Y روی وبسایت شما دارای محتوای تکراری یا مشابه هستند و شما میخواهید صفحه X را به عنوان صفحه اصلی به مخاطب خود نشان دهید. این تگها کاری میکنند که موتورهای جستجو فقط صفحه X را نمایش بدهند و تمام جریان ترافیک سئو به همان صفحه سرازیر شود.
چرا باید از Canonical tagها استفاده کنیم؟
1. کمک میکنند که مشخص کنید کدام URL در نتایج جستجو به کاربران نشان داده شود.
2. کنونیکالها باعث میشوند معیارهای ردیابی محصول یا موضوعات بسیار ساده شوند. زمانی که URLهای مختلفی در وبسایت وجود دارد، اینکه معیارهای تلفیقی بتوانند یک محصول یا بخش خاص را جدا کنند، دشوار میشود. URLهای کنونیکال وظیفه سادهسازی و سازماندهی این URLها را برعهده دارند و گزارش درستی را به مشتری شما ارائه میدهند.
3. سیگنالهای لینک را برای صفحات تکراری یا مشابه یکپارچه کرده و محتوای Syndicate را مدیریت میکنند. تگهای کنونیکال به موتورهای جستجو کمک میکنند اطلاعاتی که برای URLهای جدا در اختیار دارند( مثل لینکهای هر کدام از آنها) ، در یک URL واحد و معتبر ادغام شود.
حتی اگر بخواهید محتوای خود را در دامنههای دیگر هم منتشر کنید، این URLها کمک میکنند نمونه مورد نظر شما تثبیت رتبه داشته باشد. یعنی محتوای تکراری شما در تمام فضای وب بدون رقابت برای ترافیک و رتبهبندی، جایگاه مناسبی را کسب کند.
مقاله مرتبط: تاثیر URL بر سئو
چه زمانی باید از تگ کنونیکال استفاده کنیم؟
مثل دیگر بخشهای سئو، در این بخش هم نمیتوانیم یک نسخه دقیق و استراتژی 100 درصد موفق را به همه پیشنهاد کنیم. اما برخی سناریوها وجود دارند به ما در خصوص سازماندهی وبسایت کمک میکنند. قبل از اینکه درگیر جزئیات اختلاف نظر کارشناسان مختلف شوید، توصیه میکنیم موارد عمومی و معمول زیر را بررسی کنید.
• محتوای تکراری (Duplicate content) :
از شروع بحث تا همین حالا مدام به کاربرد تگهای کنونیکال در نظمدهی به محتواهای تکراری اشاره کردهایم. بنابراین کاملا مشخص است که در این شرایط بی برو و برگرد باید کنونیکال استفاده شود. یعنی برای هر محتوای تکراری صفحه خود باید از این تگها استفاده کنید.
بیشتر بدانید: تاثیر محتوا تکراری بر سئو سایت
• محتوای مشابه (Similar Content):
تصور کنید که صاحب یک فروشگاه آنلاین هستید که محصولات مشابه زیادی با تفاوتهای جزئی را برای فروش ارائه میدهد. در چنین شرایطی کارشناسان سئو توصیه میکنند از کنونیکال تگها استفاده کنید. همانطور که قبلا هم گفته شد با کمک این تگها موتور جستجو صفحه اصلی را تشخیص میدهد و باعث رتبهگیری صفحه مورد نظر میشود.
• پارامترهای URL در تگ کنونیکال:
اغلب اوقات این پارامترها نادیده گرفته میشوند، اما وجود آن در تمام صفحات شما بسیار مهم است. در واقع این پارامترهای کمک میکنند تا عملکرد کمپین را به راحتی دنبال کنید و هر صفحه به اهداف خاصی مرتبط شود. مشکل استفاده از پارامترهای URL این است که هر پارامتری که برای URL اصلی ایجاد میشود به موتورهای جستحو میگوید صفحات تکراری هستند.
تکرار و تشابه هم عامل مهمی در تضعیف سئو وبسایت است، پس این شرایط میتواند برای عملکرد صفحات وب شما مخرب باشد. تگ کنونیکال کمک میکند صفحه اصلی و مورد نظر شما به عنوان صفحه متعارف شناخته شود و دیگر با این مشکلات درگیر نباشید.
• خود ارجاعی (Self-referential):
قبلا Self-referential سناریوی بسیار بحث برانگیزی بود تا اینکه گوگل اعلام کرد همه باید از استانداردهای کنونیکال یا مرجع استفاده کنند. یعنی فرقی نمیکند که محتوای شما نمونه تکراری و مشابه دارد یا نه، در هر صورت باید یک کنونیکال تگ به هر صفحه اضافه کنید. زمانی این تکنیک بیشتر به کار میآید که چندین راه برای رسیدن به URL شما وجود داشته باشد. اضافه کردن یک تگ مرجع به موتورهای جستجو نشان میدهد که این صفحه ، همان صفحهای است که باید ایندکس شود و در نتایج سرچ به نمایش درآید.
بیشتر بدانید: مشاوره سئو سایت
قوانین طلایی در پیادهسازی کنونیکال تگها
تگهای کنونیکال به راحتی قابل پیادهسازی و استفاده هستند. روشهای مختلفی هم برای این کار وجود دارد که میتوانید از هر کدام که دوست دارید استفاده کنید. اما قبل از استفاده، باید قوانین طلایی پیادهسازی را بلد باشید و آنها را به کار بگیرید.
• قانون اول: از URLهای خالص استفاده کنید. در واقع بهترین کار این است که از مسیرهای نسبی با عنصر پیوند rel=“canonical” اجتناب کنید. یعنی به جای استفاده از
<link rel=“canonical” href=”/sample-page/” />
از ساختار زیر استفاده کنید.
<link rel=“canonical” href=“https://example.com/sample-page/” />
• قانون دوم: از URLهای کوتاه استفاده کنید. گوگل URLهای بزرگ و کوچک را متفاوت میبینید، بنابراین برای تگها کنونیکال خود از URLهای کوچک استفاده کنید.
• قانون سوم: از نسخه صحیح دامنه استفاده کنید. یعنی HTTPSها را جایگزین HTTPها نمائید. اگر دامنه را به SSL تغییر دادهاید، مطمئن شوید که هیچ آدرس اینترنتی غیر SSL را در canonical tagها استفاده نکرده باشید.
• قانون چهارم: از کنونیکال تگهای مرجع خود استفاده کنید. اجباری در استفاده از تگهای ارجاعی نیست اما اگر از آنها کمک بگیرید، مسلما کمک زیادی به روند رشد صفحه شما میکند. جان مولر، تحلیلگر ترندهای وب مستر گوگل در این خصوص میگوید:
” از این جهت توصیه میکنیم از تگهای خود ارجاعی استفاده کنید که این تگها به ما نشان میدهند شما دقیقا میخواهید کدام صفحه را ایندکس کنید یا آدرس وب موقع ایندکس شدن باید چه چیزی باشد.”
• قانون پنجم: برای هر صفحه از یک کنونیکال تگ استفاده کنید. اگر یک صفحه چند تگ داشته باشد، گوگل همهی آنها را نادیده میگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید