نرخ کلیک چیست؟ همه چیز در مورد CTR سایت در سئو

ما بارها در مورد سئو و اهمیت آن برای تجارت الکترونیک صحبت کردهایم. حتی نحوه عملکرد الگوریتمها را هم مورد بررسی قرار دادیم اما برای اینکه مخاطبان ما بتوانند اطلاعات دقیقتری از علم سئو داشته باشند، همیشه سعی کردیم که خیلی جزئیتر مطالب را بررسی کنیم. این بار نوبت به CTR یا همان نرخ کلیک رسیده است.
برای شروع، بدانید که موتورهای جستجو اعتبار ویژهای برای صفحات وبی که CTR بالایی دارند در نظر میگیرند. چرا؟ چون در شرایطی که پرداختی با کمک کلیک انجام شود، هر چی تعداد کلیکها بیشتر باشند، موتورهای جستجو هم درآمد بیشتری خواهند داشت. نرخ کلیکهای سایت برای کسی که درخواست را تبلیغ دادهاند هم بسیار مهم است.
کاربران زمانی از گوگل استفاده میکنند که سوالی برایشان پیش آمده باشد و نیاز دارند تا پاسخ خود را خیلی سریع پیدا کنند. یعنی کاربر به خوبی میداند که چه میخواهد.
حالا تصور کنید که یک آگهی جستجوی پولی و مرتبط با موضوع سرچ مخاطب ایجاد کردهاید و کاربر آن را میبیند. خب قطعا روی آن کلیک خواهد کرد و پاسخ سوال خود را دریافت میکند. ما قرار است این بخش از سئو و فرآیند جذب ترافیک برای وبسایت را بررسی کنیم.
نرخ کلیک چیست؟

CTR مخفف عبارت Click-Through Rate است و معیاری است که با آن میتوانیم با کمک آن نسبت کاربرانی که روی لینک کلیک میکنند به تعداد کل افرادی که لینک را دیدهاند را اندازهگیری کنیم. در سئو از این نرخ برای آنالیز اینکه چند نفر روی صفحه یا لینک در SERP کلیک میکنیم.
مثلا اگر تبلیغ PPC شما 2000 بازدید و 2 کلیک داشته باشد، یعنی CTR شما 1.0% است. این عدد نشان میدهد که مخاطبان چقدر آگهی شما را با موضوع سرچ خود مرتبط میدانند.
” CTR بالا، یعنی کاربران تبلیغ شما را با موضوع سرچ خود بسیار مرتبط میدانند.”
“CTR پایین، تبلیغ شما از نظر کاربران ارتباط زیادی با موضوع ندارد.”
هدف نهایی هر کمپین PPC این است که کاربران واجد شرایط به سایت شما جذب شوند و اقدام دلخواه شما را انجام دهند ( مثلا خرید کنند، فرم اطلاعات یا تماس پر کنند و یا حتی یک فایل یا برگه مشخص را دانلود کنند). پس CTR اولین قدم برای بهبود ارتباط تبلیغ شما و انجام اقدام دلخواه است.
منظور از CTR خوب، چیست؟
نرخ کلیک خوب، برای هر کسب و کار و سیستمی متفاوت است. این نرخ به عواملی مثل
- حوزه کاری شما
- کلمات کلیدی پیشنهادی و بهینه شده شما
- کمپینهای فردی و PPC
بستگی دارد.
نرخ کلیک دو رقمی برای کلماتی مانند نام برند، چیز غیر معمولی نیست. خیلی از افراد ممکن است با سرچ کردن نام برند و محصول شما، به صفحات شما دسترسی پیدا کنند.
از طرف دیگر، اینکه این نرخ برای کلمات کلیدی گسترده و غیر برند کمتر از 1% باشد هم نگران کننده نیست.
نحوه محاسبه نرخ کلیک
محاسبه نرخ کلیک بسیار فرمول سادهای دارد.

کافی است تعداد کلیکهای مخاطب را تقسیم بر تعداد کل بازدیدها کنید و عدد بدست آمده را در 100 ضرب کنید. نتیجه این محاسبات درصد کلیک صفحه یا تبلیغ شما خواهد بود.
محاسبه دستی این عدد در دنیای الگوریتمی امروز جایی ندارد، چون سیستمها و ابزارهایی وجود دارند که CTR یک صفحه یا لینک را به صورت خودکار محاسبه میکنند.
محاسبه CTR صفحه نتایج سرچ برای یک صفحه خاص بدین صورت است که سئو باید دادههای مورد نیاز خود را Google Search Console دریافت کند و بر اساس آنها درصد کلیک را محاسبه کند.
برای اندازهگیری عملکرد یک تبلیغ برای هر کلمه کلیدی پیشنهادی هم میتوانید اطلاعات مورد نظر را از داشبورد Google Ads دریافت کنید. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات سئو و یا آموزش سئو امین محتوا به صفحهات مربوط مراجعه کنید.
اهمیت CTR برای صفحات وب
هر چه نرخ کلیک وبسایت بیشتر باشد، ترافیک آن هم بیشتر خواهد بود. اینکه این درصد را برای صفحات خود کنترل کنید بسیار مهم است. حتی اگر نیاز بود، باید بتوانید قطعات مختلف صفحات خود را تقویت کنید که این نرخ بیشتر هم بشود. چه مزایایی با کار روی پروژه افزایش تعداد کلیک برای کسب و کار شما ایجاد میشود؟
رقابت موثر در SERP
اینکه صفحه وب شما با یک بخش ساختاریافته و مناسب داشته باشد، شانس بیشتر دیده شدن در صفحه نتایج را دارد و حتی ممکن است کلیکهای بسیار بیشتری هم دریافت کند.
دریافت رتبه بالاتر
CTR جزو عوامل رفتاری است که هر دو گزینه تعامل و علاقه کاربران را ارزیابی میکند. نکته جالب این داستان در این است که اثرگذاری درصد کلیک روی رتبهبندی و موفقیت تبلیغات بسیار واضح است اما موتورهای جستجو چیز زیادی در مورد تاثیر آن بر رتبهبندی ارگانیک بیان نمیکنند.
عوامل کاربر محور زیادی هستند که اثرگذاری آنها مورد بررسی رسمی قرار میگیرد، مثل Google page experience. اما هیچ اطلاعاتی در مورد نحوه دقیق تاثیرگذاری نرخ کلیک روی موتورهای جستجو وجود ندارد. اما ما با توجه به اینکه 5 صفحه اول وب حدود 70 درصد کل کلیکها را به خود اختصاص میدهند، میگوییم که نرخ کلیک به صورت بالقوه میتواند یک سیگنال رتبهبندی مثبت باشد.
بیشتر بخوانید: مشاور سئو
چطور CTR را افزایش دهیم؟
راهکارهایی برای تقویت این نرخ وجود دارد که میتوانید با کمک آنها بازدیدکنندگان بیشتری جذب کنید. در ادامه ما این راهکارها و اقدامات را به طور خلاصه بررسی خواهیم کرد.
1. سئو عنوان و توضیحات متا
ما در مقاله سئو عنوان کاملا به این مسئله پرداختهایم، اما برای اینکه خلاصهای از مطلب را به طور مفید ارائه دهیم، باید بگوییم که این اطلاعات شکل ظاهری یک صفحه وب را در SERP نشان میدهند. در حال حاضر موتورهای جستجو تمایل دارند برای هر سرچ توضیحات جداگانهای به مخاطب نشان دهند.
همین نکته نشان میدهد که نمیتوانیم متا تگها را به طور جداگانه عامل رتبهبندی ببینیم. اما اگر امکانی وجود داشته باشد که جلوی تغییر تگ عنوان صفحات را بگیریم، قطعا رتبه بهتری کسب خواهیم کرد.
هم در عنوان و هم در توضیحات متا، باید کلمه کلیدی اصلی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین طول استاندارد هر دو مورد را باید رعایت کنید. عنوان باید حداکثر 60 کاراکتر و توضیحات متا باید 160 الی 200 کاراکتر داشته باشد.
2. جلب توجه محتوا
برای اینکه مخاطب جذب صفحه شما شود، باید اطلاعات ارزشمندی را ارائه دهید و مهمترین عبارات را برجسته کنید. برای این کار هم باید از کلمات و اعدادی که مثل آهنربا مخاطب را جذب میکنند استفاده کنید. این کلمات در تبلیغات اغلب نشان دهنده سود بیشتر هستند. برای وبلاگ هم باید توجه داشته باشید که کاربران اغلب به دنبال لیست، آمار و توضیحات کلیدی هستند. به عنوان مثال کسی که به دنبال خرید لپتاپ برای کارهای گرافیک دیزاین است، احتمالا عبارت ” بهترین لپتاپهای گرافیکی” را سرچ میکند.
ما در مقاله “کپی رایتینگ” در مورد مهارتهای نوشتن یک محتوای جذاب مفصل صحبت کردهایم. توصیه میکنیم حتما این بخش را مطالعه کنید.
3. بیان تازگی و ترند بودن موضوع
اغلب زمانی که نتایج سرچ را میبینید، تاریخ انتشار محتوا هم مشخص است. برای همین مهم است که محتوای شما همیشه بهروز باشد و البته این بهروز بودن را در عنوان خود نشان دهید تا مخاطب بداند قرار است آخرین اطلاعات را دریافت کند. این مسئله باعث میشود هم تعداد کلیک بیشتری دریافت کنید و هم رتبه بهتری دریافت کسب نمایید.
4. استفاده از URLهای صریح و شفاف
همه URLهای شما باید سئو فرندلی باشند، یعنی باید مختصر، مفید و قابل فهم باشند. حتما بین کلمات URL از خط فاصله استفاده کنید. سعی کنید از کلمه کلیدی خود در آدرس اینترنتی استفاده کنید چون همین کار باعث میشود نرخ کلیک صفحات شما تا 45% افزایش پیدا کند.
5. استفاده از اسکیما یا دادههای ساختار یافته

این که از نشانهگذاری معنایی یا Schema استفاده کنید، باعث میشود ساختار محتوایی بهتری برای انواع محتواهای سایت خود داشته باشید. به لطف اسکیماهای مختلف، موتورهای جستجو میتوانند ماهیت صفحات شما را بهتر درک کنند و جایگاه هر صفحه را در SERP به طور تفکیک شده ایجاد کنند. مثلا صفحات قیمت محصول و سوالهای متداول در نتایج جداگانه هم قابل نمایش خواهند بود.
6. تنظیم لینکهای سایت
این لینکها عناصری هستند که اجازه میدهند کاربران مستقیما از نتایج جستجو به بخشهای مختلف صفحه دسترسی پیدا کنند. لینکهای سایت را میتوانید در یک ردیف یا ستون، درست زیر توضیحات درج کنید. با این کار صفحه مورد نظر بیشتر برای کاربران در صفحه نتایج قابل توجه است. بنابراین CTR و پتانسیل ترافیک بیشتری کسب میکند.
البته موتورهای جستجو به صورت خودکار این لینکها را تنظیم میکنند، اما میتوانید با ایجاد یک ساختار سایت کاملا واضح، اضافه کردن لینکهای داخلی با Anchor textهای مرتبط، نوشتن توضیحات alt تصاویر و نمونههایی مشابه اینها، شانس دریافت لینک برای صفحات شما افزایش پیدا میکند.
7. اضافه کردن اطلاعات کسب و کار روی نقشه
موتورهای جستجو نتایج را بر اساس لوکیشن کاربر تنظیم میکنند. یعنی زمانی که شخصی در حال جستجوی محصول یا خدمات محلی هستند یا حتی برای یک رویداد مکان خاصی را جستجو میکنند، SERP لیستی از مشاغل مربوطه را در لوکیشن مورد نظر به شما نمایش خواهد داد.
پس اگر شرکت شما دارای آدرس فیزیکی مشخصی است، باید آن را در Google My Business، Bing Places for Business، Yahoo Local و سایر فهرستهای تجاری ثبت کنید. به این ترتیب لوکیشن و اطلاعات ضروری برای سرچهای محلی کاربران روی نقشه نمایش داده میشود.
8. بهینهسازی داخلی صفحه
گاهی اوقات، نتایج جستجو یک قطعه ویژه را نشان میدهند. مثلا یک بلوک با متن و تصویر خاص یا یک لیست متفاوت میتواند این قطعه ویژه باشد. وجود چنین تفاوتی باعث میشود نسبت به دیگر صفحات توجه بیشتری را به خود جلب کند. خب نتیجه چنین تفاوتی چه خواهد بود؟ مسلما تعداد کلیپهای دریافتی بسیار بیشتر از دیگر صفحات خواهد بود.
برای اینکه یک قطعه ویژه طراحی کنید، باید بتوانید ساختار درستی برای آن ایجاد کنید. مطمئن شوید که صفحه خود را به بخشهای منطقی تقسیم کردهاید، از لیست گلولهدار یا شمارهدار استفاده کنید، حتی میتوانید از آیتمهای بصری مثل جدول و نمودار هم استفاده کنید.
9. استفاده هدفمند از کلمات کلیدی دم بلند
کلمات کلیدی هدفمند، بسیار خاصتر عمل میکنند و باعث افزایش CTR میشوند.
” نکته مهم در مورد این کلمات این است که کمتر جستجو میشوند اما کلیک بیشتری دریافت میکنند. “
اگر روی بهینهسازی صفحات برای کلمات کلیدی دم بلند تمرکز کنید، احتمالا نرخ کلیک شما افزایش پیدا میکند.
10. آنالیز رقبا
حتما بررسی کنید که رقبای شما برای کلمات کلیدی مورد نظر شما چطور عمل کردهاند و به چه صورت در SERP دیده میشوند. این کار باعث میشود برگ برندهی هر رقیب را پیدا کنید و بر اساس آن محتواها و صفحات خود را بهینه کنید. پیادهسازی این کار به طور مداوم، باعث بهبود CTR شما خواهد شد.
نکته پایانی
عوامل زیادی روی CTR تاثیر میگذارد اما نکته مهم ماجرا این است که سئو و CTR در یک سیکل قرار دارند و بهبود هر مورد باعث بهبود دیگری خواهد شد. بنابراین اینکه تسلط کافی روی نکات گفته شده داشته باشید بسیار حیاتی و مهم است.
دیدگاهتان را بنویسید