متا دیسکریپشن چیست و چطور یک متن تاثیرگذار برای آن بنویسیم؟

اگر برایتان سوال است که متا دیسکریپشن (Meta description) چیست و دغدغه چگونه نوشتن آن را دارید، این مطلب به شما کمک خواهد کرد. هنگامی که کاربران صفحات شما را در نتایج موتورهای جستجو میبینند، فقط بخش مختصری از محتوای صفحه شما را مشاهده میکنند. بنابراین آنها باید بر اساس عناوین پستها، نام وب سایتها و توضیحات متا تصمیم بگیرند که روی کدام نتایج کلیک کنند. این توضیحات برای بهینهسازی موتورهای جستجو ضروری هستند. بدون Meta description قانعکننده، ممکن است محتوای شما توجهی که شایسته آن است را از کاربران یا موتورهای جستجو جلب نکند. بنابراین ما اینجا هستیم تا توضیح دهیم که توضیحات متا چیست و چگونه میتوان آن را به بهترین شکل برای اهداف سئو نوشت.
قبلا در مقالهی “آموزش محتوا نویسی مقدماتی” در مورد متا تگها و توضیحات متا مفصل صحبت کردهایم. پیشنهاد میکنیم حتما این مقاله را هم مطالعه کنید تا به طور کلی بتوانید درک عمیقتری نسبت به اهمیت نمایش محتوا پیدا کنید.
متا دیسکریپشن چیست؟
متن کوتاهی با حداکثر 155 کاراکتر است که زیر عنوان پست و صفحه در SERPها مشاهده میکنید. متا دیسکریپشن به شما میگوید که اگر روی یک نتیجه خاص کلیک کنید چه چیزی پیدا خواهید کرد.
توجه به این نکته مهم است که این مورد در دسته فاکتورهای رتبه بندی گوگل نیست. افزودن این متن به طور مستقیم باعث افزایش رتبه صفحه نمیشود؛ با این حال میتواند کاربران را متقاعد کند که به جای گزینههای دیگر در صفحات نتایج، روی صفحه شما کلیک کنند. حتی اگر صفحه شما رتبه اول را نداشته باشد.
meta description خوب به محقق اطلاعات کافی برای تصمیمگیری در مورد بازدید یا عدم بازدید از یک صفحه یا پست را میدهد. اگر این متن را به صورت دستی اضافه نکنید، موتورهای جستجو به صورت خودکار از خطوط اول مقاله، متنی را ایجاد میکنند. بهتراست خودتان دستی متنی را آماده کنید کنید زیرا اگر گوگل این کار را انجام دهد ممکن متنی نافهوم ایجاد شود که برای کاربر گیجکننده باشد.
با همه اینها در نظر داشته باشید که به طور کلی، اکثر کاربران نتایج جستجو را بر اساس مکان انتخاب میکنند. در واقع، اولین نتیجه در یک صفحه جستجو نزدیک به 30 درصد از کل کلیکها را دریافت میکند. هرچه در لیست پایینتر برویم، نتایج کمتر و کمتر کلیک میشوند. واقعیتی تلخ است که وجود دارد!
بیشتر بخوانید: تاثیر سرعت وب سایت بر رتبه بندی گوگل
چگونه یک متا دیسکریپشن تاثیرگذار بنویسیم؟

هیچ قانون قطعی و ثابتی برای نوشتن متا دیسکریپشن وجود ندارد. اما پس از تجربه و تحقیق ما به موارد زیر برای نوشتن متنی مناسب و تاثیرگذار دست یافتهایم:
- توضیحات را در کمتر از 155 کاراکتر بنویسید. متن طولانیتر میتواند مانع از دیدن کل توضیحات متا توسط کاربران شود.
- توضیح دهید که کاربران چه چیزی را پیدا خواهند کرد. هدف از این متن ارائه اطلاعات در مورد صفحه است. شما باید در مورد ماهیت واقعی محتوا صحبت کنید.
- مزایای محتوا را ذکر کنید. باید به خوانندگان بگویید چگونه قرار است از مقالهای که میخوانند سود ببرند.
- کلمات کلیدی مورد نظر خود را درج کنید. در صورت امکان، توصیه میکنیم کلمه کلیدی مورد نظر خود را در آن قرار دهید. البته عبارت کلیدواژه نباید به صورت اجباری در توضیحات گنجانده شود (همانطور که نباید در محتوایتان این کار را بکنید).
دستیابی به همه این اهداف در 155 کاراکتر یا کمتر ممکن است دشوار به نظر برسد. اما این مهارتی است که در صورت ارسال محتوای زیاد به سرعت یاد خواهید گرفت.
Meta description این پست را به عنوان نمونه در نظر بگیرید:
“یادگیری نحوه نوشتن توضیحات متا میتواند به صفحات شما کمک کند تا در SERPها توجه بیشتری جلب کنند. در اینجا برخی از بهترین نکات وجود دارد!”
این متا دیسکریپشن 134 کاراکتر دارد، یعنی هنوز حتی مقداری فضای خالی دارد. نکات ضروری پست ذکر شده است و مشخص است که محقق با خواندن آن چه چیزی میتواند پیدا کند. علاوه بر این، شامل یک Call to Action (CTA) موثر است.
155 کاراکتر می تواند محدود کننده باشد. اگر با پستهای عمیقی کار میکنید که موضوعات زیادی را پوشش میدهند، ممکن است برای شما مشکل باشد که همه آنها را در این توضیحات ذکر کنید. در نهایت، باید تصمیم بگیرید که چه اطلاعاتی مهمتر است.
“توصیه می کنیم از این نکته برای جذاب کردن توضیحات خود استفاده کنید: با استفاده از عباراتی مانند “بیایید در مورد آن صحبت کنیم” یا “دریابیم که چگونه”، کاربران را مشتاق کنید که صفحه شما را بررسی کنند. این اصطلاحات ساده و مبتنی بر عمل میتوانند خوانندگان را ترغیب کنند تا روی محتوای شما کلیک کنند.”
سوالات متداول در مورد متا دیسکریپشن
اکنون که می دانید چگونه متا دیسکریپشن را کامل بنویسید، می توانید کار بر روی سئو وب سایت خود را شروع کنید. در این بخش سعی میکنیم به رایج ترین سوالات در مورد توضیحات متا سئو پاسخ دهیم.

متا دیسکریپشن را باید کجا قرار دهیم؟
اگر از یک افزونه SEO مانند Yoast SEO یا Rank Math استفاده میکنید، ویجتی را در ویرایشگر خواهید دید که به شما امکان میدهد برای هر صفحه یک توضیحات متا تنظیم کنید.
آیا باید کلمات کلیدی زیادی را در متا دیسکریپشن قرار دهیم؟
به عنوان یک قانون کلی، توصیه میکنیم فقط یک یا دو کلمه کلیدی را در توضیحات متا بگنجانید. به یاد داشته باشید که شما فقط تا 155 کاراکتر دارید، بنابراین فضای زیادی برای مانور وجود ندارد. اگر از چند عبارت کلیدی استفاده کنید، ریسک نوشتن توضیحاتی را به جان میخرید که کاربران را درگیر نکند و برای موتورهای جستجو مانند هرزنامه به نظر برسد. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات سئو و یا آموزش سئو امین محتوا به صفحهات مربوط مراجعه کنید.
در مورد کلمات کلیدی بیشتر بخوانید: مشاوره حرفه ای سئو
اگر متا دیسکریپشن را خالی بگذارم چه اتفاقی میافتد؟
اگر آن را به صورت دستی اضافه نکنید، موتورهای جستجو با رفتن به صفحه و برداشتن بخشی متن، آن را ایجاد میکنند. معمولا چند جمله اول یک مقاله را به صورت خودکار قرار میدهند. این قالب اغلب منجر به توضیحات گیج کننده میشود که به درستی محتوا را منعکس نمیکند.
آیا متا دیسکریپشن میتواند خیلی طولانی باشد؟
متا دیسکریپشن باید کمتر از 155 کاراکتر باشد تا کاربران بتوانند جملات کامل را بخوانند. اگر از این حد تجاوز کنید، بقیه توضیحات متا قطع خواهد شد. این میتواند در مورد محتوا و هدف صفحه سردرگمی ایجاد کند.
نتیجهگیری
به انتهای مقاله متا دیسکریپشن رسیدیم؛ اکنون شما میدانید که توضیحات متا برخی از مهمترین عناصر برای سئو هستند، حتی اگر مستقیما بر رتبه شما در SERP تأثیر نگذارند. درست است که تعداد کاراکترها محدود است و فضای زیادی وجود ندارد، اما همین هم کافی است تا به کاربران پیش نمایشی از آنچه در مقاله خواهند خواند ارائه دهیم.
شما میتوانید از این توضیحات به خصوص برای دریافت کلیکهای بیشتر در SERPها استفاده کنید. خوشبختانه نوشتن آن به صورت موثر، مهارتی است که می توانید نسبتا آسان آن را به دست آورید. فقط کافی است که شما کوتاه و مفید بنویسید، محتوای خود و مزایای آن را به وضوح توصیف کنید و کلمات کلیدی مرتبط را درج کنید. امیدواریم خواندن این مقاله به سوالات شما پاسخ داده و برایتان مفید بوده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید