سئو منفی چیست و چرا باید مراقب سئو منفی در وب سایت خود باشیم

همهی کارهای لازم برای افزایش رتبه سایت در SERP انجام دادهاید، تکنیک کلاه سیاهی به کار نبردهاید و بهترین محتوای ممکن را به اشتراک گذاشتهاید، اما با کاهش ترافیک و رتبه مواجه شدهاید؛ همهی اینها نشاندهنده درگیر شدن شما با سئو منفی هستند.
متاسفانه در هر نوعی از بازاریابی که پا بگذارید، میتوانید با رقبایی که صرفا به دنبال جاهطلبی هستند و دیگران را با روشهای غیراخلاقی زیر پا میگذارند مواجه شوید. سئو و دیجیتال مارکتینگ هم از این قاعده مستثنی نیستند. ما در این مقاله قرار است در مورد SEO منفی، نحوه عملکرد آن و اقدامات لازم برای محافظت در مقابل آن صحبت کنیم.
همین که مشغول مطالعه این مقاله هستید، نشان میدهد که میدانید بهینهسازی موتور جستجو یا SEO چیست و چرا در دیجیتال مارکتینگ تا این اندازه اهمیت دارد. اگر میخواهید اطلاعات کاملتری بدست آورید، میتوانید دو مقالهی زیر را مطالعه کنید. در این مقالات ما به طور خلاصه و مفید، در مورد سئو و دلایل اهمیت آن در بازاریابی نوین صحبت کردهایم.
بیشتر بخوانید: مشاور سئو
سئو نیاز اصلی یک کسب و کار موفق در عصر دیجیتال است، چون فقط از این طریق میتوانیم مطمئن باشیم مشتریان به محصولات، خدمات و محتوای ما دسترسی پیدا میکنند. اما جنبه سئو هم جنبه تاریکی دارد که اگر با آن آشنا نباشید ممکن است ضررهای زیادی به کسب و کار شما وارد کند.
” سئو منفی، یک تکنیک تهاجمی است که دیجیتال مارکترهای کله خراب از آن برای تخریب سیستم کاری رقبای خود استفاده میکنند.”
سئو منفی چیست؟
ما از سئو استاندارد برای اینکه اعتبار سایت بیشتر شود و رتبه بهتری دریافت کند استفاده میکنیم. در واقع منظور ما از سایت، همان دامنه خاصی است که هر کسب و کار برای فعالیت در فضای وب آن را ایجاد میکند.
سئو استاندارد با هدف افزایش اعتبار و کسب رتبه عالی یک دامنه خاص انجام میشود.
در حالت کلی، استراتژیهای SEO شامل تولید محتوا، کیورد ریسرچ، بازاریابی از طریق سوشال مدیا و ایجاد بکلینک است. اگر این مراحل به درستی و با دقت انجام شوند، دامنه هدف رتبه بالاتری در SERP بدست میآورد و به طبع ترافیک بیشتری هم کسب میکند. افزایش ترافیک در اکثر مواقع باعث بهتر شدن نرخ تبدیل و قدرتمندتر شدن برند میشود.
بیشتر بخوانید: چرا سئو اهمیت دارد؟
سئو منفی، دقیقا نقطه مقابل این سیستم است. negative SEO شامل تکنیکها و استراتژیهای مخربی است که باعث کاهش رتبه، ترافیک و اعتبار یک دامنه یا شرکت میشوند. دامنهای که اقدام به تخریب سایت شما میکند اغلب متعلق به رقیب شما است، اما ممکن است برخی از ارائه دهندگان خدمات سئو کلاه سیاه هم در ازای دریافت هزینه اقدام به انجام چنین کاری کنند.
5 نوع تکنیک SEO منفی
رقبای شما در حالت عادی و در اکثر موارد، به سایت شما دسترسی ندارند. پس حملات سئو منفی آنها بیشتر روی استراتژیهای خارجی تمرکز دارند. مثلا سعی میکنند بکلینکهای اسپم به سایت شما هدایت کنند یا محتوای شما را کپی کنند.
در حملات تهاجمیتر هم ممکن است سعی کنند وبسایت شما را هک کنند و محتوای شما را مستقیما تغییر دهند تا از نظر گوگل اسپم شناخته شوند و حتی پنالتی دریافت کنید. ما در این بخش رایجترین تکنیکهای خارجی و داخلی را بررسی میکنیم تا بدانید سایت شما چرا عقبگرد میکنند.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات سئو و یا آموزش سئو امین محتوا به صفحهات مربوط مراجعه کنید.
1. هک مستقیم وبسایت

هک وبسایت بسیار سخت و پرهزینه است ولی خب برخی از این روش برای آسیب رساندن به کسب و کار رقیب استفاده میکنند و هر کاری که برای کاهش رتبه صفحات از دستشان برمیآید را انجام میدهند.
برای بهبود سئو، باید همیشه تغییرات مثبت در محتوا و سایت ایجاد کنید، تا صفحات شما برای موتورهای جستجو خوانا و جذابتر شوند. پس بهترین و سادهترین روش برای آسیب رساندن به سئوی سایت رقیب ایجاد تغییرات منفی در سئو صفحات است.
یک هکر از سئو منفی استفاده میکند تا قبل از اینکه شما متوجه تغییرات شوید، آسیبهای جدی به سایت شما وارد شود. میتوانند فایل robots.txt شما را طوری تغییر دهند که رباتهای کرولر گوگل به طور کلی سایت شما را نادیده بگیرند.
حتی میتوانند محتوای شما را طوری تغییر دهند که رتبه گوگل شما تا حد زیادی کاهش پیدا کند یا لینکهای مخرب داخلی در صفحات ایجاد کنند تا کرولرها نتوانند به هدف اصلی سرچ برسند.
بیشتر بخوانید: روشهای افزایش امنیت سایت
2. ایجاد بکلینکهای مخرب
بکلینکهای باکیفیت و معتبر، سیگنالهای قدرتمندی مبنی بر اینکه سایت لینک شده معتبر است برای گوگل میفرستند. در واقع این بکلینکها نوعی رای اعتماد برای گوگل و دیگر مخاطبین محسوب میشوند.
خب نقطه مقابل این فرآیند چیست؟ استفاده از بکلینکهای مخرب و مسموم. لینکهایی که از مزارع لینک، سایتهای اسپم و یا حتی سایتهای غیر مرتبط با حوزه کاری شما دریافت میشوند، جزو این لینکهای مخرب هستند و اثر معکوس بر سئو سایت شما دارند.

هدف این نوع کمپین سئو منفی، ایجاد بکلینکهای مخربی است که باعث دریافت جریمه و پنالتی از سمت گوگل میشوند.
بعضی از رقبا ناجوانمردانهتر عمل میکنند و یک گام جلوتر میروند. آنها حتی بکلینکهای مثبت و مفید شما را هم حذف میکنند. چطور؟ خب آنها هویت شما را تصاحب میکنند و با شخصی که بکلینک به سایت شما داده است ارتباط میگیرند. در این ارتباط آنها درخواست میکنند تا لینکهای خود را از صفحات شما حذف کنند.
3. ایجاد محتوای تکراری
محتوای یونیک و اصلی همیشه مورد توجه کرولرها و الگوریتمهای گوگل قرار میگیرد. در واقع همیشه میگوییم که تکنیک بسیار حیاتی در سئو این است که شما یک محتوای عالی داشته باشید. محتوای تکراری هم یکی از مشکلسازترین موارد در دنیای سئو شناخته میشود به حدی که اولین اصل تولید محتوا تکراری نبودن آن است.
با این اوصاف طبیعی است که رقبا بخواهند از فرصت درگیر کردن شما با محتوای تکراری استفاده کنند. آنها بخشهای مختلف محتوای شما را در صفحات دیگر پخش میکنند به طوری که گوگل تصور میکند شما قسمت به قسمت محتوای خود را از سایتهای دیگر کپیبرداری کردهاید.
به این ترتیب الگوریتمها به کار میافتند و دریافت پنالتی هم آغاز میشود. دریافت پنالتی هم منجر به افت رتبه و حتی حذف صفحات شما در SERP میشود.
4. ایجاد اکانتها و پروفایلهای فیک در سوشال مدیا
در حالت عادی، اکانتهای سوشال مدیای شما اگر به طور حرفهای مدیریت شوند، باعث کسب اعتبار و افزایش سرعت برندینگ شما میشوند. بنابراین یکی از راههای حمله به اعتبار شرکت شما این است که یک پروفایل فیک با نام تجاری شما بسازند و از آن برای تخریب جایگاه و اعتبار کسب و کار شما استفاده کنند.

با این پروفایلهای جعلی ممکن است رقیب شما اطلاعات نادرست، اخبار جعلی و یا حتی اسپم را با دیگران به اشتراک بگذارد. اوضاع میتواند بدتر هم بشود اگر مدیر این صفحات اجتماعی بخواهد با روشهای غیراخلاقیتری به برند شما آسیب برساند.
5. انتشار کامنت منفی
مهم نیست در چه حوزهای مشغول به کار باشید، فقط کافی است که یک کامنت بد در فضای وب یا شبکههای اجتماعی دریافت کنید تا شهرت و اعتبار شما خدشه دار شود. حالا تصور کنید هدف حملهی تعداد زیادی کامنت و نظر منفی در سراسر فضای وب قرار گرفتهاید؛ مسلما این خبر خوبی برای کسب و کار شما نیست.
برخی از متخصصان، از این نوع سئو منفی برای نابود کردن همزمان وبسایت، صفحات فروشگاهی و حتی اکانتهای سوشال مدیای رقبای خود استفاده میکنند. حملهی ناجوانمردانهای است و نمیتوان تاثیرات آن را نادیده گرفت. به عنوان یک متخصص سئو، به شما توصیه میکنم قانون توانگری را باور داشته باشید و بدانید که روزی هر فرد را خدا جداگانه در نظر گرفته است. با باور داشتن این نکته، شما نباید سراغ این تکنیکها برای حذف رقیب بروید. راههای سادهتری در SEO وجود دارد که مسیر رشد شما را سریعتر و سالمتر میکنند.
علائم درگیری با SEO منفی
خب از کجا بفهمیم که درگیر سئو منفی شدهایم؟ چطور تشخیص دهیم؟ ما یک لیست کوتاه از علائمی که میتوانند نشاندهنده SEO منفی باشند را برای شما آماده کردهایم.
- افت ناگهانی و غیرقابل توضیح ترافیک وبسایت
- کاهش رتبه کلمات کلیدی خاص صفحات شما
- افزایش ناگهانی بکلینکهای شما از سایتهای ناشناس
- مسیجهای هشدار از طرف گوگل در مورد مسیرها و تکنیکهای وبسایت شما
- مشاهده کپیهای پی در پی و زیاد از محتوای شما در فضای وب
چطور از حملات سئو منفی در امان باشیم؟
نکاتی که در ادامه عنوان میکنیم، مواردی هستند که شما را برای حملات احتمالی آماده میکنند و حتی باعث میشوند مجددا درگیر اثرات سئو منفی نشوید.
1. تقویت سیستم امنیتی سایت در مقابل هکرها
اگر کدنویسی هک سایت شما زمانبر باشد و شما به طور منظم وضعیت سایت را چک کنید، مسلما میتوانید متوجه تغییرات و اشتباهات غیرعمد سایت بشوید. در واقع هر چه زمان بیشتری برای هک صرف شود، شما امکان تشخیص بیشتری خواهید داشت.
یک راه خیلی ایمن هم استفاده از تنظیمات پیکربندی Google Search Console است. این ابزار به شما نشان میدهد در کدام بخشهای سایت مشکل امنیتی و تغییرات غیراستاندارد دارید.
ابتداییترین اقدامات برای ایمنسازی سایت عبارتند از:
- استفاده از پسوردهای قدرتمند
- استفاده از آنتیویروس ایمن و قدرتمند
- احراز هویت دو مرحلهای
2. از محتواهای خود محافظت کنید.
اول اینکه اگر فکر میکنید درگیر SEO منفی شدهاید، از ابزاری مثل Copyscape استفاده کنید و مطمئن شوید که محتوای سایت شما جای دیگری منتشر شده است یا نه.
زمانی که متوجه شدید محتوای شما کپی شده است، به صاحب وبسایتی که محتوای شما را منتشر کرده است ایمیل بزنید و از او بخواهید که آن محتوا را حذف کند.
نکته مهم در حین انجام کار این است که باید مطمئن شوید فردی که پاسخگوی شما است، واقعا صاحب یا ادمین سایت مورد نظر است و از لحاظ قانونی اختیارات حذف چنین محتوایی را دارد. زمان بیان درخواست هم از بعد تجاری و سلامت کاری با این فرد صحبت کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
اگر یک وبسایت محتواهای شما را به طور کامل کپی میکند، فورا آن را به گوگل گزارش دهید و درخواست کنید که چنین سایتی را از رقابت در رتبهبندی خارج کنند. با این کار شما یک اقدام سالم در جهت رشد خودتان و دیگر افراد حوزه کاری خود خواهید داشت.

همیشه در بین محتواهای یک سایت، یکی از همه بیشتر اعتبار دارد و جایگاه ویژهای در تجارت الکترونیک شما کسب کرده است. این محتوا را که اصطلاحا به آن “گل محتوا” میگوییم را با کمک لیبلهای متعارف محافظت کنید. این کار باعث میشود که گوگل بداند محتوای اصلی متعلق به صفحه شما است و خالق آن شما هستید.
بهتر است یک اعلامیه حق چاپ یا نشر را به سایت خود اضافه کنید که در آن به وضوح از عواقب کپی یا توزیع بدون اجازه محتوای شما صحبت شده باشد. با این کار مراحل حذف سئو منفی سادهتر خواهد شد.
3. اکانتها و پروفایلهای فیک را ریپورت کنید.
هر زمان که متوجه شدید کسی با نام تجاری شما یا با استناد به اعتبار شما پروفایلی در سوشال مدیا ساخته شده است، خیلی سریع و قبل از اینکه شخص خرابکار فرصتی برای جذب دنبالکننده و مخاطب پیدا کند، آن را ریپورت کنید.
بسیاری از تکنیکهای مخرب بازاریابی از طریق همین اکانتهای فیک روی کسب و کار شما اعمال میشوند. پس همیشه هوشیار باشید و نام تجاری خود را همیشه در شبکههای اجتماعی مختلف چک کنید.
4. کامنتها و نظرات خود را بررسی کنید.
همیشه باید روی منشنها و بکلینکهای خود نظارت داشته باشید تا بتوانید برای تقویت سیستم کاری خود از آنها استفاده کنید. علاوهبر تقویت بیزنس، با این کار شما میتوانید قبل از اینکه درگیر اثرات مخرب تکنیکهای بیرحمانهی رقبا شوید، کامنتهای منفی و اسپمها را تشخیص داده و آنها را از بین ببرید.
اگر کامنت منفی در مورد محصولات، نام برند یا شرکت خودتان از طرف افرادی که به کسب و کار شما هیچ ارتباطی ندارند دریافت کردید، میتوانید به راحتی یک گزارش برای گوگل ارسال کنید تا رتبه شما حفظ شود.
” یادتان باشد کامنتهای منفی همیشه هم مخرب نیستند. در واقع همیشه باید نقدهای منفی و معتبر را پاسخ بدهید تا مشتریان خود را از دست ندهید و کسب و کار خود را از این طریق پیشرفت دهید.”
5. بکلینکهای خود را مدام چک کنید.
اگر لیست بکلینکهای معتبر خود را داشته باشید و طبق یک روتین آنها را چک کنید، به سرعت میتوانید بکلینکهای نامعتبر و مخرب را تشخیص دهید. با این کار هر زمان که لینکهای مثبت شما حذف شوند متوجه میشوید و لینکهای منفی را میتوانید به سرعت از بین ببرید.
اگر دیدید لیست بکلینکهای سمی و مخرب زیادی دارید، یک فایل Disavow که شامل همهی این بکلینکها است را به Google Webmaster Tools ارسال کنید تا گوگل متوجه شود این لینکها را نباید در رتبهبندی شما موثر حساب کنند.
دیدگاهتان را بنویسید