همه چیز در مورد آموزش سئو(SEO) و مراحل آن

SEO یکی از بخشهای مهم در دنیای دیجیتال و به طور کلی دیجیتال مارکتینگ است. در واقع سئو یکی از مهارتهایی است که تقاضای آن در تجارت الکترونیک روز به روز بیشتر میشود. تقریبا تمام کسب و کارهای بزرگ و کوچک، برای بقای خود به این مهارت نیاز دارند. بنابراین طبیعی است که علاقهمندان به بازاریابی و فضای آنلاین با شوق زیادی بخواهند این مهارت را بیاموزند. شاید به نظر برسد که آموزش سئو یک فرآیند پیچیده، سخت و البته زمانبر است، اما وابستگی بین اجزای مختلف سیستم کمک میکند تا با رعایت اصول اولیه، بتوانید پیشرفت قابل توجهی در سئو داشته باشید.
به هر حال اگر شما علاقهمند به یادگیری و کسب مهارت SEO هستید، مقالهی پیشرو را تا انتها بررسی کنید تا دیدگاه کلی اما دقیقی از فرآیند آموزش SEO بدست آورید. مطابق با اصول آموزشی هر مهارتی، بهتر است ابتدا از تعریف و توضیح مفاهیم اولیه شروع کنیم.
تعریف سئو
SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization، به معنای بهینهسازی موتورهای جستجو است. این فرآیند بهینهسازی در واقع برای دیده شدن صفحات و محتوای شما در فضای وب انجام میشود. صاحبان کسب و کارهای اینترنتی، با هدف دریافت نامحدود مخاطب و مشتری وارد فضای اینترنت شدهاند. اگر صفحات وبلاگ یا محصولات آنها به راحتی در دسترس کاربران قرار نگیرد، عملا فعالیت بیهودهای در این فضا دارند. کاربران برای دریافت پاسخ سوالات خود و همچنین پیدا کردن محصول و خدمات مورد نیازشان، از موتورهای جستجو کمک میگیرند.
ادمین سایت وظیفه دارد که در دورههای آموزش سئو شرکت کند و مهارتهایی که در ادامه بررسی میکنیم را بیاموزد. هدف اصلی یک کارشناس یا ادمین SEO، جذب ترافیک ارگانیک برای سایت است.
“ترافیک ارگانیک به معنای جذب مخاطب بدون انجام تبلیغات و صرف هزینه برای ارتباط با کاربر است.”
البته جذب ترافیک از طریق تبلیغات مستقیم هم یکی از وظایف مدیر سایت است، اما SEO روی ترافیک رایگان تمرکز بیشتری دارد.
اهمیت سئو

دلایل زیادی برای شرح اهمیت سئو وجود دارد ولی آنچه که باید در پروسه آموزش سئو در نظر بگیرید، چند دلیل اصلی مهم بودن این پروسه است. این دلایل تاثیر زیادی روی رشد کسب وکار دیجیتال و همچنین پرزنت خدمات شما دارند.
- سئو باعث ایجاد تعامل بین کاربر، فروشنده و متخصصان میشود. به همین دلیل ترافیک بسیاری زیادی به سمت سایت جریان پیدا میکند. ترافیک بیشتر هم اغلب منجر به فروش بیشتر خواهد شد.
- SEO فرآیند مطلوبی برای ایجاد اعتبار و جلب اعتماد مخاطبان است. اگر اصول سئو را به درستی انجام دهید، فیدبکهای مناسبی هم از کسب و کارهای معتبر و بزرگ دریافت خواهید کرد. همچنین مخاطبان شما به صورت دومینو عمل میکنند و اثر مثبتی که از سایت شما دریافت کردهاند را به نفرات بعدی منتقل خواهند کرد. پس قطعا اعتبار بیزنس شما افزایش پیدا خواهد کرد.
- از طریق سئو میتوانید خواستههای مشتری خود را بهتر درک کنید. در واقع تنها راه شنیدن صدای مشتری در دنیای وب، سئو است. در حین آموزش SEO بیشتر در مورد روشهای ارتباط و درک مشتری صحبت خواهد شد. اما در کل در نظر داشته باشید که فروش زمانی اتفاق میافتد که شما سفر مشتری را به خوبی بررسی کنید و سئو بهترین روش برای محقق کردن آن است. شما باید همواره نتایج جستجو SERP را آنالیز کنید و سیگنالهایی که از کاربران دریافت میکنید را مورد بررسی قرار دهید.
- مهمترین اصل بازاریابی، تجربه کاربری است که سئو برای بهبود همین اصل طراحی شده است. اگر میخواهید سایت خود را در رتبه بالاتری قرار دهید، باید بدانید که تجربه کاربری بخش بزرگی از این فرآیند است. یادتان باشد که گوگل روی مخاطبان خود بسیار حساس است و تمام الگوریتمهای خود را برای راحتی همین کاربران کدنویسی کرده است. مهمترین عوامل بهبود تجربه کاربری، سرعت بالای صفحه و کاهش تعداد دفعات کلیک برای رسیدن به هدف است.
- سئو محلی کمک میکند خدمات محلی در سطح گستردهتری به کاربران معرفی شوند. با کمک این نوع سئو کاربران میتوانند در سریعترین زمان ممکن، خدمات و محصولات نزدیک به محل اقامت خود را بدست بیاورند. این یکی از بهترین راههای برندسازی است.
- سئو تاثیر مستقیمی روی چرخه فروش کسب و کار شما دارد. تقریبا همه افراد برای پیدا کردن جواب سوال خود و همچنین محصول و خدمات مورد نیاز خود، از موتورهای جستجو کمک میگیرند. حالا تصور کنید که محتوای شما به صورت حرفهای برای موتورهای جستجو بهینه شده باشند. قطعا شانس اینکه مخاطب شما به مشتری بالقوه شما تبدیل شود، افزایش پیدا میکند. یادتان باشد که بیش از 80 درصد از مشتریها قبل از خرید تحقیقات آنلاین انجام میدهند. پس باید برای رویارویی با این حجم از مشتری، آمادگی داشته باشید.
- فرآیند SEO اگر مطابق با اصول و قوانین موتورهای جستجو انجام شود، بازدهی بسیار فوقالعادهای برای یک کسب و کار آنلاین خواهد داشت. از طرفی هزینهای که صرف دریافت خدمات سئو میشود، در برابر نرخ بازگشت آن بسیار ناچیز است. بهینهسازی موتورهای جستجو، یک سرمایهگذاری بلند مدت سودآور است.
روشهای کسب درآمد از سئو
SEO بخش مهمی از دیجیتال مارکتینگ در دنیای مدرن است و مناسب افرادی است که میخواهند به صورت آنلاین کسب درآمد داشته باشند. یادگیری مهارت سئو سطوح مختلفی دارد که باید پله پله این سطوح را طی کنید.
سوال اصلی تمامی کسانی که میخواهند وارد حوزه SEO شوند این است که آیا سئو میتواند ما را میلیونر کند یا نه؟ در واقع پاسخ به این سوال برای هر فرد میتواند متفاوت باشد چون کسب درآمد از سئو کاملا به مهارت و توانایی فرد در مقیاس کاری که انجام میدهد بستگی دارد. اگر مهارت شما به قدری باشد که بتوانید پروژههای اندک اما بزرگ و با کیفیت بگیرید، قطعا درآمد بسیار بالایی خواهید داشت.
اینکه از چه راههایی میتوانید سئو را به عنوان یک مهارت پولساز ببینید را در ادامه بررسی میکنیم. در واقع لیست زیر، انواع راههای کسب درآمد از سئو است:
- میتوانید در یک آژانس تخصصی سئو مشغول به کار شوید و کسب درآمد کنید.
- برای خود یک سایت خدمات یا فروش محصول بسازید و با کمک سئو تجارت خود را راه بیاندازید.
- یک سایت مخصوص Dropshipping ایجاد کنید و از طریق سئو به دیده شدن محصول افراد دیگر در سایت خودتان و فروش آنها کمک کنید.
- میتوانید به عنوان یک مشاور خدمات سئو فعالیت کنید.
- یک وبلاگ راهاندازی کنید و از طریق تبلیغات و معرفی شرکتهای وابسته، کسب درآمد کنید.
- میتوانید خدمات سئوی خود را زیر نظر برند و آژانس دیگر ارائه دهید. یعنی شما جای خالی تخصص را در یک شرکت دیگر پر میکنید ولی کارمند آن شرکت نیستید.
- پروژههای سئو برای متخصصان دیگر بگیرید و از این طریق درصدی از هزینه پرداختی کارفرما را دریافت کنید.
- دورههای آنلاین آموزش سئو تهیه کنید و آنها را در سایت خود به فروش برسانید.
- سمینارهای آموزشی یا بهبود دانش سئو برگزار کنید.
- 10. صرفا به عنوان ارائه دهنده خدمات نویسندگی وبلاگ یا شرح محصول فعالیت کنید.
- 11. به عنوان ارائه دهنده خدمات لینکسازی، سئو تکنیکال و حتی کیورد ریسرچ فعالیت کنید.
هر کدام از موارد موجود در لیست قابلیت بسط دادن و گسترش دارند، حتی میتوانید در هر مورد تیمسازی هم انجام دهید. مطمئن باشید اگر نظم، علاقه به یادگیری و تعهد کاری داشته باشید، به سرعت رقمهای بسیار بالایی در این حوزه کسب میکنید.
بخشهای مختلف SEO
آموزش سئو به طور کلی به سه بخش تقسیم میشود؛ سئو تکنیکال، سئو داخلی و سئو خارجی. این سه بخش مثل چرخدندههای موتور ساعت عمل میکنند و اگر هر بخش به درستی کار نکند، روی عملکرد بخشهای دیگر و البته عملکرد کلی سئو اثر منفی میگذارد. حتی اگر به عنوان یک علاقهمند یا فرد تازهکار در حوزه سئو و دیجیتال مارکتینگ به SEO نگاه کنید، متوجه خواهید شد که علت وابستگی این سه بخش چیست. فقط کافی است کمی در مورد آنها مطالعه کنید.
سئو داخلی سایت

سئو داخلی شامل تمام اقدامات لازم برای بهینهسازی صفحات وب و محتوای موجود در آنها است. این اقدامات شامل موارد زیر هستند:
- بهینهسازی URLها
- کلمات کلیدی
- تهیه محتوای متنی
- انتخاب عنوان
- بهینهسازی عنوانها
- بهینهسازی تگها
- بهینهسازی تصاویر
- بهینهسازی ویدئو
سئو داخلی را در اصطلاح با نام on-page SEO معرفی میکنیم. تمامی اقداماتی که در این بخش از سئو انجام میشود، مستقیما روی عوامل داخلی صفحات اثرگذاری دارند. اصلا به همین دلیل هم به آن سئو داخلی گفته میشود. بیایید در ادامه نگاهی به برخی از عناصر موثر ور رایج در این بخش از سئو بیندازیم.
بیشتر بخوانید: سئو داخلی چیست؟
URLها
- به عنوان اولین بخش از آموزش سئو به صورت عملی، تاکید میکنیم که کلمه کلیدی اصلی محتوای خود را در URL صفحه به کار ببرید. از این طریق هم موتورهای جستجو و هم کاربران به راحتی موضوع صفحه شما را تشخیص میدهند.
- برای جدا کردن کلمات از خط فاصله استفاده کنید. یادتان باشد که در بخش URL صفحه نمیتوانید از فاصله استفاده کنید و گوگل برای جدا کردن کلمات در این بخش توصیه میکند که از خط فاصله بین کلمات استفاده کنید.
- از کلمات و حروفی مثل و، یا، یک و نمونههای دیگری که مشابه اینها هستند،چه در URLهای فارسی و چه انگلیسی استفاده نکنید چون آدرس صفحه شما را نامرتب و ناخوانا میکنند. در ضمن با این کار آدرس صفحه شما هم کوتاهتر میشود که قطعا به نفع شما خواهد بود.
کلمه کلیدی
- قبل از شروع نوشتن محتوای پست وبلاگ خود، از ابزار تحقیق کلمات کلیدی استفاده کنید. اصطلاحا در آموزش سئو به فرآیند تحقیق کلمات کلیدی، کیورد ریسرچ میگوییم. شما از این طریق میتوانید متوجه شوید که مردم چه عباراتی را در مورد یک موضوع جستجو میکنند و کدام عبارات بیشتر استفاده میشوند.
- برای تعبیه کلمات کلیدی خود استراتژی داشته باشید. خوانندگان و گوگل برای اینکه متوجه اهمیت موضوع مورد نظر شما شوند، باید کلمات کلیدی اصلی را در بخشهایی مثل عنوانها، پاراگراف اول و تگ عنوان مشاهده کنند.
- Keyword stuffing یا پرکردن کلمات کلیدی، یعنی استفاده کاذب از کلمات کلیدی در بخشهای مختلف محتوا. چگالی کلمه کلیدی، تعداد دفعاتی است که شما باید از کلمات کلیدی خود در محتوا استفاده کنید و به طول محتوای شما بستگی دارد. استفاده مکرر و پشت سر هم از کلیدواژهها باعث میشود کیفیت پست وبلاگ شما کاهش پیدا کند. حتی گوگل با حساسیت زیاد خود روی این مسئله، ممکن است روی صفحه شما پنالتی دستی اعمال کند. این تکنیک عملا اسپم است و هیچ سودی برای شما نخواهد داشت.
محتوای نوشتاری
- محتوایی که شما مینویسید باید برای کاربر قابل درک و ساده باشد. سعی کنید از پاراگرافهای کوتاه، لیستهای نقطهای یا گلولهای، نمودارها و نقل قولها در محتوای خود استفاده کنید.
- یادتان باشد که مخاطب معمولا برای اینکه جواب سوال خود را پیدا کند وارد فضای وب شده و صفحه شما را پیدا میکند. بنابراین سعی کنید پاسخ سوال را در بخشی از محتوا بدهید که به اندازه کافی مورد توجه کاربر قرار بگیرد. مثلا اگر در مورد قیمت یک کالا صحبت میکنید، سعی کنید این قیمت در بخش ابتدایی محتوا ذکر شود تا مخاطب سریعا پاسخ خود را دریافت کند.
- قبل از اینکه شروع به نوشتن محتوا کنید، در مورد موضوعی که قرار است آن را شرح دهید، کمی تحقیق کنید. سایت رقبای خود را آنالیز کنید و ببینید کدام موارد را بررسی کردهاند. اگر مسئلهای وجود داشت که به آن اشاره نکرده بودند، حتما آن را در مقاله خود ذکر کنید و در مورد آن بنویسید. یادتان باشد سرچ کردن کلمه کلیدی انتخابی شما در گوگل و آنالیز رقبا، زمان زیادی از شما نمیگیرد اما نتیجه فوقالعادهای را رقم میزند.
هدرها

- برای جداسازی بخشهای مختلف محتوای خود، از هدرها استفاده کنید. هر چه تعداد این هدرها بیشتر باشد، سازماندهی مطالب هم بیشتر میشود و محتوای شما برای گوگل اعتبار بیشتری خواهد داشت.
- تگهای H1، H2 و H3 در محتوای خود استفاده کنید. این عنوانهای فرعی میکنند خوانایی صفحات طولانی برای مخاطب بیشتر شود. از تگ H2 برای بخشهای اصلی، H3 برای نقاط پشتیبانی یا توضیحات تکمیلی و H4 برای مطالب جزئی استفاده کنید.
- کلمات کلیدی اصلی را در هدرهای استفاده کنید. با این کار موتورهای جستجو و کاربران خیلی سریع متوجه میشوند که شما درباره چه موضوعی تولید محتوا کردهاید.
تگهای عنوان
- تگهای عنوان خود را به اختصار و کوتاه بنویسید. گوگل عنوانی که بیش از 70 کاراکتر داشته باشد را نصفه نمایش میدهد. اگر یک عنوان با 50 الی 60 کاراکتر بنویسید، میتوانید مطمئن باشید که گوگل آن را نصفه و نیمه نمایش نمیدهد. باید اطلاعات مرتبط با موضوع را در این تعداد کاراکتر درج کنید تا مخاطب قانع شود صفحه شما را باز کند.
- نه خودتان را گول بزنید و نه گوگل را. لطفا عنوان متفاوتی برای محتوای خود ننویسید. وقت مخاطب ارزشمند است و نباید از آن سواستفاده کنید. حتما عنوان شما مطابق با موضوع محتوای شما باشد. یادتان باشد که گوگل روی تجربه کاربری و رضایت مخاطب بسیار حساس است و شما را با اولین اشتباه در این خصوص جریمه میکند. در ادامه مطلب آموزش سئو جریمههای گوگل را خواهیم کرد که بدانید با رعایت نکردن این مورد چه تاثیر مخربی روی سایت خود اعمال میکنید.
- توضیحات متای شما هم باید کاملا با موضوع محتوا مطابقت داشته باشد. آنچه که در نتایج سرچ گوگل بسیار اثرگذار است، توضیحات متای دقیق و درست در مورد مبحث اصلی محتوا است. مخاطب را گیج نکنید و برای نوشتن این توضیحات زمان صرف کنید.
- اصلا دلیلی ندارد که شما همه کلمات کلیدی خود را در عنوان درج کنید. در حالت طبیعی، جایی برای درج دو یا سه کلمه کلیدی وجود ندارد اما حتی اگر هم بود، نباید از این کلمات استفاده کنید. فقط کلمه کلیدی اصلی محتوای خود را در عنوان به کار ببرید تا مخاطب سریعا محتوای شما را پیدا کند.
تصاویر
یادتان باشد که تصاویر و کلا المانهای بصری میتوانند تاثیر زیادی روی خوانایی و انتقال مطالب شما داشته باشند. اصلا پستهایی که تصاویر و اینفوگرافیک ندارند، کمتر ترافیک ارگانیک جذب میکنند و سریعا مخاطب آنها از خواندن مطلب خسته میشود. اما چه نکاتی را باید زمان استفاده از تصاویر رعایت کنیم؟
- از تعداد زیادی تصویر و اینفوگرافیک در محتوای خود استفاده کنید. خیلی از کاربران حوصلهی خواندن متنهای طولانی را ندارند. اگر درحال آموزش مرحله به مرحله به کاربران هستید، حتما از تصاویر استفاده کنید. به این ترتیب شما علاوهبر راهنمای متنی، یک راهنمای تصویری قوی هم در اختیار مخاطبان صفحه خود قرار دادهاید.
- Alt تصاویر به گوگل کمک میکند متوجه شود تصویر درج شده چه چیزی را نشان میدهد. همچنین کاربران هم از طریق سرچ در تصاویر ممکن است به صفحه و مطالب شما علاقهمند شوند و از آن دیدن کنند.
- استفاده از فایلهای تصویری بزرگ و پرحجم میتواند سرعت صفحه شما را کاهش دهد. کند بودن صفحه هم باعث ایجاد تجربه کاربری ضعیف میشود. شما میتوانید با کمک ابزارهای رایگانی مثل Tiny PNG و Image Optim تصاویر خود را فشرده و کم حجم کنید.
تکینکهای حرفهای سئو داخلی برای بهینهسازی محتوا
- محتوای وب خودتان را با 10 تا از رقبای خود که رتبه برتری در گوگل دارند و در سطح محلی فعالیت میکنند مقایسه کنید تا یک دیدگاه کلی از استراتژی سئوی صفحات خود بدست آورید و بتوانید آن را بهبود دهید.
- سعی کنید یک قالب درست برای محتوا و کلمات کلیدی خود انتخاب کنید و مطابق آن پیش بروید. در این صورت شما قطعا از طریق مخاطبان خود مخاطبان جدیدی دریافت میکنید.
سئو خارجی

سئو خارجی شامل اقداماتی است که خارج از سایت شما انجام میشود. این اقدامات در واقع برای افزایش شانس کسب رتبه بالا در SERP طراحی شدهاند. این اقدامات شامل موارد زیر هستند:
- لینک بیلدینگ یا لینکسازی
- بازاریابی از طریق سوشال مدیا
- وبلاگنویسی مهمان در سایتهای دیگر
- مدیریت و نظارت روی کامنتها و نظرات مشتریان
- اینفلوئنسر مارکتینگ
” برخلاف سئو داخلی، صاحبان و مدیران سایت لزوما تاثیر مستقیمی روی سئو خارجی ندارند.”
اینکه سایت شما از طریق سئو خارجی شهرت کسب کند، به موتورهای جستجو ثابت میکند که صفحات شما معتبر و قابل اعتماد هستند. روشهای کسب شهرت و اعتبار در سئو خارجی را در ادامه این بخش از آموزش سئو توضیح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: سئو خارجی چیست؟
لینک بیلدینگ
لینک بیلدینگ فرآیندی برای بدست آوردن لینک یا بکلینک از سایتهای دیگر است. این بکلینکها در دنیای سئو به عنوان رای اعتماد در نظر گرفته میشوند و روی رتبهبندی سایت شما تاثیرگذار هستند.
- در بحث لینکسازی، کیفیت را بر کمیت ترجیح بدهید. بکلینکهایی که از سایتهای غیرقابل اعتماد دریافت میکنید تاثیری روی جایگاه سایت شما نخواهند داشت. تمرکز خود را روی دریافت بکلینک از سایتهای با کیفیت و مرتبط با حوزه کاری خود بگذارید.
- بکلینک نخرید. در هیچ یک از طرحهای خرید لینک شرکت نکنید. گوگل بسیار هوشمند و حساب شده عمل میکند، بنابراین خیلی سریع لینکهای خریداری شده را به عنوان اسپم شناسایی میکند و صفحات شما درگیر جریمههای آن خواهند شد.
- به هیچ عنوان عضو مزارع لینکسازی نشوید. بسیاری از افراد هستند که در گروههای لینکسازی که در حال حاضر در دنیای دیجیتال با نام گروه حمایتی معرفی شدهاند، عضو میشوند. در بحث سئو به این گروهها، مزارع لینکسازی گفته میشود. خطرات بسیاری با عضویت و دریافت لینک از این مزارع سایت شما را تهدید خواهد کرد، بنابراین از آنها دوری کنید.
- از اینفوگرافیکها در محتوای خود استفاده کنید. مطالعات و تجربیات ما در سئو نشان داده است که احتمال خواندن اینفوگرافیک توسط کاربران 30 برابر بیشتر از یک مقاله متنی کامل است. از این ابزار برای قانع کردن مخاطبان خود استفاده کنید و سعی کنید آماری که کاملکنندهی محتوای شما هستند را به نمایش بگذارید.
بیشتر بخوانید: بک لینک و اهمیت آن در سئو
بازاریابی از طریق سوشال مدیا

- سعی کنید به طور منظم پست بگذارید و به نظرات و گزارشات در مورد آپدیتهای ارزشمند در حوزه کاری خودتان جواب بدهید. این کار باعث میشود که برند شما شهرت بیشتری پیدا کند. حتما پاسخهای ساده و تخصصی را به اشتراک بگذارید.
- در پلتفرمهای مختلف پست مرتبط با موضوع محتوای خود بگذارید. اگر سوشال مدیا را به طور کلی از استراتژی خود حذف کنید، ممکن است فرصت دستیابی به یک گروه کامل از مشتریان بالقوه خود را از دست بدهید. به عنوان مثال، مخاطب لینکدین شما با مخاطب اینستاگرام شما بسیار متفاوت است. پس نباید فرصت ارتباط و آگاهی رساندن به هر گروه را نابود کنید.
- محتوایی که در وبلاگ خود نوشتید را با روشهای مختلف تغییر داده و به عنوان محتوای پلتفرمهای دیگر استفاده کنید. میتوانید با کمک یک محتوای مرجع، برای لینکدین، توییتر، اینستاگرام و حتی یوتیوب خودتان محتوای تازهای تولید کنید.
وبلاگنویسی به عنوان مهمان در سایتهای دیگر
- برای هر سایتی که فرصت فعالیت به عنوان مهمان را در اختیارتان قرار میدهد، محتوا ننویسید. اگر صرفا برای دریافت لینک با این سایتها مشارکت میکنید، باید بدانید که اتفاق خاصی با این مشارکت در رتبهبندی سایت شما نمیافتد. اگر رشدی هم وجود داشته باشد، موقتی خواهد بود. شریک تعاملی پیدا کنید که حوزه کاری مرتبطی با شما داشته باشد و بتوانید مکمل فعالیتهای یکدیگر باشید.
- · از دادهها و آمارهای اصلی و معتبر در وبلاگنویسی در صفحات دیگر استفاده کنید. شما باید حتی به عنوان مهمان هم یک منبع اصیل و معتبر باشید تا مخاطبان سایت میزبان بتوانند شما را درست بشناسند و جذب اطلاعات شما شوند.
- بکلینک گرفتن خیلی عالی است اما اینکه محتوای شما کیفیت شگفتانگیزی داشته باشد، بسیار مهمتر است. زمانی یک بکلینک اعتبار دارد که بتوانید مخاطب بیشتری از طریق آن جذب کنید. اگر کیفیت محتوای شما مناسب نباشد، ممکن است اعتبار خود را از دست بدهید و حتی گوگل این لینکها را اسپم در نظر بگیرد.
مدیریت و بررسی نظرات کاربران و مشتریان
- Google Business Profile را به درستی تنظیم کنید و به سوالاتی که مربوط به کسب و کار شما هستند پاسخ دهید. در پروفایل خود ساعات کاری خود را به صورت آنلاین تنظیم کنید و هر اطلاعرسانی که نیاز است را از این طریق آپدیت کنید. بعدا در بخش سئو محلی بیشتر در مورد این بخش صحبت خواهیم کرد. فقط بدانید که یکی از بخشهای مهم آموزش سئو همین بحث GBP برای کسب و کارهای محلی است.
- برای نظرات مثبت و منفی کاربران و مشتریان خود ارزش قائل شوید و پاسخ هر مشتری را در اسرع وقت بدهید. با این کار شما بین برند خود و مشتریان یک پل ارتباطی مطمئن ایجاد میکنید و امکان تبدیل مشتری را به مشتری بالقوه افزایش میدهید.
- به جای اینکه برای همه کاربران پاسخ عمومی مثل ” ممنون که نظر خودتون رو ثبت کردید” ارسال کنید، پاسخ تک تک کامنتها را جداگانه و به صورت شخصیسازی شده بدهید. در واقع یعنی باید برای مشتری خود زمان صرف کنید. بیشترین کاربرد این تکنیک زمانی است که شما یک مشتری ناراضی دارید که با مشکل یا شکایت برای دادخواهی سمت شما آمده است. شما باید با حوصله مشکل او را حل کنید، تا متوجه شود چقدر حقوق و زمان او برای شما ارزشمند است.
ایفلوئنسر مارکتینگ
- اینفلوئنسرهایی که برای مارکت کاری شما مناسب هستند را پیدا کنید و با آنها ارتباط بگیرید. ارتباط شما باید حاوی محتوای سودمند و دوطرفه باشد. مثلا میتوانید وبینارها و پستهای وبلاگ خود را با مشارکت آنها برگزار و تهیه کنید. این ارتباط نباید موقت باشد و بهتر است که روز به روز قویتر شود تا اعتماد و آگاهی مخاطبان آنها در مورد برند و کسب و کار شما بیشتر شود.
- حتی اگر به طور مستقیما هم در اینفلوئنسر مارکتینگ فعالیت ندارید، میتوانید ترندهایی که اینفلوئنسرهای حوزه کاری شما ایجاد کردهاند را دنبال کنید و آنها را در استراتژی خود به کار ببرید. توجه کنید که برندهای بزرگ چطور موج ایجاد میکنند و از چه طریقی در فضای وب مخاطب دریافت میکنند. این کار، جا پای بزرگان قرار دادن است و یک تقلید کورکورانه محسوب نمیشود.
- رهبر ایجاد آگاهی و بحث در فضای وب باشید. نظرات خود را در مورد اخبار و ترندهای صنعت را با کاربران به اشتراک بگذارید. سعی کنید از این کانال برای ایجاد اعتماد بین جامعه و برند خود استفاده کنید.
نکات تکمیلی برای سئو خارجی
- ابزار لینکسازی: منابع بکلینک بالقوه را برای افزایش اعتماد و اعتبار سایت خود در سراسر وب شناسایی کنید.
- آنالیز بکلینک: حتما امتیازهایی که از طریق لینک دریافت کردهاید را بررسی کنید و سعی کنید همیشه شما اولین نفری باشید که از کمپینهای رقبا و عملکرد بکلینکهای آنها با خبر میشود. از این طریق آنالیز دادهای بکلینکهای شما هم کار سادهتری خواهد بود چون میتوانید متوجه شوید که در فضای رقابتی SERP چه چیزی برای رشد نیاز دارید.
- Backlink Gap: از طریق این ابزارها سایت خود را با رقبا مقایسه کنید تا فرصتهای دریافت بکلینکهای جدید را از دست ندهید و از همین راه قبل از رقبا اقدام کنید.
- Post tracking tool: همیشه عملکرد پستهای وبلاگ مهمان خود را با معیارهایی مثل میزان دسترسی، تعامل در سوشال مدیا، بکلینکها و ترافیک ارجاع داده شده آنالیز کنید.
- آنالیز سوشال مدیا: از نحوه عملکرد پستهای اینستاگرام، فیس بوک و لینکدین خود همیشه آگاه باشید. دائما معیارهایی مثل تعامل، فالورهای جدید و میزان دسترسی به پستها را چک کنید.
سئو تکنیکال(سئو فنی)

تصور کنید که وبسایت شما یک صحنه تئاتر است. تمام کارهایی که در پشت صحنه انجام میشود، سئو فنی خواهد بود. بدون اینکه این عوامل در پشت صحنه وجود داشته باشند، عملا نمایشی وجود نخواهد داشت.
برای اینکه مطمئن باشید سایت شما سلامت فنی مناسبی دارد، حتما باید ممیزی SEO را به طور منظم اجرا کنید. برای این کار میتوانید از ابزارهای ممیزی سایت استفاده کنید و متوجه شوید که خطا یا مشکلی در فرآیند سئو وجود دارد یا نه.
اقداماتی که برای سئو فنی انجام میشوند، عبارتند از:
- معماری سایت
- سایت مپ (نقشه سایت)
- HTML، CSS و جاوا اسکریپت
- قابلیت کرول کردن
- سرعت صفحه
- اسکیما
- تگهای Hreflang برای سئو بینالمللی
معماری وبسایت
- همه چیز را در معماری سایت خود ساده نگهدارید. یک ساختار تمیز و ساده کمک میکند کاربر بتواندبه راحتی به بخشهای مختلف سایت دسترسی پیدا کنند. این کار علاوهبر مخاطب، روی موتورهای جستجو هم تاثیر مثبتی میگذارد.
” یادتان باشد که کاربر و موتورهای جستجو باید بتوانند به طور یکپارچه در سایت شما حرکت کنند و به همه چیز دسترسی داشته باشند.”
- دستهبندی بخشهای مختلف سایت را جدی بگیرید. سعی کنید دستهها و زیرمجموعههای صفحات را به خوبی مشخص کنید. صفحه اصلی شما و اطلاعات مشترک بین تمام صفحات را در بخش بالایی قرار دهید. ردیف وسط را برای اطلاعات خاصتری مثل وبلاگ یا صفحه اصلی محصول در نظر بگیرید. ردیف سوم برای زیرمجموعههای ردیف وسط است. مثلا دسترسی به صفحات دیگر یا مطالب بیشتر را در این بخش قرار دهید.
- هیچ صفحهای را تنها رها نکنید. در سئو به صفحاتی که هیچ صفحه دیگری به آنها لینک داده نشده است Orphan pages یا صفحات یتیم گفته میشود. اگر صفحه شما یتیم باشد، نه مردم و نه موتورهای جستجو نمیتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
Site map یا نقشه سایت
نقشه سایت فایلهایی هستند که اطلاعات صفحات سایت و ارتباط آنها با یکدیگر را به موتورهای جستجو ارائه میدهد. نقشه سایت میتواند شامل فیلمها و فایلهای دیگر موجود در سایت شما هم باشد. اما نکاتی که باید در مورد نقشه سایت رعایت کنید عبارتند از:
- از ابزارهایی که نقشه سایت را به طور خودکار ایجاد میکنند استفاده کنید. اگر در مرحله آموزش سئو هستید، بهترین راه برای شما این است که تاکتیکهای فنی سئو را با کمک ابزارها ساده کنید تا ترسناک به نظر نرسند. ابزارهای زیادی برای ایجاد سایت مپ وجود دارند که میتوانید از آنها استفاده کنید. مثلا بهترین افزونهها برای اینکه در این بخش موفق عمل کنید Yoast SEO و XML Sitemaps است که به گوگل نقشه سایت را به صورت اتوماتیک ارائه میدهند.
- نقشههای سایت متنوعی وجود دارد که باید از بین آنها بهترین گزینه را برای سایت خود استفاده کنید. اما رایجترین و مناسبترین نمونه آن سایت مپ XML است. این نوع نقشه لیستی از URLها را که دستهبندی و مرتب شدهاند را برای موتورهای جستجو ارسال میکند.
بیشتر بدانید: نقشه سایت چیست؟
- نقشه سایت خود را به Google Search Console بفرستید که مطمئن شوید گوگل سایت شما را میبیند. این کار در واقع برای اینکه فرصت شرکت در رتبهبندی را کسب کنید انجام میشود. شاید این کار برای کسی که در حوزه سئو مبتدی است یا در حال شرکت در جلسات آموزش SEO است، پیشرفته به نظر برسد اما لازم است که حداقل در مورد آنچه که باید در آینده انجام دهید اطلاعات درستی کسب کنید و آگاهانه مسیر یادگیری و رشد در این حوزه را طی کنید.
HTML، CSS و جاوا اسکریپت
- HTML خود را مورد بررسی قرار دهید. برای این کار در مرورگر کروم، روی یک صفحه وب راست کلیک کنید و روی گزینه “Inspect” کلیک کنید. با این کار کد HTML صفحه را فعال میکنید.
- به شدت از کدهای بیش از حد پیچیده دوری کنید. جاوا اسکریپت شاید بتواند ویژگیهای پیچیدهتری را در صفحات شما ایجاد کند. اما هر صفحهای به نقشه تعاملی و تصاویر 3D نیاز ندارد و صرفا با وجود این المانها سرعت صفحه شما کاهش پیدا میکند.
- برای پیشرفت در آموزش سئو، میتوانید از دورههای رایگان برنامهنویسی کمک بگیرید. سئو نیازی به کدنویسی ندارد اما اگر میخواهید دید عمیقتری نسبت به اتفاقاتی که در این فرآیند میافتد داشته باشید، در چند مورد از دورههای کدنویسی رایگان شرکت کنید. مثلا همین الان در یوتیوب عبارت آموزش آسان کد نویسی” را سرچ کنید. مسلما منابع خیلی خوبی را برای شروع پیدا میکنید.
قابلیت کرول کردن
- از ابزارهای سئو برای پیدا کردن خطاها و مشکلات کرول استفاده کنید. کرول یا خزیدن، به معنای پیمایش درون صفحات و پیدا کردن بخشهای مختلف محتواهای سایت شما است. مثلا از Semrush’s site audit کمک کنید تا مشکلات و خطاهای خزیدن را پیدا کنید. حتی Semrush به شما کمک میکند راه رفع این مشکلات را هم پیدا کنید. در واقع خود ابزار توصیههایی در این خصوص به شما خواهد داشت.
- ریدایرکتها را به خوبی بشناسید و بدانید چه تاثیری روی سایت شما دارند. ریدایرکتها مسیرهای جایگزینی هستند که به شما کمک میکنند به عنوان مثل بین دو صفحه مشابه، صفحه مهمتر را مشخص کرده و در اختیار گوگل قرار دهید. شاید لازم باشد برخی صفحات را کلا به یک آدرس جدید منتقل کنید. یادتان باشد که مخاطب حق دارد از این تغییرات مطلع شود، پس حتما نحوه استفاده از ریدایرکتها را به خوبی یادبگیرید تا کرول کردن سایت شما به صورت استاندارد انجام شود.
- مطمئن شوید که صفحات شما ایندکس شده باشند. همه ما میخواهیم گوگل صفحات ما را ببینید و کرول کند، بنابراین باید این صفحات را ایندکس کنیم. Index یعنی ارسال صفحات به گوگل. روش ارسال صفحات هم، همان نقشه سایت است. یعنی باید نقشه سایت خود را از طریق ابزار Google Search Console به دست گوگل برسانیم.
سرعت صفحه
- Core Web Vitals را بشناسید چون گوگل رسما در سال 2020 اعلام کرد سرعت صفحه روی تجربه کاربری تاثیر میگذارد پس طبیعی است که اولویت اصلی رتبهبندی سایت شناخته شود.
- از ابزار PageSpeed Insights Google استفاده کنید تا یک نمای کلی از عملکرد سایت خود را بدست آورید. این ابزار توصیههایی هم برای افزایش سرعت صفحات شما ارائه میدهد که اغلب اوقات منطقی و کارآمد هستند.
- Semrush هم یک گزارش Core Web Vitals دارد که میتوانید با کمک آن ممیزی سایت خود را انجام دهید. در این بخش بین گزارشهای مختلف بگردید.حتی میتوانید تمام مسائل فنی کار را به طور همزمان مشاهده کنید.
اسکیما (Schema)
- وارد سایت Schema.org شوید و تمامی اسکیماهای موجود را ببینید. اسکیما همان طرحوارههایی هستند که میتوانید بر اساس آنها صفحات مختلف خود را برای نمایش به مخاطب بهینه کنید. از طریق سایتی که معرفی کردیم هر نمونه را به صورت آزمایشی انتخاب کنید و ببینید برای محتواهای شما کدام مورد مناسب است. حتی میتوانید در ابتدای راه آموزش سئو از طریق این سایت چک کنید که چه آپشنهایی در اسکیماهای مختلف در دسترس شما قرار میگیرند.
- اسکیمای خود را در سایت Schema.org و با مراجعه به Schema Markup Validator آنالیز کنید. ببینید این طرحواره در یک صفحه از وبسایت شما فعال میشود یا نه.
- زمانی که از موتورهای جستجو استفاده میکنید، حواستان به اسکیما هم باشد. یعنی در مورد هر چیزی که سرچ میکنید، صفحات را بررسی کنید و ببینید که از کدام اسکیما در طراحی سایت خود استفاد کردهاند. دستورالعملها و نمونههای مختلف را بررسی کنید. مثلا رایجترین اسکیماهای موجود، اسکیمای دستور پخت و ریویو ریتینگ هستند.
بیشتر بخوانید: اسکیما چیست؟
تگهای Hreflang
Hreflang یک ویژگی از HTML است که به موتور جستجو میگوید از چه زبانی در یک صفحه استفاده میکنید. اما چه نکاتی را باید در این مورد در نظر بگیرید؟
- درباره سئو بینالمللی مطالعه و یادگیری بیشتری داشته باشید. در بخش ابتدای آموزش SEO نباید در این مورد صحبت شود اما در بخش پیشرفته مسلما باید روی آن تسلط کافی داشته باشید. حتما در این مورد سرچ کنید و مطالب مختلف را مطالعه کنید.
- تعیین کنید که آیا سایت شما تگهای Hreflang نیاز دارد یا نه. مثلا اگر سایت شما محتوای چند زبانه داشته باشد، حتما باید در حوزه سئو بینالمللی فعالیت کنید.
- درک کنید که این تگها چطور توسط گوگل پردازش میشوند. یادتان باشد که گوگل از این ویژگی HTML برای تعیین رابطه بین صفحات مختلف سایت شما استفاده میکند. مثلا اگر دو نسخه از یک صفحه در سایت خود دارید که یکی از این صفحات به فارسی است و دیگری انگلیسی، با کمک این تگها گوگل متوجه میشود کدام صفحه را باید به کاربران بینالمللی نمایش دهد. مسلما نباید محتوای فارسی شما برای کسی که به انگلیسی سرچ کرده است نمایش داده شود.
سئو محلی (Local SEO)
سئو محلی فرآیندی است که شما را در دسترس کاربران محلی قرار میدهد. یعنی شما سایت خود را طوری برنامهریزی و مدیریت میکنید که در فهرست کسب و کارهای محلی یک منطقه خاص قرار بگیرد. یک مثال خیلی معمول و شفاف برای توضیح فایدهی این نوع سئو وجود دارد. شاید بهتر باشد با پرسیدن یک سوال این مثال را مطرح کنیم: به نظر شما ماهیگیری در یک استخر پر از ماهی سادهتر است یا در کنار دریا؟
مسلما ماهیگیری در یک استخر پر از ماهی سریعتر و البته موفقتر خواهد بود. بنابراین امکان دریافت مشتری در یک لوکیشن خاص، بسیار بیشتر از حالتی است که در محیط بزرگ بینالمللی وب فعالیت کنید. در واقع مشتریهای محلی، همان مشتریان بالقوه شما خواهند بود.
برای سئو محلی باید کلمات کلیدی محلی را پیدا کنید و محتواهای خود را نسبت به این کلمات بهینه نمایید. همچنین باید پروفایل خود را در Google Business بهینه کنید و از منابع معرفی و تبلیغات محلی کمک بگیرید. شما در این بخش از سئو باید ترکیبی از استراتژیهای سئو داخلی و خارجی و سایت مپ را استفاده کنید. ما در این بخش از آموزش سئو، روی دو رکن اصلی سئو محلی تمرکز داریم:
- Google Business Profile
- Local citations
پروفایل Google Business
وقتی صحبت از سئو محلی میشود، Google Business یک عامل بزرگ و حیاتی به حساب میآید. تصور کنید روزی چند بار در مورد مطب یک پزشک یا یک نزدیکترین مرکز خرید به محل سکونت خود سرچ میکنید؟ تمام اطلاعاتی که از این طریق بدست میآورید، اطلاعاتی هستند که در گوگل بیزنس اکانت سایتها ثبت شده است. آدرس، شماره تماس، لوکیشن دقیق و اطلاعات دقیق کسب و کارها در این پروفایل ثبت میشوند.
علاوهبر نمایش اطلاعات کسب و کار، GBP نشان میدهد که یک کسب و کار در چه ساعات و روزهایی فعالیت دارد . حتی میتوانید عکس و ویدئوهای مشتریان خود را در این بخش مشاهده کنید و با دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.
Local citations
نقلقولهای محلی راهی برای معرفی کسب و کار شما در بخشهای دیگری از فضای اینترنت هستند. در بسیاری از موارد، این نقلقولها شامل اطلاعاتی مثل نام برند، آدرس و شماره تماس بیزنس شما هستند و در فهرستهای محلی قرار میگیرند.
“سعی کنید اطلاعات برند، آدرس و شماره تماس خودتان را تغییر ندهید تا مخاطبان بتوانند به راحتی و در هر زمان به شما دسترسی داشته باشند.”
اما چه نکاتی را باید در سئو محلی رعایت کرد؟
- کیورد ریسرچ محلی را جدی بگیرید. اینکه بتوانید کلمات کلیدی محلی خود را پیدا کنید و ببینید رقبای شما برای این کلمات چه کسانی هستند، مسیر چیدن استراتژی رشد را سادهتر خواهد کرد. همیشه باید بتوانید محتوای محلی درستی را به دست کاربران خود برسانید.
- رقبای کاری خود را در دنیای دیجیتال و فضای وب پیدا کنید. شاید بزرگترین رقبای شما در حالت عادی خیلی قدرتمند عمل کنند اما در فضای وب قدرت چندانی نداشته باشند. در واقع خیلی از کسب و کارهای بزرگ در تلهی مشغله میافتند و فکر میکنند نیازی به فعالیت در فضای مجازی ندارند. بنابراین شاید رقبای آنلاین و غیرآنلاین شما متفاوت باشند.
- GBP خود را آپدیت نگهدارید تا کاربران شما با اطلاعات و راههای ارتباطی اشتباه مواجه نشوند. این مسئله برای مشتریان خیلی آزاردهنده و غیرحرفهای است. اگر ساعات کاری خود را تغییر دادهاید، حتما در پروفایل گوگل بیزنس آن را تغییر دهید. با این روش شما همیشه رتبه خوبی در نتایج سرچ گوگل بدست میآورید.
مهمترین الگوریتمهای گوگل

موتورهای جستجو به طور پیوسته و مداوم در حال آپدیت نحوه عملکرد و الگوریتمهای خود هستند. در واقع این الگوریتمها هستند که نشان میدهند شما در عمل تا چه اندازه سئو موفقی داشتهاید. اگر هر کدام از فعالیتهای شما با الگوریتمها مغایرت داشته باشد، احتمالا رتبه مناسبی در SERP کسب نخواهید کرد. ما در این بخش از آموزش سئو تعدادی از الگوریتمهای مهم و حیاتی گوگل را معرفی میکنیم تا پیشزمینهای برای درک بهتر دستهبندی اقدامات یک سئوکار باشد.
- الگوریتم پاندا
الگوریتم پاندا برای مقابله با سایتهایی ساخته شد که محتوای خاصی ارائه نمیدهند اما میخواهند در فهرست رتبهبندی گوگل حضور داشته باشند. زمانی که مخاطب در مورد یک موضوع خاص سرچ میکند و صفحه شما برای او نمایش داده میشود، پاندا چک میکند که آیا این محتوا با موضوعی که کاربر آن را سرچ کرده مطابقت دارد یا نه.
اگر صرفا عنوان شما با این موضوع مطابقت داشته باشد و محتوا در مورد چیز دیگری صحبت کند، پاندا وارد عمل شده و شما را در رتبه بسیار پایینی از لیست نتایج قرار میدهد.
دو نوع سایت تحت تاثیر الگوریتم پاندا قرار میگیرند:
- سایتهای وابسته: سایتهایی که صرفا برای لینک دادن به صفحات دیگر به وجود آمدهاند.
- سایتهایی با محتوای ضعیف، کوتاه و کم.
بیشتر بدانید: الگوریتم پاندا چیست؟
- الگوریتم پنگوئن
آپدیت پنگوئن گوگل لینکهایی که از سایتهای دیگر دریافت کردهاید را بررسی میکند. اگر این لینکها از سایتهای معتبر و واقعی به سایت شما رسیده باشند، درگیر پنگوئن نمیشوند اما اگر مثلا از یک مزرعه لینکسازی یا از سایتهای تقلبی دریافت شوند، تاثیر منفی در رتبهبندی دریافت میکنند.
این الگوریتم جلوی گروههای حمایتی و لینکهای تقلبی را میگیرد. یعنی شایستهسالاری در فضای وب اعمال شده است و فقط کافی است که استراتژی موفق و سالمی را در سایت خود اعمال کنید تا رتبه خوبی بگیرید.
بیشتر بدانید: آشنایی با الگوریتم پنگوئن
- الگوریتم مرغ مگسخوار
گوگل با کمک الگوریتم مرغ مگسخوار خود زمینهای برای سرچ صوتی فراهم کرده است. یعنی گوگل هوم و دستیار الکسا به لطف این الگوریتم کارآمد شدهاند. توجه این الگوریتم به کلمات در جستجوهای مختلف باعث میشود بتوانید مرتبطترین نتیجه را نسبت به موضوعی که جستجو کردید دریافت کنید.
این آپدیت تاثیر سریعی روی رتبه شما ندارد اما در طی مدت زمان کوتاهی نشان میدهد که یک محتوا خوانا و روان هست یا نه. به علاوه، جلوی Keyword stuffing را هم میگیرد و روی چنین محتواهایی اثر منفی خواهد داشت.
بیشتر بدانید: الگوریتم مرغ مگسخوار و تاثیر آن بر سئو
- الگوریتم کبوتر
Google Pigeon تمرکز ویژهای روی سئو محلی دارد. این الگوریتم هم روی صفحه نتایج و هم نقشههای گوگل تاثیر گذار است. یعنی به معنای واقعی کلمه، محتوا و کسب و کار اینترنتی شما را بومیسازی میکند.
وضعیت رتبهبندی شما با وجود این آپدیت خیلی شفافتر خواهد بود ، چرا که فاکتورهای رتبهبندی ارگانیک را در بخش سئو محلی به کار میگیرد و باعث میشود نتایج محلی موجود در گوگل مرتبطتر و با کیفیتتر باشند.
بیشتر بدانید: الگوریتم کبوتر و تاثیر آن بر سئو محلی
- الگوریتم Rank Brain
این الگوریتم یکی از پیشرفتهترین الگوریتمهای گوگل است. رنک برین در واقع کمک میکند در مورد عبارات نامشخص و سرچهای گنگ، بهترین و نزدیکترین نتایج نمایش داده شود.
این الگوریتم کلماتی که معنی یا نوشتار مشابه دارند را پیدا کرده و نتایج مرتبط با آنها را به کاربر نشان میدهد. رنک برین در طی فرآیند جستجو، نتایج مشابهی که در گذشته وجود داشته است را بررسی میکند و اگر متوجه شد که این نتایج به خواستهی مخاطب نزدیک است، آنها را در لیست SERP قرار میدهد.
“گوگل در سال 2016 اعلام کرد که این آپدیت یکی از سه سیگنال مهم رتبهبندی است.”
برخلاف الگوریتمهای دیگر، شما نمیتوانید با روش سنتی صفحات خود را برای Rank Brain بهینه کنید. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که محتوای باکیفیت و حرفهای تولید کنید.
بیشتر بدانید: راهنمای کامل الگوریتم رنک برین
- الگوریتم BERT
آپدیت برت بزرگترین تغییر در طی سالهای گذشته گوگل است. این آپدیت روی یک مورد از هر ده جستجو اثرگذار است. این الگوریتم یک تکنیک مبتنی بر شبکه عصبی برای پردازش زبان طبیعی است.
الگوریتم برت میتواند با نگاه کردن به کلماتی که قبل و بعد از کلمه اصلی آمدهاند، متن کامل عبارت مورد نظر را پیدا کند. یعنی برت از بافت و روابط کلمات یک جمله استفاده میکند و نیازی به اینکه ترتیب خاصی برای آن قائل باشد ندارد. همین نشان میدهد که هوش مصنوعی در جستجوی یک عبارت تا چه اندازه پیشرفت کرده است.
بیشتر بدانید: الگوریتم برت و تاثیر آن بر سئو سایت
- الگوریتم MUM
الگوریتم مام (Multitask United Model) میتواند چندین کار را به طور همزمان انجام دهد. شما با کمک آن میتوانید به 75 زبان مختلف دسترسی داشته باشید و منابع مختلف از جمله ویدئو، فایلهای صوتی را تشخیص دهد، بخواند، بفهمد و حتی یاد بگیرد.
بیشتر بخوانید: الگوریتم MUM چیست؟
انواع تکنیکهای سئو
یکی از مهمترین بخشهای آموزش سئو، شناخت انواع تکنیکهای آن است. سئو شامل تکنیکهایی است کارشناسان بر اساس تجربه و استراتژی خود، از آنها استفاده میکنند. اما همهی این تکنیکها شاید باعث رشد سایت شما نشوند و حتی در بعضی از مواقع شما را درگیر جریمههای موتورهای جستجو کنند. ما در این بخش تکنیکها را بررسی و به دو بخش متفاوت تقسیم کردهایم.
1. سئو کلاه سفید
سئو کلاه سفید شامل تمامی اقداماتی میشود که مطابق استانداردهای موتورهای جستجو و الگوریتمها هستند. این تکنیکها پایه و اصول کاری شما هستند و باید استراتژی SEO شما کاملا بر اساس آنها چیده شود.
به طور کلی هر کاری که خلاف قوانین گوگل نباشد، موتورهای جستجو را فریب ندهد و یا اپراتورها گیج نشوند، جزو تکنیکهای کلاه سفید محسوب میشود.
توصیههای حرفهای SEO کلاه سفید
- تولید محتوای باکیفیت را اولویت خود قرار دهید.
- نیاز کاربر را در محتوای خود برطرف کنید.
- حتما سایت خود را با موبایل سازگار کنید.
- در Google Search Console پروفایل ایجاد کنید که سئو محلی شما تقویت شود.
- تمرکز خود را روی تجربه کاربر (UX) بگذارید.
- بهترین کلمات و عبارات کلیدی را پیدا کنید.
- روی بازاریابی محتوا یا Content marketing تمرکز کنید.
- Schema Markup استفاده کنید.
- کیفیت لینکسازی خود را ارتقا دهید.
بیشتر بخوانید: تکنیکهای سئو کلاه سفید
2. سئو کلاه سیاه
سئو کلاه سیاه شامل تکنیکهایی است که قوانین و استانداردهای موتورهای جستجو را دور میزنند. این تکنیکها با هدف ایحاد تغییر در رتبهبندی صفحات است ولی برعکس عمل میکنند و شما را چند مرحله عقب میاندازد. یادتان باشد که موتورهای جستجو هوشمند هستند و خیلی سریع صفحات متخلف را از دور رقابت در SERP حذف میکنند.
- از Keywordstuffing دوری کنید.
- محتوای بد و نامناسب منتشر نکنید.
- Comment Spam یا نظرات غیرواقعی را در بخش نظرات سایت خود وارد نکنید.
- Cloaking روشی برای نمایش محتوای غیر مرتبط با عبارت سرچ شده است. از این روش استفاده نکنید.
- از ریدایرکتهای معمول استفاده کنید و با ریدایرکتهای غیرمعمول گوگل و مخاطب را گیج نکنید.
- Content Scraping یا تولید محتوا را صرفا برای شرکت در رقابت رتبهبندی انجام ندهید و یک هدف سالم پشت تولید محتوای خود داشته باشید.
- از صفحات جعلی Doorway Page برای فریب کرولرهای گوگل استفاده نکنید.
- از آی فریم نامرئی یا پنجرههای واسطهای که مخاطب را از یک صفحه به صورت نامحسوس به صفحهی دیگری از یک سایت دیگر منتقل میکنند، استفاده نکنید.
بیشتر بخوانید: تکنیکهای سئو کلاه سیاه
3. سئو کلاه خاکستری
اصطلاح سئو کلاه خاکستری را شاید کمتر در بخش آموزش سئو شنیده باشید و بیشتر کسانی که به صورت عملی در حال فعالیت در این حوزه هستند با آن آشنایی دارند. اگر بخواهیم یک تعریف خلاصه از آن داشته باشیم، باید بگوییم که Gray hat SEO شامل تکنیکهایی هستند که کاملا در تضاد با دستورالعملها و الگوریتمهای گوگل نیستند، اما در دسته سئو کلاه سفید هم قرار نمیگیرند.
تکنیکهای کلاه خاکستری خیلی حساس هستند و باید به طور مداوم آنها را بازبینی کنید که مبادا در تغییرات جدید گوگل، وارد لیست سئو کلاه سیاه نشده باشند. بنابراین نمیتوانیم یک لیست کامل از این تکنیکها را در اختیار شما قرار دهیم. فقط چند مورد را برای درک روشها بیان میکنیم که بدانید این تکنیکها حول چه موضوعاتی میچرخند.
- از دامنههایی که منقضی شدهاند استفاده کنید.
- به صورت ایمن لینک خرید و فروش کنید. اصطلاحا به این روش تجارت لینک گفته میشود. (ولی ما همچنان این روش را توصیه نمیکنیم.)
- PBNها را برای دریافت لینک به صورت خیلی محتاطانه و دقیق به کار بگیرید تا لینکهای سالمتری دریافت کنید.
- ساخت میکرو سایتها و وبلاگها برای دریافت بکلینک، روش موثر و ایمنتری نسبت به روشهای دیگر است.
- محتوای چرخشی یا همان محتواهایی که به صورت جمله به جمله بازنویسی میشوند، امکان سئو کلمات کلیدی و ورود به رتبهبندی گوگل را به صورت موقت برای شما فراهم میکند.
بیشتر بخوانید: سئو کلاه خاکستری
پنالتی گوگل
تا اینجا متوجه شدهاید که در ابتدای مسیر فرآیند سئو با چه اقداماتی مواجه هستید، اما یک بخش خیلی مهم از آموزش سئو، شناخت مفهوم پنالتی یا همان جریمههای گوگل است. در واقع تمامی اقدامات سئو برای فرار از پنالتیها برنامهریزی میشود. اغلب تکنیکهای سئو کلاه سیاه، درگیر پنالتی میشوند و فرآیند رشد وبسایت شما را به عقب میاندازند.
برای اینکه بتوانید جلوی اشتباهات استراتژی خود و افت رتبه را بگیرید، باید این پنالتیها را بشناسید. اما قبل از شناخت انواع پنالتی، بهتر است کمی بیشتر در مورد مفهوم پنالتی بدانید.
“پنالتیهای گوگل در واقع جریمههای گوگل هستند که موتور جستجوی گوگل به دلیل نقض قوانین و دور زدن الگوریتمها روی سایت اعمال شده و باعث افت رتبه و حتی در بعضی مواقع، حذف کلی صفحه یا سایت میشود.”
انواع پنالتیهای گوگل
پنالتیهای گوگل را میتوان به دو بخش کلی تقسیم کرد:
- پنالتی دستی: در این حالت،کارمندان گوگل با توجه به گزارشات ثبت و ارسال شده، صفحات را جریمه میکنند.
- پنالتی الگوریتمی: جریمههایی هستند که بخاطر عدم مطابقت و هماهنگی با الگوریتمهای گوگل اعمال میشوند.
اما اگر بخواهیم خیلی دقیقتر انواع پنالتی را بشناسیم باید دستهبندی را کمی گسترش دهیم. با گسترش دستهبندی پنالتیها میتوانیم بگوییم که 5 نوع پنالتی گوگل که در ادامه معرفی میکنیم، نیاز شما برای آنالیز رتبه و جریمههای سایت را رفع میکنند.
• لول کلمه کلیدی
• لول URL یا دایرکتوری
• لول Hostname یا زیردامنه
• Domain-wide
• Delisting
” یادتان باشد که پنالتی Delisting به طور کلی شما را از رقابت رتبهبندی حذف میکند.”
کلمه کلیدی
کلمات کلیدی در سئو به محتوای آنلاین اضافه میشوند که رتبهبندی موتورهای جستجو براساس آن کلمات بهبود پیدا کند. اکثر کلمات کلیدی در طول فرآیند کیورد ریسرچ کشف میشوند و بر اساس ترکیبی از حجم جستجو، رقابت و هدف تجاری انتخاب میشوند.
چرا کلمات کلیدی در SEO اهمیت دارند؟
زمانی که محتوای خود را در مورد کلمات و عباراتی که افراد جستجو میکنند، بهینه میکنید، سایت شما میتواند رتبه بالاتری برای آن عبارات در صفحه نتایج SERP کسب کند. نیازی به گفتن هم نیست که رتبه بالاتر در SERP میتواند ترافیک هدفمند بیشتری را برای سایت شما رقم بزند. به همین دلیل پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب، مرحله اول هر کمپین و استراتژی در سئو وبسایت است.
“فرآیند سئو بدون کلمات کلیدی، به طور قطع غیرممکن و بیفایده خواهد بود.”
اما زمانی که شما یک فهرست کامل و درست از کلمات کلیدی مناسب دارید، میتوانید خیلی دقیق و شفاف روی تمام بخشهای سئو متمرکز کار کنید. اگر بخواهیم یک دید کلی از کارهایی که با وجود کلمات کلیدی میتوانید انجام دهید داشته باشیم، به لیست زیر میرسیم:
- تعیین معماری سایت
- برنامهریزی صفحات محصول و دستهبندی این صفحات
- نوشتن محتوا برای پستهای وبلاگ و حتی تولید محتوا برای یوتیوب
- بهینهسازی صفحات فرود
- بهینهسازی صفحات فروش
در آموزش سئو، بخشی را به یافتن کلمات کلیدی مناسب برای SEO اختصاص خواهیم داد که بتوانید شروع استراتژیهای خود را قدرتمند انجام دهید. آنچه که باید در ابتدای مسیر بدانید، فرآیند کیورد ریسرچ است که مشخص میکند چطور باید استراتژی را بچینید.
کیورد ریسرچ (Keyword research)
تحقیق کلمات کلیدی یا همان کیورد ریسرچ مسیری است که هر کارشناس سئو طی میکند تا بتواند تمام سوالاتی که ممکن است مخاطبان در جستجوهای خود مطرح کنند و به کسب و کار آنلاینی که برای آن سایت طراحی شده است، مرتبط هستند، پیدا کند. این فرآیند شامل مراحل پیدا کردن، مرتبسازی و اولویتبندی کلمات کلیدی است که بر این اساس استراتژی کلمه کلیدی سایت مورد نظر مشخص میشود.
کیورد ریسرچ به شما کمک میکند:
- درک بیشتری نسبت به نیاز مخاطبان خود پیدا کنید.
- سرنخهای واجد شرایط را پیدا کنید و بیشتر روی آنها کار کنید.
- فروش شما را در فضای وب افزایش میدهد.
- کمپینهای تبلیغاتی شما اثربخشی بیشتری خواهند داشت.
- کلیکها و بازدیدهای شما رشد خواهد داشت.
- افراد بیشتری با برند شما آشنا میشوند.
بیشتر بخوانید: چکلیست کیورد ریسرچ
روشهای انجام کیورد ریسرچ
- از بارش و طوفان کلمات کلیدی استفاده کنید
- در مورد کسب و کار خود جستجوهای مداوم انجام دهید
- خودتان را به جای مشتری و کاربران احتمالی قرار دهید
- لیست کلمات کلیدی فعلی و موجود را بررسی و گسترش دهید
این 4 روش، صرفا برای شروع و برای اینکه بدانید مسیر سختی را قرار نیست طی کنید عنوان شدند، اما در بخش معرفی ابزارهای کاربردی SEO، ابزارهای کیورد ریسرچی را معرفی میکنیم که در کوتاهترین زمان ممکن بهترین لیست کلمات کلیدی را در اختیار شما قرار میدهند.
نکته: شاید بگویید چرا وقتی ابزارهای کارآمدی وجود دارند که کار کیورد ریسرچ را انجام میدهند، ما خودمان را به زحمت بیاندازیم تا با روشهایی مثل طوفان فکری، لیست کلمات را بسازیم؟ سوال کاملا درست و به جایی است، اما واقعیت این است که وقتی صحبت از سئو به زبان فارسی به میان میآید، ما باید درنظر بگیریم که ممکن است ابزارهای مختلف نتوانند به خوبی خود ما نیاز کاربر فارسی زبان را درک کنند و با یک تنبلی کوچک، بخش بزرگی از مخاطبان را از دست بدهیم.
لینک در سئو
لینک روشی برای اتصال محتوا به یک وبسایت دیگر یا سایر صفحات همان وبسایت است و برای اطمینان از باکیفیت بودن محتوای منتشر شده به کار گرفته میشود. در بحث SEO لینک ابزار باارزشی برای نشان دادن اعتبار و ایجاد حس اعتماد در کاربران شناخته میشود.
ما در سئو، 5 نوع لینک بسیار مهم و حیاتی داریم که تاثیر بسیار زیادی روی استراتژی سایت میگذارند. انواع لینک در سئو عبارتند از:
- لینکهای داخلی
- لینکهای خارجی
- لینکهای طبیعی
- لینکهایی که به صورت دستی ساخته شدهاند
- لینکهای خود ساخته یا Self-Created Links
لینک داخلی چیست؟

لینکهای داخلی لینکهایی هستند که داخل خود سایت و بین صفحات مختلف ایجاد شدهاند. در واقع این لینکها در یک دامنه مشابه ساخته میشوند. این لینکها به خوانندگان صفحات شما اجازه میدهند زمان بیشتری را در سایت و صفحه شما صرف کنند، چون برای بررسی مطالب دیگر به بخشهای دیگر سایت شما هدایت میشوند. به این ترتیب اعتبار سایت شما افزایش پیدا خواهد کرد که در این شرایط، رتبه شما هم در SERP بهبود پیدا میکند.
لینک خارجی چیست؟

لینکهای خارجی، لینکهایی هستند که زمان گشتن در یک سایت خاص، ما را به دامنه دیگری منتقل میکنند. این نوع لینک معمولا برای ارائه توضیحات بیشتر توسط سایر صاحبان سایت به کاربران استفاده میشود.
این نوع لینک، مهمترین معیاری است که به رشد رتبه شما کمک میکند. لینک خارجی را نمیتوان به صورت غیرقانونی و غیرمنصفانه کسب کرد و به همین دلیل گوگل اهمیت ویژهای برای آن قائل است.
بکلینک چیست؟
بکلینک یا لینکهای ورودی، پیوندهایی هستند که توسط وبسایت دیگری به سمت وبسایت شما ایجاد شدهاند. هر چه یک سایت بکلینک بیشتری دریافت کند، از نظر گوگل و الگوریتمهای آن مرتبطتر، مفیدتر و مهمتر است. به همین دلیل هم بکلینکها به کسب رتبه بالاتری در صفحات اول SERP کمک میکنند.
در ادامه لازم است تا کمی بیشتر در مورد انواع بکلینکها بدانید، چون در بخش الگوریتمها و پنالتیهای گوگل که در همین مقاله آموزش سئو عنوان شده است، چیزی در مورد تفاوت بین هر کدام عنوان نکردیم. به همین دلیل لازم است بدانید که کدام بکلینکها مضر و کدام نمونهها مفید هستند.
· لینک طبیعی
لینک طبیعی را بدون درخواست از طرف سایتهای دیگر دریافت میکنید. در واقع این نوع لینک ثابت میکند که محتوای صفحه شما بسیار عالی و معتبر است. یعنی خود کاربران وب علاقه دارند تعداد نفرات بیشتری محتوای شما را ببینند و از آن استفاده کنند، بنابراین آن را با دیگران به اشتراک میگذارند.
· لینک دستی
این لینکها را با صرف انرژی و زمان برای برقراری تماس با صاحبان سایتها و وبلاگنویسان دیگر دریافت میکنید. در واقع شما درخواست میکنید که آنها صفحه مورد نظر شما را ببینند و در صفحات خود لینک آن را قرار دهند.
بیشتر، مشاغل کوچک و خردهپا از این تکنیک استفاده میکنند. البته تصور نکنید که درخواست لینک بسیار ساده است، نه. باز هم باید ثابت کنید که محتوای مرتبط و مناسبی دارید تا صاحب یک کسب و کار آنلاین قانع شود بکلینک مورد نظر شما را ایجاد کند.
· لینک خود ساخته
این نوع لینک اصلا برای سئو اهمیتی ندارد. همانطور که از نام آن هم مشخص است، صاحب سایت این لینکها را شخصا ایجاد میکند تا موتورهای جستجو را فریب دهد و تظاهر کند که لینکهای ورودی خود ساخته ارزشمند و مرتبط هستند.
مشخص است که دیر یا زود الگوریتمها این لینکها را پیدا میکنند. اما نکته بد ماجرا آنجاست که پنالتی شامل حال سایتی که این نوع لینک را دریافت کرده است میشود.
“یادتان باشد، هر لینکی که توسط افراد دیگر و به صورت مرتبط و سالم ایجاد میشود، برای رتبه سایت شما مفید و هر لینکی که با روشهای غیراستاندارد و حتی توسط صاحب سایت ایجاد میشود، لینک مضر و به درد نخوری است.”
ریدایرکت
ریدایرکت فرآیندی است که یک URL را به یک URL دیگر منتقل میکند. در واقع ریدایرکت راهی برای فرستاندن کاربران و موتور جستجو به URL متفاوتی است که در ابتدا آن را درخواست کرده بودند. این تغییر مسیر به شما کمک میکند تا ترافیک بدست آمده از URLهایی که دوست ندارید کاربران از آنها بازدید کنند، به یک URL جدید منتقل شود. مسلما با کد 404 که با نام خطای 404 شناخته میشود، مواجه شدهاید. این کد اعلانی است که نشان میدهد محتوای مورد نظر شما منقضی شده و یا اینکه به طور کلی تغییر پیدا کرده است.
شما باید بدانید که چطور از ریدایرکتهای مختلف استفاده کنید تا ترافیک و فرصت دیدهشدن محتوای صفحات خود را از دست ندهید.
انواع Redirectها
به طور کلی، دو نوع ریدایرکت وجود دارد:
- Server-side redirects (ریدایرکتهای سرور)
- Client-side redirects. (ریدایرکتهای مشتری)
تفاوت بین این دو، در بخشی است که تغییر مسیر وب اتفاق میافتد. اگر در بخش سرور باشد ریدایرکت Server-side و اگر در سمت مشتری باشد، Client-side ایجاد میشود.
بیشتر بخوانید: ریدایرکت چیست؟
ریدایرکتهایServer-side
انواع ریدایرکتهای سرور عبارتند از:
- ریدایرکت 301 : این ریدایرکت نشان میدهد که URL مورد نظر شما به طور دائمی به یک مقصد یا URL جدید منتقل شده است.
- ریدایرکت 302: نشاندهنده این است که URL مورد نظر در حال حاضر در این آدرس وجود ندارد، اما مجددا در دسترس قرار خواهد گرفت.
- ریدایرکت 307: زمانی از این ریدایرکت استفاده میشود که میخواهید اعلام کنید محتوای صفحه به طور موقت به یک صفحه دیگر منتقل شده تا به عنوان مثال فرآیند تعمیر یا بازگردانی اطلاعات سایت شما تمام شود.
” شاید کرولرهای موتورهای جستجو نتوانند فرق بین ریدایرکت 307 و 302 را تشخیص دهند، بنابراین اگر نیاز بود که تغییر مسیر موقت صفحات را به کاربران و کرولرها اطلاع بدهید، بهتر است از کد 302 استفاده کنید.”
ریدایرکتهای Client-side
ریدایرکت از سمت مشتری در خود مرورگر اتفاق میافتد. دو روش ریدایرکت Client-side وجود دارد:
- متا رفرش (Meta refresh)
- جاوا اسکریپت (JavaScript)
استفاده از این دو نوع ریدایرکت چندان توصیه نمیشود.
به طور کلی، ریدایرکت کلاینت سایت زمانی توصیه میشود که ریدایرکتهای سرور سایت قابل دسترس نباشند و در واقع شما به سرور خود دسترسی نداشته باشید.
متا رفرش
در ریدایرکت متا رفرش، باید یک متا تگ را در بخش ‹ head › صفحه قرار دهید و به مرورگر نشان دهید که قرار است کاربران را پس از گذشت زمان مشخصی به صفحه دیگری منتقل کنید.
جاوا اسکریپت
امین محتوا اصلا به شما توصیه نمیکند که از این ریدایرکت استفاده کنید. ریدایرکت جاوا اسکریپت، اصلا با سئو سازگار نیست. کرول و رندر کردن جاوا اسکریپت توسط گوگل هنوز هم پیچیده است و دستورالعملهای زیادی وجود دارد که باید به آنها کمک کرد که بتوانند جاوا اسکریپت شما را به بهترین شکل ممکن درک کند.
“اگر گوگل نتواند فایلهای جاوا اسکریپت شما را مرتبط با محتوا و صفحه ببیند، شاید اصلا جاوا اسکریپت را ارائه نکند.”
ابزارهای آنالیز سایت
آموزش سئو، بدون اینکه ابزارهای آنالیز سایت را بررسی کند، یک آموزش ناقص و تقریبا بینتیجهاست. تا اینجای کار، کارهایی که باید انجام دهیم را بررسی کردیم، اما باید بتوانیم نتیجه همه اقدامات را مشاهده و آنالیز کنیم. برای این کار، قرار است 6 مورد از بهترین ابزارهای کاربردی آنالیز سایت را به شما معرفی کنیم.
1. سرچ کنسول (Google Search Console)
گوگل سرچ کنسول یکی از ابزارهای موثر برای آنالیز سایت است که خود گوگل آن را ارائه میدهد. گزارشهای سرچ کنسول به شما نشان میدهد که عملکرد سایت شما چگونه و چه میزان ترافیک برای محتواهای شما بدست آمده است. همچنین با کمک این ابزار شما میتوانید مشکلات استراتژی خود را تشخیص داده و آنها را به سرعت بررسی کنید. با این کار سایت شما در لیست نتایج سرچ گوگل رتبه بهتری کسب خواهد کرد.
امکاناتی که سرچ کنسول ارائه میدهد عبارتند از:
- میتوانید محتوای خود را با کمک Search Analytics بهینه کنید.
- از دیدگاه گوگل محتوای خود را ببینید و از اینکه گوگل صفحات شما را با چه دیدگاهی میبیند مطمئن شوید.
- میتوانید با کمک هشدارهایی که دریافت میکنید، اشکالات هر بخش را پیدا کرده و آنها را اصلاح کنید.
- درک بیشتری از شرایط بررسی صفحات خود توسط گوگل خواهید داشت.
2. گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)
Google Analytics یک سرور آنالیز وب است که آمار و ابزارهای تحلیلی اولیه را برای SEO و اهداف بازاریابی یک کسب و کار آنلاین ارائه میدهد. این سرویس بخشی از پلتفرم مارکتینگ گوگل بوده و برای هر فردی که حساب کاربری گوگل داشته باشد، به صورت رایگان در دسترس خواهد بود.
گوگل آنالیتیکس ویژگیهای خاصی دارد که از طریق آنها کاربران متوجه میشوند ترندها و الگوهای تعامل بازدیدکنندگان با سایت به چه صورت بوده است. این ویژگیها عبارتند از:
- شما میتوانید با کمک ابزارهایی مثل داشبور، کارت امتیازی و نمودار حرکتی آنالیتیکس، دادههای ورودی و خروجی سایت خود را تجسم و تغییرات آنها را مشاهده کنید.
- میتوانید برخی دادهها را فیلتر کنید و حتی قیف فروش خود را آنالیز کنید.
- با کمک API میتوانید دادههای مختلف را به صورت کاربردی جمعآوری کنید.
- میتوانید وضعیت آینده سایت را پیشبینی کرده و ناهنجاریهای استراتژی را به سرعت تشخیص دهید.
- میتوانید زیرمجموعههای مختلف را برای آنالیز دقیقتر تقسیمبندی کنید.
- میتوانید فیدبکهای تبلیغات و رفتار مخاطب و حتی نرخ تبدیل را در قالب یک گزارش دریافت کنید.
- از طریق ایمیل امکان اشتراک گذاری و ارتباط با دیگر همکاران را خواهید داشت.
- مهمترین و کاربردیترین ویژگی آن هم ممکن بودن ادغام با سایر محصولات گوگل از جمله Google Ads، Google Data Studio، Salesforce Marketing Cloud، Google AdSense، Google Optimize 360، Google Search Ads 360، Google Display & Video 360، Google Ad Manager و Google Search Console است.
3. گوگل دیتا استودیو (Google Data Studio)
Data Studio یک پلتفرم برای تجسم دادهها است که باعث میشود درک بهتری از گزارشات سایت داشته باشیم. با کمک این پلتفرم میتوانید مجموعهای از دیتاها را از بخشهای مختلف در یک قسمت واحد وارد کرده و نتیجه آنالیز آنها را به شکل یک گزارش قابل درک دریافت کنید.
یکی از مهمترین امتیازات این پلتفرم، رایگان بودن آن است. شما با کمک Data Studio میتوانید تصمیم بگیرید که چطور دیتاها و اعداد را به مشتریان خود نشان دهید و توضیحات لازم را از این طریق با آنها به اشتراک بگذارید. بیایید نگاهی کلی به ویژگیهای آن بیاندازیم:
- میتوانید از جداول یا نمودارهای میلهای برای نمایش اطلاعات استفاده کنید.
- دادهها و اعدادی را که میخواهید به اشتراک بگذارید، در این پلتفرم انتخابی هستند.
- میتوانید روی نقاط داده یا هر آنچه که در گزارش شما دیده خواهد شد، توضیحات اضافه کنید.
- میتوانید فونت و رنگ دیتاها و فرمت گزارش را تغییر دهید.
- حتی امکان اضافه کردن ویدئو هم به گزارش وجود دارد تا مشتری بتواند توضیحات تکمیلی شما را به صورت تصویری و ویدئو دریافت کند.
- امکان اضافه کردن لوگوی مشتری در این پلتفرم وجود دارد.
- شاید لازم باشد گزارشات را به صورت سادهتر و شفافتر به مشتری ارائه دهید، در این صورت میتوانید صفحات آن را شخصیسازی کنید.
4. گوگل تگ منیجر (Google Tag Manager)
گوگل تگ منیجر یک سیستم مدیریت برای تگها است که عملکرد آن بسیار شبیه به تگ گوگل است. شما با کمک این ابزار میتوانید تگهای محتوا و صفحات خود را پیکربندی کنید. حتی Tag Manager توانایی پشتیبانی از تگها و سازماندهی خاص شما را دارد.
تسلط به این ابزار باعث میشود کار شما در حوزه سئو بسیار حرفهایتر باشد.چند ویژگی مهم این ابزار عبارتند از:
- میتوانید تگها را اندازهگیری و بهینهسازی کنید.
- میتوانید بدون اینکه کدهای سایت را تغییر دهید، Google Ads، Google Analytics، Floodlight را به سیستم اضافه کنید.
- با کمک این ابزار میتوانید تگهای خود را از سایت یا برنامه خارج کرده و به فضای ابری وب منتقل کنید. با این کار امنیت و عملکرد سایت شما بهبود پیدا میکند.
- حتی میتوانید الگوهای تگ خود را در تگ منیجر بسازید و آن را در دسترس دیگر کاربران قرار دهید.
- اگر زمان کافی برای پیکربندی تگها ندارید، تگ منیجر با REST API این کار را به صورت خودکار انجام میدهد.
5. Ahrefs
Ahrefs یک نرمافزار معمولی نیست. در این نرم افزار، شما با ابزارهای مختلفی برای لینکسازی، کیورد ریسرچ، آنالیز رقبا، پیگیری رتبه در SERP و ممیزی سایت است. به همین دلیل باید حتما بررسی آن در آموزش سئو وجود داشته باشد. ویژگیهای فوقالعاده کاربردی این نرمافزار کمک میکند تا سطح کار شما به عنوان یک سئوکار حداقل 10 پله ارتقا پیدا کند. ویژگیهای آن عبارتند از:
- با کمک Ahrefs میتوانید دامنه سایت خود را با سایر رقبا مقایسه کنید.
- میتوانید از هشدارهای نرمافزار استفاده کنید تا همیشه مشکلات و تغییرات را مشاهده کرده و در رتبههای بالای گوگل باقی بمانید.
- میتوانید با کمک آن به کمپینهای PPC بپیوندید. (این کمپینها، مراحل رشد سایت شما با صرف هزینه هستند و با سئو ارتباطی ندارند.)
- این نرمافزار فرآیند ممیزی سایت شما را هم انجام میدهد.
- کلمات کلیدی که رقبای شما از آنها استفاده میکنند اما در محتواهای شما وجود ندارند را به شما نشان میدهد. (به جای خالی این کلمات در محتوا، اصطلاحا Content Gap گفته میشود.)
- میتوانید با کمک این ابزار لیستی از دامنههایی که سعی دارند در شرایط مشابه با شما رقابت کنند را در دست داشته باشید و رقبا را آنالیز کنید.
- میتوانید پستهایی که بازنشر شدهاند را شناسایی کنید.
- این ابزار به شما لیستی از پستهای سایت مورد نظر را ارائه میدهد که بر اساس میزان ترافیک آنها را طبقهبندی کرده است.
- میتوانید محتوایی که بیشترین میزان اشتراکگذاری داشته است را شناسایی کنید.
این ابزار ویژگیهای بسیار زیادی در زمینههای مختلف دارد که باید به طور مفصل هر کدام را بررسی کنیم. ویژگیهای کیورد ریسرچ آن در بخشهای مختلف سئو، یکی از پرکاربردترین آپشنها محسوب میشود. بنابراین توصیه میشود این ابزار را به طور دقیق بشناسید و روی آن مسلط شوید. مطمئنا بعد از یادگیری کار با آن، متوجه خواهید شد که چرا ما در تیم امین محتوا به Ahrefs “عصای دست” میگوییم.
رپورتاژ در سئو
بحث رپورتاژ در آموزش SEO بسیار مفصل است، چون کاملا به استراتژی شما بستگی دارد. اما شناخت آن حتی برای نویسندگان محتوا هم ضروری است.
به طور کلی رپورتاژ یعنی یک محتوا در ازای پرداخت هزینه منتشر شود. با این تفاوت که نگارش و طراحی آن با محتواهای عادی متفاوت است. اگر بخواهیم رپورتاژها را دستهبندی کنیم، به دو دسته کلی زیر میرسیم:
- رپورتاژهای سیاسی (با هدف ایجاد موج یا اصلاح یک موج و عقیده سیاسی منتشر میشود)
- رپورتاژهای تجاری ( با هدف جذب و پیدا کردن مشتری جدید منتشر میشود)
اگر اهل مطالعه روزنامه یا مجله بوده باشید، حتما دیدهاید که بعضی از اخبار یا محتواهای مهم در صفحه اول و حتی روی جلد نشریات چاپ میشدند. در واقع رپورتاژ در SEO هم، مشابه همان سیستم عمل میکند و تنها تفاوت بین آنها، فضای انتشار محتوا است.
مراحل کار
- لیستی از سایتها و پلتفرمهای پر بازدید و مرتبط با کسب و کار خود پیدا کنید.
- یک محتوای تبلیغاتی و البته آگاهی دهنده در مورد یک موضوع مرتبط با سایت خود تهیه کنید.
- نکات نگارش محتوای تبلیغاتی را رعایت کنید و بهترین ورژن ممکن را پیاده کنید.
- از تصاویر یونیک و جذاب در محتوای خود استفاده کنید.
- یک عنوان عالی و مرتبط برای محتوای خود آماده کنید و مطمئن شوید که این عنوان میتواند مخاطبان زیادی را به سمت محتوای شما بکشاند.
- بهترین انکر تکست را در رپورتاژ استفاده کنید.
- هیچ لینکی در هدر یا فوتر محتوا درج نکنید. بهترین فضا برای درج لینک، بطن محتوا است.
- تمامی تکنیکهای سئو داخلی را روی محتوای رپورتاژ خود اعمال کنید.
- یادتان باشد که طول یک رپورتاژ خوب معمولا بین 800 الی 1200 کلمه است.
- حداقل سه لینک به وبسایت خودتان در محتوا وجود داشته باشد.
همهی این اقدامات باعث میشوند که شما بکلینک دریافت کرده و در نتیجه اعتبار سایت شما افزایش پیدا میکند. پس برای محتوای آن زمان و انرژی لازم را صرف کنید تا نتیجه را ببینید.
” رپورتاژ تاثیر مستقیم روی سئو خارجی سایت شما دارد، چون با انجام یک رپورتاژ آگهی درست، تعداد زیادی بکلینک دریافت خواهید کرد.”
بهترین منابع یادگیری سئو
SEO صرفا یک دانش تئوری نیست. آموزش سئو باید متکی بر تجربه، مطالعه مداوم و البته دقت باشد. بنابراین بهترین روش یادگیری آن از نظر ما، مطالعه و اعمال نکات روی یک سایت شخصی است. اما از کجا اصول سئو و مراحل کار آن را یادبگیریم؟
در حال حاضر با یک سرچ ساده در پلتفرمهای مختلف میتوانید به منابع بسیار زیادی در خصوص آموزشSEO دست پیدا کنید. اصلا همین لحظه شما با سرچ کلمه “آموزش سئو” به این محتوا دسترسی پیدا کردهاید، بنابراین مسیر تقریبا مشخص است.
پلتفرمهایی مثل یوتیوب منبع غنی اطلاعات SEO هستند، اما اگر بخواهیم واقعنگر باشیم، باید اعتراف کنیم که اغلب آموزشها پراکنده و در چهارچوب یک استراتژی خاص در اختیار علاقهمندان به این حوزه قرار میگیرند. با این حال، اگر تسلط کافی روی زبان انگلیسی دارید بهتر است منابع زیر را بررسی کنید.
1. Google Webmaster Central Blog
دنبال کردن صفحه رسمی وب مستر گوگل، به شما کمک میکند تا در مورد آپدیتها، فهرستبندی، کرول کردن و رتبهبندی اطلاعات دقیق و بهروزی داشته باشید. به هیچ عنوان نباید چنین منبعی را از دست بدهید، چون گوگل بزرگترین و محبوبترین موتور جستجو است و مسلما سایت رسمی آن دقیقترین اطلاعات را در حوزه SEO در اختیار کاربران قرار میدهد.
2. WebmasterWorld
بهترین منبع برای کسانی که به عنوان وبمستر فعالیت میکنند، WebmasterWorld است. این وبلاگ هم مقالاتی در مورد سئو در اختیار شما قرار میدهد و هم شما را راهنمایی میکند که چطور از یک وبسایت کسب درآمد کنید. این سایت سالها است که بهترین اخبار و اطلاعات را در خصوص سئو با کاربران خود به اشتراک میگذارد و منبع معتبری برای یادگیری محسوب میشود.
3. وبلاگ SEMrush
وبلاگ SEMrush فضای بسیار خوبی برای مطالعه تجربه وبلاگنویسان و متخصصان سئو است. در این وبلاگ اطلاعات بسیار ارزشمند و اخبار جدید در حوزه بازاریابی آنلاین منتشر میشود. شما به راحتی میتوانید آخرین تحولات SEO و PPC را در SEMrush دنبال کنید.
4. وبلاگ Moz
Moz هم یکی از پرچمداران آموزش سئو در جهان است. وبلاگ Moz مقالات و ویدئوهای بسیار عالی و روشنگرانهای در مورد سئو منتشر میکند. علاوهبر آموزش سئو، شما میتوانید اطلاعات بسیار خوبی در مورد سوشال مدیا و حتی بازاریابی محتوا از این طریق بدست آورید.
” Whiteboard Friday را در این وبلاگ از دست ندهید. کارشناسان هر هفته، جمعهها، یک موضوع انتخابی را روی یک تخته وایت برد به طور کامل باز میکنند.”
5. وبلاگ Yoast SEO
تمرکز اصلی این وبلاگ روی سئوی وردپرس، تکنیکال سئو و سئوی محتوا است. اگر شما هم علاقهمند هستید که روی پروژههای CMS وردپرس کار کنید، اصلا مطالعه مداوم محتواهای این وبلاگ را از دست ندهید.
منبع عالی برای آموزش صفر تا صد سئو
قبل از هر چیزی پاسخ این سوال را مشخص کنید: میخواهید در چه فضایی کار کنید؟
- سئو سایتهای داخلی
- سئو سایتهای خارجی
واقعیت ماجرا اینجا است که کار در حوزه سئو برای سایتهای فارسیزبان، استانداردهایی دارد که نمیتوانیم آنها را با مطالعهی منابع انگلیسی یادبگیریم. این استانداردها را فقط افراد باتجربه در بحث سئو سایتهای فارسی زبان در اختیار دارند و حاصل سالها آزمون و خطای کارشناسان و متخصصان این حوزه است.
برای دستیابی به نکات سئو سایتهای داخلی، علاوهبر اینکه باید به طور مداوم منابع انگلیسی که قبلا معرفی کردهایم را بررسی کنید، نیاز است که از یک کوچ حرفهای هم در این خصوص کمک بگیرید.
کوچ سئو به شما کمک میکند تا بدون آزمون و خطا، استراتژیهای کار را بشناسید و بدانید که چطور باید قدم به قدم برای رشد یک وبسایت تلاش کنید. در واقع کوچ انتقالدهندهی تجربیات به شما خواهد بود و روی عملکرد شما هم نظارت خواهد داشت.
تصور کنید در حال یادگیری مبحث گستردهای مثل SEO هستید و سوالهای متعددی برای شما پیش میآید؛ مسلما دوست دارید که بتوانید در کوتاهترین زمان ممکن، درستترین پاسخ را دریافت کنید. کوچ دقیقا برای رفع همین نیاز آماده خدمت به شما خواهد بود.
امین محتوا، اولین تیم تخصصی کوچ و آموزش سئو در ایران است که در طی سه مرحله، صفر تا صد SEO را به شما آموزش میدهد. در واقع تیم امین محتوا با هدف یکپارچه کردن دانش SEO و رفع نیاز کاربران فارسیزبان، سه دوره آموزشی مقدماتی، تخصصی و پیشرفته سئو را به شما عزیزان ارائه میدهد.
باعث افتخار ما است که سوالات شما را در خصوص هر یک از نکات گفته شده پاسخ دهیم و تعامل بیشتری با اعضای خانواده بزرگ سئو کشور عزیزمان ایران داشته باشیم. بنابراین حتما سوالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید