نقشه سایت چیست؟| اهمیت sitemap در سئو وب سایت

فرآیند سئو با گذشت زمان انسان محورتر میشود. یعنی هوش مصنوعی که برای تعیین رتبه و رشد یک وبسایت طراحی میشود، بیشتر به ذهن و فرآیند جستجوی ذهنی افراد شباهت دارد. نقشه سایت از نظر برخی کارشناسان یک ابزار قدیمی برای سئو است و از نظر برخی دیگر همچنان یکی از حیاتیترین مراحل رشد وبسایت است. ما در این بخش Sitemap و تاثیرات آن بر سئو را بررسی میکنیم و به طور مفصل در مورد دلایل اهمیت در عصر حاضر صحبت خواهیم کرد.
نقشه سایت چیست؟
نقشه سایت (Site map) در واقع طرحی از وبسایت مورد نظر شما است که موتورهای جستجو با کمک آن میتوانند تمام محتوای وبسایت را پیدا کرده، کرول کنند و البته به فهرست SERP خود اضافه نمایند. حتی به موتورهای جستجو نشان میدهد که کدام صفحات در سایت مهمتر و موثرتر هستند.
بیشتر بدانید: سئو و بهینه سازی سایت چیست؟
انواع نقشه سایت
دو نوع اصلی Sitemap وجود دارد که با نامهای XML و HTML آنها را میشناسیم.
نقشههای سایت XML ساختار منحصر به فردی دارند که کاربر هرگز نمیتواند آن را ببینید. این نقشهها فقط به موتورهای جستجو اطلاع رسانی میکنند که چه محتوای در صفحه یک سایت وجود دارد، چندبار صفحات بهروز رسانی شدهاند و همچنین اهمیت کلی صفحات نسبت به یکدیگر به چه صورت است.
اگر بخواهیم خیلی ساده بیان کنیم، سایت مپ وبسایت شما را به طور کلی کاربرپسند میکند. موضوع سایت شما منسجمتر خواهد بود و کاربران میتوانند بخشهای مهم وبسایت و لینکها را در یک صفحه ببینند. در واقع این نقشه یک اسکلت کلی برای ساختار وبسایت است.
نقشه سایت HTML طوری طراحی شده است که کاربران اینترنت از آن استفاده کنند و موقع سرچ محتوای مورد نظر خود بتوانند از آن کمک بگیرند. زمانی که یک سایت مپ ایجاد میشود، برخی از قالبها را نمیتوان به ابزارهای وب مستر گوگل ارسال کرد. یعنی فقط چند نمونه از قالبها قابل ارسال کردن هستند و باید از بین آنها نمونه مورد نظر را انتخاب کنید.
اگر بخواهیم نقشهها را جزئیتر و بر اساس کاربردشان بررسی کنیم، به 4 دسته تقسیم میشوند:
- Normal XML Site map: این نوع نقشه سایت تقریبا بین تمامی وبسایتها مشترک است و به صورت خودکار ایجاد میشود.
- Video Site map: این نوع نقشه به صورت خاص روی ویدئوهای وبسایت شما تاثیر دارد. یعنی به گوگل نشان میدهد که شما محتوای ویدئویی روی وبسایت خود دارید.
- News Site map: به گوگل کمک میکند محتوای سایتهایی که برای Google News تهیه و تایید شدهاند را پیدا کند.
- Image Site map: گوگل از طریق این نقشه تمام تصاویری که روی وبسایت شما وجود دارد را پیدا میکند.
اگر نیاز به خدمات سئو حرفه ای دارید با تیم ما در ارتباط باشید
دلیل اهمیت نقشه سایت
همه موتورهای جستجو مثل گوگل، یاهو و بینگ از طریق نقشه سایت به صفحات مختلف وبسایت شما دسترسی پیدا میکنند. گوگل در خصوص نحوه دسترسی به صفحات اذعان داشت:
” اگر صفحات سایت شما به درستی لینک شده باشند، کرولرهای گوگل معمولا سریعتر و بهتر به آنها دسترسی پیدا میکنند.”
به عبارت دیگر شاید نیاز نباشد که حتما Site map داشته باشید و از آن استفاده کنید. ولی قطعا وجود آن برای رشد وبسایت شما مفید خواهد بود و منطقی است که برای پیشرفت رتبه خود از هیچ اقدامی ساده عبور نکنید.
اگر وبسایت نوپایی دارید و بکلینکهای زیادی دریافت نمیکنید، بهترین گزینه برای شما نقشه سایت خواهد بود. شاید هم وبسایت شما چند هزار صفحه داشته باشد. با فرض اینکه شما فرآیند لینکسازی داخلی را به خوبی انحام داده باشید و تعداد زیادی لینک خارجی به سمت شما آمده باشد، گوگل برای درک همه این صفحات و جزئیات هر صفحه کار خیلی زیادی خواهد داشت. در این شرایط است که سایت مپ وارد صحنه میشود و اثرگذاری مثبت دارد.
اثر نقشه سایت در سئو
در حال حاضر سئو برای رشد صفحه و کسب رتبه بالا در بین نتایج سرچ کافی نیست. رقابت بین وبسایتها شدید است و همه تلاش میکنند رتبه بالاتری در SERP کسب کنند تا بیشتر دیده شوند. در چنین شرایطی اگر نقشههای سایت را در کنار سئو به کار بگیرید، قطعا رتبه بهتری کسب میکنید.
موتورهای جستجو یک وب سایت را کرول میکنند و متا تگها و فایلهای .txt را در کنار سایر دادههای مرتبط با هدف کاربران، بررسی میکنند.
زمانی که یک نقشه سایت HTML به وجود میآید، در صفحه اصلی وبسایت قرار میگیرد تا مطمئن شود شامل تمام صفحات جداگانه در وبسایت است. یعنی بازدیدکنندگان وبسایت میتوانند به راحتی تمام اطلاعات هر صفحه از سایت را در اولین صفحه ببینند و در دسترس داشته باشند. در نتیجه تعدادی از این صفحات که توسط موتور جستجو کرول و ایندکس میشوند، رشد میکنند. به همین دلیل هم رتبه صفحات بالاتر میرود و رشد قابل توجهی را تجربه خواهید کرد.
نقشه سایت XML به صاحب وبسایت اجازه میدهد اطلاعات خاص مورد نیاز برای کرول شدن توسط موتورهای جستجو تقویت شوند. علاوهبر این، میتوانید سلسله مراتب یا اولویت محتوای وبسایت را سفارشی کنید. حتی میتوانید اطلاعات بیشتری مثل آخرین زمان آپدیت محتوا را ببینید.
پیشنهد مطالعه: هزینه سئو سایت چقدر است؟
دلایل زیادی وجود دارد که باعث میشود هیچ وقت نتوانیم اهمیت کلمات کلیدی را نادیده بگیریم. یکی از این دلایل هم Site map است. زمانی که یک سایت مپ ایجاد میشود، محتوای آپلود شده حاوی کلمه کلیدی خاصی باشد تا رتبه بهتری دریافت کند. یعنی قبلا از این کلمه به عنوان کلمه کلیدی در محتواهای دیگر صفحه وبسایت شما استفاده نشده باشد.
همچنین وجود برچسبهایی که حاوی کلمات کلیدی محتوای شما هستند هم در زمان ایجاد نقشه سایت موثر عمل میکنند. این مورد باید در هنگام لینکسازی نیز جدی گرفته شود تا نقشه تعریف شده وبسایت شما به خوبی با الگوریتمهای موتور جستجو تطبیق پیدا کند.
کدام صفحات در نقشه سایت قرار میگیرند؟
با توجه به توضیحات بالا حتما درگیر استرس تهیه لیست از صفحاتی که لازم است در نقشه قرار بگیرند شدهاید. خبر خوب این است که یک راه بسیار ساده برای این کار وجود دارد. به ارتباط URL توجه کنید. ببینید مخاطبان با قرار گرفتن روی هر URL چه ارزشی دریافت میکنند. اگر به جای مخاطب بودید، دوست داشتید وارد آن URL شوید؟ اگر پاسخ شما منفی است، پس نباید ابدا در فهرست نقشه قرار بگیرد.
البته لازم به ذکر است که حذف URL از نقشه، به معنی حذف آن از نتایج جستجو نیست. یعنی موتورهای جستجو با توجه به عوامل دیگر سئو میتوانند آن را در فهرست نتایج قرار دهند و هیچ مانعی برای آن وجود ندارد. اما نقشه جایی برای URLهای بی ارزش از نظر کاربران ندارد.
” اگر تاکید دارید که یک صفحه هم از نقشه سایت شما حذف شود و هم از فهرست نتایج گوگل، باید به آن یک برچسب ‘no-index’ و ‘follow’ اضافه کنید.” شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات سئو و یا آموزش سئو امین محتوا به صفحهات مربوط مراجعه کنید.
صفر تا صد کار های SEO با بهترین سئو کار تهران
کدام صفحات در نقشه سایت قرار نمیگیرند؟
برخی صفحات وجود دارند که به صورت پیش فرض و قبل از آزمون و خطا باید آنها را از سایت مپ خود حذف کنید. ما لیستی از این صفحات را برای راحتتر شدن کار شما تهیه کردهایم که میتوانید از آن کمک بگیرید. این صفحات عبارتند از:
- صفحات غیر متعارف
- صفحات تکراری
- صفحاتی که صفحهبندی شدهاند
- URLهای پارامتری شده
- صفحات نتایج جستجوی سایت
- URLهایی که با فیلتر کردن گزینهها ایجاد میشوند
- صفحات آرشیو
- هرگونه تغییر مسیر (3xx) ، صفحات از دست رفته (4xx) یا صفحات خطای سرور (5xx)
- صفحات بلاک شده توسط txt
- صفحات بدون فهرست
- صفحات قابل دسترسی با فرم اصلی (PDF و غیره)
- صفحات ابزار ( صفحه ورود، لیست علاقهمندیها، صفحات سبد خرید و غیره)
برای اینکه موتورهای جستجو به راحتی هر یک از فایلهای نقشه شما را به طور همزمان پیدا کنند، مطمئن شوید که:
- فهرست نقشه سایت خود را به Google Search Console و Bing Webmaster Tools ارسال کرده باشید.
- URL فهرست نقشه را در فایل txt خود مشخص کنید.
اشتباهات رایج زمان ایجاد نقشه سایت
· پروتکل بدی مورد استفاده قرار بگیرد
زمانی که نقشه سایت از فرمت URL استفاده نمیکند این اتفاق میافتد. اگر اخیرا قالب URL را تغییر دادهاید، ممکن است URLها را به اشتباه قالببندی کرده باشید یا فراموش کرده باشید که نقشه سایت را آپدیت کنید. این اتفاق زمانی که از CMS داخلی استفاده نکرده باشید بیشتر میافتد.
· قوانین بازنویسی را بد اجرا کنید.
زمانی که سایت مپ روی سرور آپاچی یا Nginx کار نمیکند، به احتمال زیاد در اجرای قوانین نوشتن سایت خطایی وجود دارد.
· ادغام URLهای ممنوعه برای ایندکسینگ
گاهی اوقات ممکن است بدون اینکه خودتان متوجه باشید، یک Site map که حاوی URLهای بلاک شده در robots.txt است را ایجاد میکنید. گوگل این نوع خطا را خیلی سریع تشخیص میدهد و باعث میشود که شما خطاهای احتمالی را در فایل robots.txt خود متوجه شوید.
پیشنهاد مطالعه: کلمه کلیدی در سئو چیست؟
· نقشه سایت قطعهبندی نشده است.
عموما، هر فایل Sitemap.xml تعداد محدودی از URL را پشتیبانی میکند. بنابراین، گاهی اوقات سایتهای بزرگ مجبور میشوند فایل خود را در چندین نقشه سایت تقسیم کنند تا این محدودیت را پشت سر بگذارند. سعی کنید نقشههای سایت خود را بر اساس عمق صفحات و بر اساس دستهبندی، ساختاربندی کنید تا بتوانید مشکلات خاص هر بخش را بهتر تشخیص دهید. این مسئله در وبسایتهای چند زبانه اهمیت بیشتری خواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید