آموزش مقدماتی محتوا نویسی سایت + تکنیک های تولید محتوای سایت

اگر بخواهیم خیلی صادقانه استارت آموزش محتوا نویسی را بزنیم، باید در مورد ویژگیهای یک محتوا نویس صحبت کنیم. چرا؟ چون تعداد زیادی از افراد با تصور اینکه نوشتن کار سادهای است پا به عرصه محتوا نویسی میگذارند. اما بعد از گذشت مدت نه چندان زیادی متوجه میشوند که استعداد و علاقه کافی به این کار ندارند.
بنابراین یک محتوا نویس خوب، کسی است که هم به نویسندگی علاقه دارد و هم دوست دارد از این راه کسب درآمد کند. نویسندگی کاری نیست که همه افراد در بلند مدت از آن لذت ببرند. این کار نیازمند علاقه و انگیزه بالا است. اگر فکر میکنید در این مسیر استعداد دارید و میخواهید با کمک استعداد خود کسب درآمد کنید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
چرا در دیجیتال مارکتینگ به محتوا نویس نیاز داریم؟
نود و سه درصد از کل ترافیک وبسایت، با کمک سرچ یک موضوع در موتورهای جستجو مثل گوگل تامین میشود. بنابراین مخاطب به دنبال دریافت اطلاعات و پاسخ سوالات خود است که با صفحات وبسایتهای مختلف مواجه میشود. در این شرایط رقابت شدیدی برای دیده شدن پیش میآید که توضیحات کامل در این خصوص را میتوانید در مقاله “چرا سئو اهمیت دارد؟” مطالعه کنید.
برای پیروز شدن در این رقابت، باید صفحات شما دارای محتوای خوب و سئو عالی باشند. یعنی یک محتوا نویس حرفهای باید بتواند محتوای خود را برای موتورهای جستجویی مثل گوگل، یاهو و بینگ بهینه کند.
بیشترین حجم ترافیک و مشتریان، از طریق کلیک روی نتایج صفحه اول نتایج جستجو بدست میآید، پس محتوای شما باید به حدی خوب باشد که در لیست محتواهای صفحه اول نتایج قرار بگیرد. نکته بعدی این است که محتوا، بخش مهمی از قیف فروش بوده و میتواند بخش آگاهی و اعتمادسازی را به خوبی پوشش دهد. مسلما هیچ کدام از صاحبین کسب و کار نمیخواهند یک سایت بدون بازدهی و فروش داشته باشند، بنابراین تمام اقدامات سئو باید به بهترین شکل انجام شود.
تصور کنید که سایت شما یک مغازه است. مردم برای دسترسی پیدا کردن به مغازه شما، نیاز به آدرس و نقشه دارند. در دنیای واقعی، مردم آدرس را با پرس و جو کردن پیدا میکنند. در فضای وب هم به همین صورت است. آنها از گوگل در مورد فروشگاههایی که محصول و خدمات مورد نظر آنها را ارائه میدهند اطلاعات میخواهند.

در اغلب موارد نحوه آشنایی مشتری با صفحات مجازی، جستجو برای پیدا کردن پاسخ یک سوال است. شما باید بتوانید در مورد محصولات و خدمات خود به مشتریان اطلاعات مفید، مستند و جدید بدهید تا مشتاق به خرید شوند. تمام این موارد با تولید محتوا ممکن خواهد شد. محتوا انواع مختلفی دارد اما ما در این بخش فقط آموزش محتوا نویسی برای وبلاگها و صفحات متنی را ارائه میدهیم.
همانطور که گفتیم فضای وب به محتوای متنی نیاز دارد. پس این نیاز برای نویسندگان یک فرصت طلایی ایجاد میکند: کسب و کارها به مقالات با کیفیت، پستهای وبلاگ، محتوای سوشال مدیا و انواع دیگر محتواهای نوشتاری نیاز دارند و هر روز این نیاز بیشتر و بیشتر میشود.
نکته مهمی که هر محتوا نویس باید در ابتدای کار خود آن را در نظر بگیرد این است که محتوای سئو نشده، قرار نیست به دست هیچ مخاطبی برسد، بنابراین اولین اصل محتوا نویسی حرفهای، سئو محتوا است.
قبل از اینکه نکات تکنیکی محتوا نویسی را توضیح دهیم، بهتر است در مورد یک موضوع حیاتی صحبت کنیم. بعضی از شرکتها سعی میکنند به زور از نیروهای داخلی خود برای پر کردن پوزیشن تولیدکننده محتوا استفاده کنند، غافل از اینکه این کار بسیار تخصصی است. شرکتهای زیادی در حال حاضر متوجه شدهاند که سرمایهگذاری روی یک محتوا نویس تا چه اندازه میتواند موثر باشد و چه میزان بازگشت سرمایه برای آنها خواهد داشت. بنابراین به دنبال نویسندگان محتوای SEO بسیار ماهر هستند تا استراتژی محتوای خود را هدفمند پیش ببرند.
نوشتن محتوا کار سادهای نیست و به نظم، تمرکز و توانایی تغییر موضوع نیاز دارد. اما برای نویسندگانی که استعداد خام دارند و دوست دارند استعداد خود را بهبود ببخشند، نوشتن و تمرین فرصتهای خارقالعادهای سر راه آنها قرار میدهد.
اصول پایه در آموزش محتوا نویسی
1. آشنایی با اصول نگارش و رعایت آنها
زمانی میتوانید یک محتوای با کیفیت تولید کنید که اشتباهات ساختاری، گرامری و املایی نداشته باشید. یک محتوای مناسب مفاهیم و توضیحات را خیلی سریع و شفاف به مخاطب منتقل میکند. پس رعایت اصول نگارشی و نوشتن املای صحیح کلمات بسیار مهم است.
“محتوای شما باید روان و جذاب باشد تا مخاطب برای خواندن آن زمان صرف کند.“
شما باید تمام کارهایی که به سریعتر شدن نوشتار و گرامر، منطق، ساختار و داستان کمک میکنند را یاد بگیرید. یعنی باید موضوعات مختلف را انتخاب کنید و با نوشتن محتواهای کوتاه و بلند برای آنها، مدام در حال تمرین باشید. تنها چیزی که ما میتوانیم به شما آموزش دهیم، ساختار و البته اصول سئو محتوا است. باقی ویژگیها شخصی و بر اساس سلیقه و استعداد شما هستند.
2. درک هدف جستجوگر

سئو مدرن به چیزی بیشتر از استفاده از کلمات کلیدی در محتوا نیاز دارد. در واقع باید بتوانید به عنوان یک محتوا نویس دقیقا اطلاعاتی را به مخاطب ارائه دهید که مطابق با کلمات کلیدی در نظر گرفته شده هستند.
دورهی keyword stuffing تمام شده است. اینکه بارها و بدون هدف از کلمه کلیدی در متن خود استفاده کنید، مخاطب را دلزده میکند. به مثال زیر توجه کنید:
(( ما قرار است بهترین دستور پخت قورمهسبزی را به شما آموزش دهیم. شما میتوانید از این دستور پخت قورمهسبزی برای مجالس و مهمانیهای خانوادگی استفاده کنید.))
در مثال بالا، عبارت “دستور پخت قورمهسبزی” کلمه کلیدی است. همانطور که مشاهده کردید، جذابیت متن به دلیل استفاده بیش از اندازه از این عبارت کاهش پیدا کرده است. چطور میتوانیم این عبارت را اصلاح کنیم؟
(( ما قرار است بهترین دستور پخت قورمهسبزی را به شما آموزش دهیم. شما میتوانید از این رسپی برای مجالس و مهمانیهای خانوادگی خود استفاده کنید.))
بیشتر بخوانید: keywordstuffing چیست؟
تکرار زیاد کلمات کلیدی علاوهبر اینکه برای مخاطب جذاب نیست، روی رتبه صفحه شما هم تاثیر میگذارد. الگوریتمهایی مثل الگوریتم RankBrain گوگل، روی رفتار کاربران حساس هستند. آنها بررسی میکنند که نرخ پرش صفحه مورد نظر چقدر است و خواننده چه مدت زمانی در صفحه شما بوده تا محتوا را مطالعه کند. با این کار گوگل به راحتی متوجه میشود که مخاطبان واقعی محتوای شما را تا چه اندازه باارزش میبینند.
” هر چه رضایت کاربران بیشتر باشد، رتبه محتوای شما در SERP بهبود پیدا میکند.”
بهترین راه برای درک هدف جستجوگر این است که خودتان را به جای مخاطب قرار بدهید. از دید یک مخاطب به محتوا و موضوع نگاه کنید. ببینید آیا محتوایی که نوشتهاید جذابیتی برای خواننده دارد؟
به طور کلی در تجارت به این روش، سفر مشتری گفته میشود. سفر مشتری بهترین راهکار برای افزایش بازدید و فروش در فضای دیجیتال است. اگر بتوانید مطابق سلیقه و نیاز کاربران محتوای باکیفیت تولید کنید، حتما رتبه بسیار خوبی در صفحه نتایج جستجو کسب میکنید.
یکی دیگر از مهمترین درسهای آموزش محتوا نویسی، داستان سرایی است. اگر یادبگیرید که چطور مطابق با نیاز مخاطب و کلمات کلیدی مناسب داستانسرایی کنید، قطعا ترافیک ارگانیک بسیار زیادی جذب خواهید کرد.
3. انتخاب و به کارگیری صحیح کلمات کلیدی
کلمات کلیدی نقش مهمی در دسترسی مخاطب به محتوای شما دارند. بنابراین باید به عنوان یک محتوا نویس صفر تا صد نکات مربوط به کلمات کلیدی را بلد باشید. کپی رایتر و نویسنده محتوا، باید توانایی انتخاب و استفاده از کلمات کلیدی قدرتمند و هدفمند را داشته باشد. به همین دلیل ما تمام نکات مورد نیاز شما را در ادامه بررسی میکنیم. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات سئو و یا آموزش سئو امین محتوا به صفحهات مربوط مراجعه کنید.
انواع کلمات کلیدی
برای سئو محتوا، انواع مختلفی از کلمات کلیدی وجود دارد. شاید این کلمات مشابه و یکسان به نظر برسند و در مورد یک هدف مشخص صحبت کنند، ولی شرایطی که از آنها استفاده میشود متفاوت است. در این بخش از آموزش محتوا نویسی قرار است انواع این کلمات کلیدی را به شما معرفی کنیم.
- کلمات کلیدی اولیه: این کلمات، مهمترین کلمات کلیدی برای سئو هستند. معمولا این کلمات حجم جستجوی بالا و فرصت رقابت کمی دارند. بسیاری از سئوکارها از کلمات کلیدی طولانیتر استفاده میکنند تا هدف جستجوهای خاصتر قرار بگیرند.
- کلمات کلیدی ثانویه: این کلمات کلیدی بسیار مرتبط با کلمه کلیدی اصلی هستند، با این تفاوت که معمولا حجم جستجوی کمتری دارند. بهتر است از این کلمات به عنوان مکمل کلمه کلیدی اصلی استفاده کنید.
- کلمات کلیدی مرتبط با مفهوم: این اصطلاحات به نوعی با کلمات کلیدی اصلی شما مرتبط هستند. در واقع کمی بیشتر از مترادف هستند و بیشتر با مفهوم محتوا مرتبط هستند. در سئو ما این کلمات کلیدی را کلمات LSI مینامیم. LSIها در اغلب موارد نشاندهنده موضوعات فرعی هستند که باید در محتوای شما پوشش داده شوند و احتمال اینکه مخاطب آن را جستجو کند وجود دارد.
استفاده از کلمات کلیدی

هیچ کس نمیتواند یک نسخه واحد برای استفاده از کلمات کلیدی به شما ارائه دهد. در واقع این مسئله کاملا به موضوع محتوای شما بستگی دارد. اما خب اگر برای یک وبلاگ تولید محتوا میکنید، میتوانید دستورالعمل زیر را به کار ببرید تا نتیجه استاندارد و مناسبی بگیرید:
- کلمه کلیدی اصلی: از این کلمه باید در عنوان صفحه، توضیحات متا، H1، حداقل در یک H2 و در ابتدای متن اصلی استفاده کنید.
- کلمه کلیدی ثانویه: حداقل در یک H2 و در بخشهای مختلف متن استفاده کنید.
- کلمات کلیدی مرتبط با مفهوم: میتواند حداقل یکبار در متن اصلی مورد استفاده قرار بگیرد.
” هر کسب و کاری ممکن است شرایط خاص خودش را در مورد استفاده از کلمات کلیدی داشته باشد، بنابراین بهتر است در حین تعیین استراتژی محتوا، حتما در این خصوص از صاحب کسب و کار در مورد شرایط آنها سوال بپرسید.“
بعضی از مشتریها قاعده خاصی برای استفاده از کلمات کلیدی دارند. به عنوان مثال از شما میخواهند که از هر کلمه کلیدی چندین بار استفاده کنید و یا اینکه تراکم کلمه کلیدی خاصی را در نظر بگیرید. اما خب این سیستمها رفته رفته کمتر شدهاند.
سیستمی که ما به شما توضیح دادیم، کمک میکند تا کلمات کلیدی را در بهترین بخشهای محتوا استفاده کنید و به هیچ وجه از هدف جستجوی کاربران فاصله نگیرید.
کیورد ریسرچ
ممکن است لازم باشد تا برای پروژهای که در دست دارید، در مورد کلمات کلیدی مورد نیاز محتوا کمی تحقیق کنید. تعدادی ابزار وجود دارد که میتوانید از آنها برای کیورد ریسرچ استفاده کنید. بعضی از معروفترین و کاربردیترین این ابزارها عبارتند از:
- Google Keyword Planner
- Ubersuggest
- SEMrush Keyword Magic
- Moz Keyword Explorer
در فرآیند کیورد ریسرچ، هدف شما پیدا کردن یک کلمه کلیدی و یا گروهی از کلمات کلیدی است که حجم جستجوی معقولی در فضای وب داشته باشند. این کلمات باید ارتباط کامل با محتوای شما داشته باشند. فقط در نظر داشته باشید که این کلمات نباید در حالت ایدهآل بیش از حد رقابتی باشند.
از کجا متوجه رقابتی بودن یک کلمه یا عبارت کلیدی شویم؟ عبارت مورد نظر را در گوگل جستجو کنید. نتایج جستجوی برتر در مورد آن را بررسی کنید و ببینید این محتواها در چه شرایط و موضعی قرار دارند. در واقع باید یک چکلیست برای بررسی و آنالیز محتواهای رقیب داشته باشید. به عنوان مثال میتوانید موارد زیر را چک کنید.
- چه زمانی محتوا پابلیش شده است؟
- محتوا منابع و دادههای زیادی دارد یا نه؟
- موضوعی که در محتوا پوشش داده شده واقعا با کلمات کلیدی مرتبط هستند یا نه؟
این چکلیست بخش مهمی از آموزش محتوا نویسی است و باید آن را به خوبی و با دقت مورد استفاده قرار دهید. اگر محتوایی که مقابل شما است 3 مورد بالا را به خوبی پوشش داده بود، احتمالا برای رقابت با آن کمی دچار چالش شوید. اما اگر در این زمینهها ضعیف عمل کرده باشد، شما قطعا میتوانید وارد میدان شوید و بالاترین رتبه را در SERP کسب کنید.
بیشتر بخوانید: مشاوره سئو
” لازم است یادآوری کنیم که کیورد ریسرچ در حالت عادی وظیفه کارشناس SEO است و کسی نمیتواند ادعا کند که یک نویسنده یا ویراستار باید این کار را به تنهایی انجام دهد. پس اگر میخواهید مسئولیت این کار را هم خودتان بر عهده بگیرید، یادتان باشد که میتوانید هزینه بیشتری از کارفرما دریافت کنید.”
اهمیت Metadata در محتوا نویسی
اگر میخواهید به عنوان یک محتوا نویس، خیلی قدرتمند وارد عمل شوید، باید بدانید مخاطبان یا بهتر است بگوییم جستجوگران فقط بخش محدودی از محتوای شما را در نتایج جستجو میبینند. در بیشتر مواقع فقط عنوان و توضیحات متا قابل رویت است. پس باید عنوان و توضیحات متای شما به اندازه کافی جلب توجه کند تا کاربران به محتوای شما قلاب شوند.
در مورد شرایط و نحوه نوشتن عناوین جذاب هم مطالب زیادی نوشته شده است و ابزارهای رایگانی هم برای سنجش اثربخشی آنها وجود دارد. به عنوان مثال مقاله “عوض شدن تگ عنوان“ وبلاگ امین محتوا راهنمای خوبی برای شما خواهد بود.
بعد از اینکه عنوانهای پیشنهادی خود را نوشتید، میتوانید از ابزار CoSchedule’s Headline Analyzer استفاده کنید تا خیالتان راحت شود که عنوان شما به خوبی عمل میکند. اگر در آنالیز این ابزار نمره 60 یا بالاتر بگیرید، یعنی عنوان خوبی برای محتوای خود انتخاب کردهاید.
برای توضیحات متا هم باید دقت کنید که این متن تنها 160 الی 320 کاراکتر را شامل میشود. گوگل فقط با این هدف توضیحات متا را طراحی کرده است که جستجوگرها روی لینک صفحات با آگاهی از محتوای صفحه کلیک کنند. پس شما نمیتوانید از کلمات زیادی استفاده کنید.
” توضیحات متا باید مختصر، آموزنده، قانعکننده و منعکس کننده محتوای شما باشد.”
سخن پایانی
تمام آنچه که در این بخش از آموزش محتوا نویسی بررسی شد، مقدمات لازم برای شروع کار بود. با دانستن این نکات و داشتن استعداد نویسندگی، میتوانید برای کارآموزی به عنوان محتوا نویس درخواست بدهید. فراموش نکنید که در دنیای دیجیتال مارکتینگ، همیشه نیاز محتوای خوب وجود دارد و اگر شما یک نویسنده محتوای خوب باشید، قطعا امنیت شغلی و فضای کافی برای رشد خواهید داشت.
لطفا اگر سوالی داشتید با ما در میان بگذارید تا بتوانیم به نوبه خود شما را برای ورود به دنیای سئو آماده کنیم. رسالت تیم امین محتوا، آموزش و اشتراکگذاری دانش تخصصی است.
دیدگاهتان را بنویسید