بررسی ارتباط بین طراحی تجربه کاربری و سئو : (UX و SEO)

اشتباهترین تصوری که متاسفانه هنوز هم در بین مارکترها وجود دارد، این است که سئو در مورد کلمات کلیدی و لینکسازی است. البته تاثیر این دو بخش روی سئو اصلا قابل چشمپوشی نیست و به جرات میتوان گفت که اینها جنبههای کلیدی و اصلی استراتژی فعالیت سایت شما هستند. اما قبول کنید که SEO بسیار فراتر از کلمات کلیدی و لینکسازی است. گوگل زمان رتبهبندی سایت شما، فاکتورهای زیادی را در نظر میگیرد و یکی از همین فاکتورها که جزو مهمترین آنها هم هست، تجربه کاربری است.
ما در این مقاله قرار است نحوه ارتباط طراحی UX و SEO و همچنین ادغام هدفمند هر دو بخش را بررسی کنیم.
سئو کاملا به تجربه کاربری وابسته است
گوگل با تمام قوا در چند سال گذشته تلاش کرده است که بهترین موقعیت ممکن را برای کاربران خود فراهم کند. تقریبا تمامی الگوریتمهای خود را بر پایه رضایت کاربران آپدیت میکند و تمام اقداماتی که باعث ساده شدن فرآیند جستجو و خرید مشتریان شود را به چشم امتیاز ویژه برای وبسایت در نظر میگیرد. یعنی گوگل کاملا شفاف نشان داده که تجربه کاربری و سئو کاملا به هم وابسته هستند.
در واقع گوگل تغییرات زیادی را برای جدا کردن مطالب مرتبط و غیرمرتبط را اعمال کرده است. یکی از کاملترین آپدیتهایی که اثر UX را نشان میدهد، الگوریتم رنک برین (Rank Brain) است.
بیشتر بخوانید: راهنمای کامل الگوریتم رنک برین
تاثیر Rank Brain روی رتبهبندی سایت شما
رنک برین سومین فاکتور مهم در رتبهبندی سایت است. این الگوریتم روی معیارهای رفتاری سایت مثل نرخ پرش، CTR ارگانیک ومدت زمان ماندن کاربر در صفحات، حساس است و از این طریق برای گوگل مشخص میکند که آیا بازدیدکنندگان از پیمایش صفحات سایت شما لذت میبرند یا نه.
اگر کاربران شما با زحمت و به سختی از یک صفحه به صفحه دیگر بروند، روی لینکهای شما کلیک نکند یا زمان زیادی را در صفحات شما نگذارند، نشاندهنده عدم کاربرپسند بودن وبسایت است. در چنین شرایطی اصولا کاربر مجدد هم به صفحات شما مراجعه نمیکند که خب همین مسئله یعنی صفحات پشت سر هم امتیاز منفی دریافت میکنند. گوگل هم به سرعت این مسئله را تشخیص میدهد و رتبه شما روز به روز ضعیفتر خواهد شد.
تجربه کاربری و سئو هر دو بر پایه رضایت کاربران انجام میشوند

رنک برین فقط یکی از نمونههای متعددی است که ثابت میکند UX و SEO اهداف مشترکی دارند. اگر تا به امروز فعالیتی در حوزه سئو انجام داده باشید، کاملا متوجه شدهاید که هدفگذاری و سئو برای کلمات کلیدی، یکی از رایجترین راههای کسب رتبه بالا در سالهای گذشته بوده است.
توصیه میکنیم برای اینکه درک عمیقتر و بهتری از مطلب داشته باشید، مقاله ” سئو چیست؟” امین محتوا را مطالعه کنید.
امروز اما برای اینکه در مقابل جستجوگران قوی ظاهر شوید و در رتبههای بالای SERP قرار بگیرید، باید سفر مشتری را طی کنید و در واقع خودتان را جای کاربر قرار دهید. یعنی باید خودتان را به جای کاربر قرار دهید و درک کنید که قصد آنها از خرید و محصولات سایت چیست و به طور مداوم آنالیز کنید که چطور برای پیدا کردن هر محصول یا توضیحاتی سرچ میکنند.
یکی از نمونههای بهینهسازی در حال حاضر، جستجوی صوتی است. این بخش از گوگل یکی از جنبههای حیاتی استراتژی سئوی سایت شناخته میشود. هدف گوگل ارائه پاسخ مناسب به سوالات جستجوگران است که این پاسخها باید مشکلات کاربران را برطرف کنند. بنابراین، برای اینکه در نتایج جستجوی صوتی هم به خوبی بدرخشید، باید محتوای خود را برای کلمات کلیدی محاورهای که خب مبتنی بر سوال بوده و در اغلب موارد هم طولانیتر از نمونههای سرچ تایپی هستند بهینه کنید.
بخش بعدی، طراحی وبسایت شما است. شما تمام فاکتورهای سئو را لحاظ میکنید تا جایگاه بالایی در گوگل بدست آورید و بیشتر دیده شوید. اما زمانی که کاربر وارد سایت شما میشود، از بحث سئو مستقیما وارد UX خواهید شد. در حقیقت تجربه کاربری اینجاست که کمک کند مخاطب پاسخ سوالات خود را سریعتر پیدا کند، با محیط حرفهای فعالیت شما در دیجیتال مارکتینگ آشنا شود و برند شما را عمیقتر بشناسد. در قیف فروش، این بخش بخش آگاهی رسانی به مشتری است. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات سئو و یا مشاور سئو امین محتوا به صفحهات مربوط مراجعه کنید.
بهترین روشهای پیادهسازی طراحی تجربه کاربری و سئو
بهبود زمان لودینگ صفحه
سرعت صفحه همیشه یکی از برجستهترین سیگنالهای رتبهبندی گوگل بود اما در چند سال اخیر، آپدیتهای گوگل بیشتر از همیشه به این ویژگی اهمیت دادهاند. در واقع آمار و ارقام نشان میدهد هر 1 ثانیه تاخیر، 11% بازدید صفحات را به طور میانگین کاهش میدهد.
حتی این تاخیر باعث آسیب رسیدن به نرخ تبدیل و تجربه کلی کاربری وبسایت هم میشود. اگر سایت شما در 2 ثانیه یا کمتر بارگذاری نشود، تقریبا نیمی از بازدیدکنندگان، دست از منتظر بودن بر میدارند. برای بهبود سرعت سایت چند راه موثر وجود دارد. این راهکارها عبارتند از:
- انتخاب یک برنامه هاست قابل اعتماد
- استفاده از تصاویر با کیفیتی که حجم آنها با فشردهسازی و برش کم شده است
- استفاده از حافظه پنهان مرورگر
- حذف پخش خودکار فرمتهای چند رسانهای
- سرمایهگذاری روی شبکه ارائه محتوا
- استفاده از lazy loading
برای اینکه بتوانید بیشتر در مورد سرعت سایت و عوامل تاثیرگذار روی آن مطالعه داشته باشید، توصیه میکنیم مقاله “تاثیر سرعت سایت روی رتبهبندی” را بخوانید.
سادهسازی معماری وبسایت
معماری و ساختار سایت شما همان نحوه چیدمان صفحات سایت است. از دیدگاه سئو، معماری خوب یک وبسایت یعنی گوگل بتواند صفحات شما را به راحتی پیدا و فهرستبندی کند. ما این فرآیند در سئو، کرول کردن میگوییم. کرولرها یا خزندههای گوگل باید خیلی سریع و ساده بتوانند صفحات شما و لینکهای داخلی آنها را پیمایش کنند و تطبیق اطلاعات با کلمات کلیدی را تایید کنند. در این شرایط است که صفحات شما به سمت ایندکس شدن میروند.
از طرفی کاربران هم باید بعد از اینکه صفحات شما ایندکس شدند، بتوانند راحت و سریع بین صفحات مختلف سایت پیمایش کنند. به همین دلیل است که باید ناوبری سایت خود را سادهتر کنید، تگهای منوی اطلاعاتی بنویسید، CTAهای جذاب اضافه کنید و مطمئن شوید که صفحات شما بیش از 4 کلیک با صفحه اصلی فاصله نداشته باشند. این کار تاثیر زیادی روی بهبود تجربه کاربری دارد.
سئو بد، رضایت کاربر را از بین میبرد
همانطور که UX ضعیف به سئو سایت آسیب میزند، اعمال اسپم سئو هم میتواند تجربه کاربری شما را دچار آسیب کند. مثلا ایجاد پستهای وبلاگ تبلیغاتی یا اضافه کردن تعداد زیادی لینک نامربوط به صفحه اصلی یا محتوای شما ممکن است افراد را از خود دور کند. چند عنصر برای سئو وجود دارد که باید زمان طراحی یک سایت کاربرپسند آنها را در نظر داشته باشید:
- یک دامنهای برای سایت انتخاب کنید که قابل برند شدن باشد. یعنی ترجیحا کوتاه و به یاد ماندنی باشد.
- محتوای طولانی که بیش از 1000 کلمه داشته باشد را به صورت آموزنده و جذاب بنویسید. این محتوا باید به سوالات کاربران سایت پاسخ دهند.

- از لینکهای داخلی برای انتقال روان لینک از یک صفحه به صفحه دیگر استفاده کنید، اما حتما توجه داشته باشید که لینکسازی داخلی باید به طور طبیعی و مفید انجام شود.
- با کمک سرفصلها و تقسیم کردن متن به بخشهای کوچکتر، محتوای خود را خوانا و جذاب کنید.
- متا تگهای خود مثل عنوان صفحه، توضیحات متا، سرفصلها یا alt تگهای جایگزین تصویر را بهینه کنید تا محتوا آموزندهتر و اثرگذارتر شود.
طراحی UX روی شرایط درک بازدیدکنندگان سایت تاثیر دارد
سایت شما اولین راه ارتباط شما و مخاطبان هدف شما است. این فضای خصوصی مانند شناسه آنلاین شما است که به بازدیدکنندگان شما نشان میدهد چقدر قابل اعتماد و معتبر هستید. دقیقا به همین دلیل هم باید طراحی UX خود را جدی بگیرید و از آن برای ایجاد اعتماد و افزایش آگاهی در بین کاربران استفاده کنید.
- برای افزایش حس اعتماد میتوانید عکس کارکنان خود را پست کنید و نظرات و تجربیات مشتریان را به اشتراک بگذارید تا مراجعه کنندگان متوجه فعالیت قانونی و استاندارد شما باشند.
- نکته مهم بعدی این است که باید یک قالب، استاندارد و طراحی یکپارچه برای سایت خود در نظر بگیرید. بهتر است فونت، قالب پستها و رنگبندی خاصی طراحی کنید و آنها را به طور مداوم استفاده کنید. با این کار سایت شما از نظر بصری امتیاز خوبی دریافت کند و مخاطب بیشتر با آن ارتباط بگیرد.در نتیجه تجربه کاربری و سئو سایت بهبود پیدا میکند.
ما در تیم امین محتوا، با طراحی درست استراتژی سئو، قدم بزرگی در طراحی UX برداشتهایم. در واقع ما با هدف شفافسازی فعالیت در حوزه وب و سئو شروع به کار کردهایم و همچنان هم به هدف خود متعهد هستیم. اگر نیاز به مشاوره و یا حتی خدمات تخصصی در حوزه UX و SEO دارید، میتوانید با کمک راههای ارتباطی امین محتوا، وقت مشاوره اولیه خود را تعیین کنید. ما قدم به قدم با شما خواهیم بود.
دیدگاهتان را بنویسید