راهنمای حذف بکلینک اسپم و آموزش نحوه Disavow

همهی ما میدانیم که بکلینکها تا چه اندازه برای سئو مهم هستند. زمانی که یک سایت دیگر به سایت شما لینک داده میشود، یک بکلینک ساخته میشود. این لینک، در واقع یک رای اعتماد و اعتبار به سایت و محتوای شما است. این رایهای اعتماد هم اگر تعداد و کیفیت مناسبی داشته باشند، تاثیر مستقیمی روی رتبه یک وبسایت دارند. لینکهایی که تاثیر مفیدی روی صفحات سایت نداشته باشند، لینک اسپم گفته میشود. حذف بکلینک اسپم و تمام لینکهای مخرب یک وبسایت، مسئلهای است که برخی سئوکاران آن را با اکراه انجام میدهند و اطلاعات کافی در مورد آن ندارند.
با توجه به توضیحات داده شده، طبیعی است که بخواهیم در مورد انواع لینکهای مضر، تاثیرگذاری آنها و همچنین حذف آنها صحبت کنیم. این مسئله بخش بزرگی از سئو خارجی را درگیر میکند و باید به طور جدی آن را بررسی کنید.
چرا حذف بکلینکهای مخرب و اسپم مهم است؟
حذف بکلینکهای مخرب و اسپم برای سئو بسیار مهم است، چون این لینکها در اغلب مواقع باعث کاهش رتبه صفحات یک وبسایت میشوند و ممکن است صفحات شما را از دید کاربران خارج کنند. حتی ممکن است باعث افزایش بازدیدکنندگانی شوند که اصطلاحا “مخاطب هدف” شما نیستند و سودی برای شما ندارند. بله. اینکه شما بازدیدکنندگانی داشته باشید که مخاطب هدف شما نباشند، ممکن است باعث پایین آمدن UX صفحات شما شود و نرخ پرش را به شدت افزایش دهد. پس این شرایط صد در صد به کاهش رتبه سایت در موتورهای جستجو هم منجر خواهد شد.
با تمام این تفاسیر، متوجه شدیم که حذف بکلینک اسپم، باعث بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو و افزایش ترافیک هدفمند میشود. بخشی از خدمات مشاوره سئو تیم ما بررسی روند دریافت بکلینکها است و متاسفانه اغلب در این مورد اشتباهات بسیار فاحشی دارند.
چه لینکهایی برای سئو سایت مضر هستند؟
اسپم لینکها را اغلب با کمک تکنیکهایی مثل مزرعه لینک، خرید لینک و تبادل لینک که همه جزو تکنیکهای سئو کلاه سیاه هستند، ایجاد میکنند. در واقع این کار برای بهبود غیرارگانیک اعتبار یک وبسایت انجام میشود. اما همانطور که بارها گفتیم، کیفیت لینک مهمترین فاکتور رتبهبندی سایت است.
لینکهای اسپم را میتوانید از طریق ویژگیهایی مثل کم بودن کیفیت محتوا، انکر تکستهای نامرتبط و الگوهای لینکسازی مشکوکی دارند شناسایی کنید. شاید هم از منابع نامعتبر آمده باشند یا با کیوردهای اسپم ارتباط داشته باشند.
موتورهای جستجویی مثل گوگل، الگوریتمهای پیشرفتهای برای شناسایی و جریمه کردن سایتهایی که از لینکهای اسپم استفاده میکنند در نظر گرفتهاند. این پنالتی و جریمهها میتوانند باعث افت رتبه یا حتی حذف کامل صفحات شما از SERP شوند. به همین دلیل هم باید لینکهای مخرب را بشناسید و آنها را سریعا حذف کنید.
شما میتوانید لینکهای مخرب خود را با کمک اسپم اسکور پیدا کنید. ما قبلا در مقاله اسپم اسکور Spam score چیست؟ بررسی کردهایم. توصیه میکنیم حتما این مقاله را بررسی کنید و از تجربیات ما استفاده نمایید.
انواع بک لینک های مخرب

- Paid Link: لینکهایی هستند که با پرداخت هزینه و به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از سایتهای دیگر به سایت شما ارجاع میدهند. این نوع لینکها برای سئو سایت بسیار مضر هستند و ممکن است توسط موتورهای جستجو شناسایی شوند.
- Comment Spam: اسپمهایی هستند که در فضای اینترنت به صورت کامنت در سایتها و وبلاگها قرار میگیرند، کامنت اسپم گفته میشود. این اسپمها از طرف رباتها و به صورت خودکار ارسال میشوند و عموما حاوی لینکهای غیرقانونی و نامناسب هستند.
- Link Exchange: تبادلات بین لینک دو سایت است. در این روش، دو وبسایت با هم تبادل لینک میکنند و از این طریق به یکدیگر کمک میکنند تا رتبه بهتری در گوگل دریافت کنند. اگر این لینکها به صورت قانونی و مرتبط نباشند، اسپم شناخته میشوند.
- Low-Quality Directories: دایرکتوریهای آنلاینی هستند که برای ایجاد لینک ساخته شدهاند و به کاربران ارزش کمی دارند. این دایرکتوریها معمولا اعتبار دامنه پایینی دارند و لینکهای اسپمی دارند که به صورت مفید سازماندهی نشدهاند.
- Link Networks: گروهی از وبسایتها یا صفحات وب وجود دارند که هدف از ایجاد آنها، ساخت لینکهای تبادلی بین اعضای گروه است. اغلب این شبکهها با هدف افزایش رتبه صفحات ایجاد میشوند و از آنجایی که کیفیت کافی هم ندارند، لینکهای آنها اسپم در نظر گرفته میشود.
- Automated Link Building: لینکسازی خودکار، فرآیند ساخت لینکهای سایت با کمک اپلیکیشنهای خودکار است. در این روش، نرمافزارها به صورت خودکار سایتهایی را پیدا میکنند که توانایی ایجاد لینک به سایت مورد نظر را داشته باشند. سرعت و کارایی بالایی دارد اما چون کنترل دقیقی روی لینکها وجود ندارد، ممکن است لینک با کیفیت پایین دریافت کنید و درگیر پنالتیهای گوگل شوید.
- Guest Posting Networks: شبکههای مهمان نویسی، شبکههایی هستند که برای ایجاد لینک به سایت، از چند وبسایت مختلف تشکیل شده است. در این شبکهها، وبسایتها تحت عنوان Guest Posting برای یکدیگر محتوا ارسال میکنند و به این ترتیب برای سایت آنها لینک ایجاد میشود. اگر کنترل دقیق روی این نوع لینکسازی وجود نداشته باشد، ریسک بالا منجر به دریافت پنالتی خواهد شد.
- Press release links: به این نوع لینک، لینک اخبار رسانهای هم گفته میشود. این لینکها در اخبار و مقالات رسانهای قرار میگیرند. میتوانید با انتشار خبرهای مرتبط با فعالیتهای سایت و قرار دادن لینک صفحات در آنها، باعث بهبود رتبه سایت و افزایش ترافیک آن شوید. اما یادتان باشد برای استفاده از این سبک لینکسازی، باید خبرها و مقالات ارسال شده، مرتبط و باکیفیت باشند و به صورت حرفهای تهیه شده باشند.
- Forum signature: فوروم سیگنچر قسمتی است که در پایین هر پست در گروههای بحث و گفتگو وجود دارد. این قسمت شامل یک پیام کوتاه یا لینک به وبسایت یا شبکههای اجتماعی فرد است. با استفاده از فوروم سیگنچر، فرد میتواند به صورت غیر مستقیم تبلیغات خود را به دیگران نشان دهد و ترافیک و بازدید سایت خود را افزایش دهد. ممکن است برخی انجمنها محدودیتهایی برای استفاده از فوروم سیگنچر تعیین کنند و ممکن است به دلیل سوء استفاده حتی این قابلیت را به طور کامل نادیده گرفته و حذف کنند.
- Duplicate Content: اگر فردی از یک پیام یا لینک مشابه در بیش از یک گروه یا سایت استفاده کند، محتوای تکراری تلقی میشود و ممکن است تاثیر منفی روی رتبهبندی سایت داشته باشد.
وبمسترها چگونه می توانند بک لینکهای اسپم را کنترل کنند؟

برای کنترل بکلینکها اسپم، وبمسترها میتوانند از روشهای زیر استفاده کنند:
- استفاده از ابزارهای مانیتورینگ بکلینک: این ابزارها به وبمسترها کمک میکنند تا بکلینکهای اسپم را شناسایی کرده و از سایت خود حذف کنند.
- اعلام تخلف به گوگل: وبمسترها میتوانند با استفاده از ابزار Disavow Links در گوگل، بکلینکهای اسپم را به گوگل گزارش دهند و درخواست حذف آنها را ارسال کنند.
- استفاده از فیلترهای لینک: با استفاده از فیلترهای لینک در سایت، وبمسترها میتوانند از نمایش بکلینکهای اسپم در سایت خود جلوگیری کنند.
- پیگیری مستمر: وبمسترها باید به صورت مستمر بکلینکهای سایت خود را بررسی کنند و در صورت وجود بکلینکهای اسپم، آنها را حذف کنند.
به اندازه کافی در مورد اهمیت بکلینکها و سلامت آنها در بخش سئو سایت صحبت کردهایم، اما یادگیری لینکسازی صحیح به هیچ عنوان سخت نیست و میتوانید خیلی راحت با شناخت ابزارها آن را انجام دهید.
ابزار Google Disavow Link چیست؟
ابزار Google Disavow Link جزو ابزارهای رایگان گوگل محسوب میشود و به وبمسترها کمک میکند بکلینکهای اسپم را شناسایی کرده و در قالب یک گزارش برای گوگل ارسال کنند. در این گزارش، درخواست حذف آنها هم ارسال میشود. با استفاده از این ابزار، وبمسترها میتوانند به گوگل اعلام کنند که برخی از بکلینکهایی که در سایت خود دارند، بنا به دلایل مختلفی اسپم هستند و نباید در رتبهبندی سایت تاثیر داشته باشند.
مهمترین نکته در بخش آموزش نحوه Disavow کردن لینکها این است که وبمستر با کمک آن یک فایل متنی با پسوند txt. ارسال میکند و در این فایل، هر لینکی که میخواهد از سیستم رتبهبندی حذف شود گنجانده شده است. البته توجه داشته باشید که این فایل فقط باید شامل لینکهایی باشد که وبمستر مطمئن است بکلینکهای اسپم هستند و نباید در رتبهبندی سایت تاثیر داشته باشند.
برای پیدا کردن این لینکهای مضر میتوانید از ابزارهای تحلیل سایت استفاده کنید. در این ابزارهای به دنبال ارورهای سایت باشید و پیگیری کنید که این ارورها از کجا نشات میگیرند.
بیشتر بخوانید: بررسی انواع ارورهای سایت
نکات مهم در مورد DISAVOW کردن بک لینکها

- فقط بکلینکهایی را که به نظر شما مفید نیستند، Disavow کنید. اگر بکلینکی برای سایت شما مفید است، آن را نباید به هیچ وجه حذف کنید. حذف بکلینک اسپم باعث جلوگیری از افت رتبه میشود اما اگر لینکهای دیگری را هم که برای سایت شما مفید بودند حذف کنید، نتیجه خوبی نمیگیرید.
- قبل از Disavow کردن بکلینکها، تلاش کنید با صاحبان سایتهایی که بکلینک در آنها وجود دارد، تماس بگیرید و از آنها بخواهید که بکلینک را حذف کنند.
- اگر نمیتوانید با صاحب سایت تماس بگیرید و از او بخواهید که بکلینک را حذف کند، میتوانید از ابزاری Disavow استفاده کنید.
- قبل استفاده از ابزار Disavow ، بهتر است یک فایل متنی با پسوند txt. بسازید و لینکهایی که میخواهید حذف شوند را در آن فایل قرار دهید.
- یادتان باشد که Disavow کردن بکلینکها، یکی از راههای بهینهسازی سایت است و برای رسیدن به نتایج بهتر، میتوانید از روشهای دیگری مثل ساخت محتوای باکیفیت، بهبود ساختار ساید و استفاده از کیوردهای مناسب استفاده کنید.
وقتی بک لینکی را دیساوو کنیم، چه اتفاقی می افتد؟
وقتی یک بکلینک را دیساوو میکنیم، به موتورهای جستجو اعلام کردهایم که آن بکلینک در حساب بازدیدکنندگان سایت ما لحاظ نشود و روی رتبهبندی سایت ما تاثیری نداشته باشد. دیساوو کردن باعث میشود رتبه سایت ما در نتایج جستجو بهتر باشد و احتمال پنالتی شدن سایت ما در موتورهای جستجو کمتر میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خدمات سئو و آموزش سئو به صفحات مربوط مراجعه کنید.
آیا می توان درخواست disavow کردن یا حذف بکلینک اسپم را لغو کرد؟
بله. امکان ارسال درخواست لغو دیساوو کردن بکلینک برای شما وجود دارد. برای این کار باید فایل Disavow خود را ویرایش کرده و بکلینک مورد نظر را از فایل حذف کنید. بعد فایل جدید را ذخیره کرده و مجددا به گوگل ارسال کنید. آموزش نحوه Disavow کردن بسیار ساده است و خودتان میتوانید خیلی راحت فرآیند حذف بکلینک اسپم را انجام دهید. اما پیشنهاد ما این است که قبل از انجام این کار، با یک کارشناس یا کوچ سئو مشورت کنید تا مطمئن شوید که این کار تاثیر منفی روی رتبهبندی سایت شما نداشته باشد و خدایی نکرده لینکهای مفید را حذف نکرده باشید.
سخن آخر
حذف بکلینکهای مخرب وروش موثری برای جلوگیری از افت رتبه وبسایت است و طبق توضیحاتی که داده شد، قبل از هر چیز باید انواع لینکهای مخرب را شناسایی کنیم، روشهای کنترل این لینکها را بشناسیم و از ابزارهای موجود مثل Google Disavow Link برای حذف و مدیریت بکلینکهای مخرب استفاده کنیم. گزارشاتی که برای گوگل ارسال میشوند قابلیت تغییر دارند و میتوانید با بالا بردن آگاهی و دانش خود نسبت به تشخیص فوری و به موقع لینکهای مخرب، علاوهبر جلوگیری از دریافت پنالتی و افت رتبه، باعث رشد رتبهی صفحات وبسایت خود شوید.
دیدگاهتان را بنویسید