الگوریتم تازگی گوگل، فیلتر اصلی تعیین ارزش زمانی محتوا

یکی از راههای موثر برای حفظ رتبه و بالا بردن کیفیت سئو وبسایت، به کار گرفتن الگوریتم تازگی گوگل است. یعنی اگر بدانید که این الگوریتم چطور کار میکند میتوانید به عنوان راهکاری موثر برای افزایش ترافیک ارگانیک به آن نگاه کنید.
الگوریتم تازگی گوگل چیست؟
گوگل فرشنس (Google Freshness) روشی هوشمندانه برای رتبهبندی در SERP است. در واقع در این روش بعد زمان هم به عنوان یک المان مهم در نظر گرفته میشود. الگوریتم تازگی نشان میدهد که لازم نیست همهی محتواهای موجود در فضای تحت وب گوگل جدید باشند و مدام بهروز رسانی شوند. به عنوان مثال زندگینامه ناپلئون بناپارت نیازی به آپدیت شدن ندارد. یعنی چنین مقالهای در طی سالیان سال اطلاعات دقیق دارد و اتفاق تازهای در مورد آن رخ نمیدهد که بخواهیم آن را بهروز رسانی کنیم. اما مسلما موقع سرچ “نماینده مجلس بوشهر کیست؟” باید پاسخ فعلی و جدید نمایش داده شود.
” مثال نماینده مجلس، نمونهای در حوزه QDF (query deserves freshness) است.”
گوگل برای اینکه بین اطلاعات موجود و ارزش زمانی آنها در رتبهبندی تفاوت ایجاد شود، این الگوریتم را طراحی و اجرا کرد.
تاریخچه گوگل فرشنس
الگوریتم تازگی دومین اقدام گوگل برای حذف محتواهای قدیمی از لیست SERP است. اولین ورژن در اواسط سال 2010 عرضه شد و با نام الگوریتم کافئین شناخته میشود. این الگوریتم روی نمایهسازی تمرکز داشت و برای افزودن محتوا به نمایه بسیار سریعتر عمل میکرد. الگوریتم کافئین به گوگل کمک کرد محتوای تازهتر و همچنین صفحات جدید را فهرستبنید کند. همین امر باعث میشود که یافتن اخبار و پستهای جدید آسانتر شود.
الگوریتم تازگی تقریبا بعد از یکسال از فعالسازی کافئین عرضه شد و تمرکز آن روی رتبهبندی محتواهای جدیدتر در SERPهای مرتبط بود. هر کدام از این الگوریتمها، یک سبک خاص از بعد زمان را بررسی میکنند. در واقع هر دو الگوریتم مکمل هم هستند و بدون هم کار آنها دچار نقص میشود.
علت نامگذاری الگوریتم تازگی گوگل
اصطلاح “تازگی” یا “Freshness” مستقیما از روی بیانیه رسمی گوگل برداشته شد:
” Google Search از الگوریتم تازگی استفاده میکند که جدیدترین نتایج را به شما ارائه خواهد داد.”
الگوریتم تازگی چه مواردی را شناسایی میکند؟
گوگل فرشنس از چهار بعد، المان زمان را در انتشار محتوا در نظر میگیرد. یعنی هر URL مرتبط را از 4 بعد بررسی میکند.
- منتشر شده (Published) : زمانی که محتوا و صفحه در وبسایت آپلود میشوند.
- ایندکس شده ( Index): زمانی که کرولرها برای اولینبار صفحه را کشف میکنند و آن را به نتایج سرچ گوگل اضافه میکنند.
- آخرین کرول (Last Crawl): آخرین باری که صفحه توسط رباتهاکرول شده است.
- اصلاح شده (Modified): زمانی که آخرین تغییرات در صفحه انجام میشود.
اگر یک صفحه بعد از اولین کرول، آپدیت و بازنشر داده شود، زمان انتشار صفحه، آخرین زمان ویرایش و آپدیت صفحه در وبسایت خواهد بود. یعنی در دسته last crawl قرار میگیرد.
اگر صفحه بدون انتشار مجدد آپدیت شود، فقط زمان آن تغییر میکند و در درسته Modified قرار میگیرد.
معیار اندازهگیری تازگی محتوا از نظر گوگل چیست؟
طبق تحقیقات انجام شده، گوگل تازگی محتوا را بر اساس عوامل زیادی اندازهگیری میکند که در ادامه به مهمترین عوامل میپردازیم.
- تاریخ شروع صفحه (Page inception date): تاریخی که صفحه شما توسط گوگل ایندکس شد.
- میزان تغییرات در صفحهای که آپدیت شده است: هر چه این تغییرات بزرگتر و شفافتر باشند، از نظر گوگل تازگی محتوا بیشتر خواهد بود.
- تعداد تغییرات در محتوای اصلی صفحه: میزان تازگی محتوا در حالتی که تغییرات در محتوای اصلی صفحه صورت میگیرد، بسیار بیشتر از حالتی است که تگهای زمان و تاریخ را تغییر میدهید.
- نرخ تغییر صفحه: تغییرات پیوسته و مکرر در صفحه نشان دهنده تازهتر بودن محتوا است.
- نرخ ایجاد صفحه جدید: وبسایتهایی که مدام صفحات جدید محتوا ایجاد میکنند، ممکن است امتیاز بیشتری در الگوریتم تازگی دریافت کنند.
- تازگی بک لینکها به صفحه: لینکهایی هم که از طرف سایتهایی با امتیاز تازگی بالا دریافت میکنید، میتوانند امتیاز شما را افزایش دهند.
مقایسه الگوریتم تازگی در صفحه و وبسایت
دو نوع تازگی برای الگوریتم Google Freshness قابل تشخیص و اندازهگیری است:
- تازگی در یک صفحه خاص از وبسایت
- تازگی محتوا در کل یک وبسایت
محتواهای evergreen یا همیشه سبز، به محتواهایی گفته میشود که مخاطبان در طول زمان، بارها آن را جستجو و مطالعه میکنند. یعنی محتوای تولید شده هیچ تاریخ انقضایی ندارد و مخاطب همیشه میتواند از آن استفاده کند. در بحث الگوریتم فرشنس اما بسیاری معتقدند چنین محتوایی نیز باید بهروز رسانی شود تا در نتایج جستجو جایگاه بهتری کسب کند.
” وبسایتی که هر هفته یک مقاله جدید آپلود میکند، عموما بهتر از وبسایتی است که هر دو ماه یکبار یک محتوای جدید اضافه میکند.”
چطور سئو وبسایت خود را با Google سازگار کنیم؟
همانطور که قبلا بارها گفتهایم، سازگاری سئو و عملکرد شما با الگوریتمهای گوگل کمک میکند تا خیلی سریعتر و ایمنتر به صفحهی اول SERP دست پیداکنید. بنابراین اینکه روش سازگار شدن با این الگوریتم را بدانید، برای وبسایت شما بسیار حیاتی خواهد بود، شما باید دو کار را انجام دهید تا نتیجه درستی دریافت کنید:
- محتوای جدید و بهروز را به صفحه وبسایت خود اضافه کنید.
- مهر یا تگ زمان را بهروز کنید.
” هر زمان که به حجم قابل توجهی از مقالات منتشر شده رسیدید، بهترین روش برای افزایش بازدهی و بازگشت سرمایه شما، آپدیت و بهبود پستهای وبلاگ موجود در وبسایت است.”
چطور امتیاز بیشتری در بخش گوگل فرشنس دریافت کنیم؟
تا اینجا متوجه شدیم که تازگی محتوا چقدر میتواند روی رتبهبندی سرچها تاثیر بگذارد، بنابراین لازم است روشهایی را که منجر به افزایش تازگی محتوا و صفحه شما خواهند شد را هم بررسی کنیم تا در استراتژی سئو خود از آنها کمک بگیرید.
-
SERP را بررسی کنید.
سادهترین روش برای اینکه بدانید مخاطبان به چه محتواهایی و با چه میزان تازگی دسترسی دارند، این است که به تاریخ انتشار نتایج برتر سرچ نگاه کنید. توصیه میکنیم که حداقل 10 نتیجه برتر را بررسی کنید و میانگین عمر انتشار آنها را محاسبه نمائید. سعی کنید این میانگین را به سمت اعداد بالاتر گرد کنید تا محاسبات ایدهآلتری داشته باشید.
-
به طور منظم محتواهای جدید (ترجیحا evergreen) منتشر کنید.
شاید لازم نباشد که مدام در حال انتشار محتوا در مورد موضوعات جدید باشید. اما این واقعیت هم وجود دارد که گوگل علاقه خاصی به کرول کردن وبسایتهایی دارد که مدام محتواهای نو ایجاد میکنند. اصلا دلیل ایجاد الگوریتم تازگی هم همین مسئله لود. بنابراین مطمئن شوید که به طور منظم محتوای جدید منتشر میکنید. فرقی ندارد محتوای همیشه سبز باشد یا محتوایی که به زمان حساس است. فقط نظم را در تولید و انتشار محتوا جدی بگیرید.
-
محتوای قدیمی را به طور منظم به روز کنید.
از آنجایی که حجم گستردهای از محتوای جدید هر روز منتشر میشود، موتورهای جستجو نمیتوانند هر صفحه را دوباره بررسی کنند.در نتیجه گوگل در اغلب موارد صفحات را بر اساس نرخ بهروز رسانی محتوا کرول میکند.
” با آپدیت منظم محتواهای قدیمی، امتیاز تازگی خود را افزایش میدهید و در رتبه بهتری از صفحه سرچ قرار میگیرید.”
-
محتوای خود را کامل و واقعی آپدیت کنید.
معمولا کارشناسان با تغییر تاریخ انتشار مقاله و سال ، صفحه را آپدیت میکنند. اما گوگل در حال حاضر چندان از کاربرد این روش به تنههایی استقبال نمیکند. همانطور که قبلا هم گفتیم تغییر در بدنه اصلی صفحه برای گوگل بسیار مهمتر از تنظیم تگهای تاریخ و زمان است. بنابراین توصیه اکید داریم که محتوای اصلی صفحه خود را آپدیت کنید.
شاید ایجاد تغییرات جعلی تا حدودی به صورت لحظهای CTR شما را افزایش دهد. اما اگر مخاطب همچنان محتوای شما را قدیمی و ناکارآمد بداند، مسلما ترافیک ارگانیک خود را از دست میدهید. اگر هم این روند ادامهدار شود و تعامل ضعیفتری دریافت کنید، مسلما روی رتبه صفحه شما تاثیر منفی خواهد داشت.
-
زمان انتشار مقاله مطابق با تاریخ عنوان و محتوا باشد.
زمان منتشر شدن صفحه توسط گوگل با URL شما باید مطابق با عنوان صفحه شما باشد. مقالاتی که زمان انتشار آنها در سال عنوان مطابقت ندارند، در بین وبسایتهای مختلف بسیار رایج هستند و به همین علت از دور رقابت با سردمداران حذف میشوند.
-
از طریق Search Console آپدیت را به گوگل یادآوری کنید.
اگر میخواهید روند جستجوی مجدد محتوای شما بعد از آپدیت شدن تسریع شود، میتوانید sitemap خود را مجددا به کنسول جستجوی گوگل ارسال کنید. البته این را در نظر داشته باشید که گوگل به طور هوشمند و خودکار این فرآیند را طی خواهد کرد، پس اگر تغییرات شما جزئی و کوچک است، ارزش ندارد تا بخواهید زمانی برای ارتباطگیری مستقیم با سرچ کنسول صرف کنید.
چه زمانی آپدیتهای جزئی مفید خواهند بود؟
درست است که گوگل توجه بیشتری به آپدیتها و تغییرات بزرگ دارد، اما موارد جزئی هم نقش مهمی در رتبهبندی صفحات دارند. همانطور که بارها اشاره کردیم، تازگی یک صفحه به مرور زمان کاهش مییابد و حتی اگر محتوای همیشه سبز هم باشد، از الگوریتم تازگی در امان نخواهد بود. نمونههایی از آپدیتهای کوچکی که میتوانید انجام دهید عبارتند از:
- افزودن لینکهای داخلی جدید
- آپدیت اسکرین شاتهای پلتفرم
- تنظیم سرفصلها
- افزودن یک مورد جدید به لیست مطالب
اگر محتوای evergreen دارید، این روشها مناسب برای دریافت ترافیک بیشتر بدون نیاز به بازبینی و تغییرات اساسی است.
دیدگاهتان را بنویسید