چطور به یک کارشناس سئو (SEO) تبدیل شویم؟

سوال بزرگ ذهن افرادی که قصد دارند در حوزه دیجیتال مارکتینگ، علیالخصوص بخش سئو فعالیت کنند این است که “چطور میتوانیم به یک کارشناس سئو تبدیل شویم؟” مثل تمامی مشاغل دیگر، متخصص سئو هم باید فرآیند کسب دانش و مهارت را به خوبی طی کرده و بتواند تواناییهای خود را به خوبی برای متقاضیان و مشتریهای احتمالی پرزنت کند. ما در این بخش به بررسی مراحل یادگیری و به کارگیری علم تخصصی سئو خواهیم پرداخت.
کارشناس سئو به چه کسی گفته میشود؟
کارشناس سئو یا SEO expert فردی است که وبسایتها را برای کسب رتبه بهتر در لیست نتایج موتورهای جستجو و بیشتر دیده شدن توسط مخاطبان، بهینهسازی میکند. در واقع یک متخصص SEO کاملا میداند چطور مخاطب یا تخصصیتر بگوییم ” ترافیک ارگانیک” بیشتری را برای یک صفحه جذب کند.
مزایای تبدیل شدن به یک متخصص سئو
سئو یکی از چالش برانگیزترین و باارزشترین حوزههای بازاریابی است. این حوزه ترکیبی از ثبت داده، آنالیز، بازاریابی محتوا و مهارتهای فنی بوده و افراد متخصص در آن میتوانند بدون محدودیت قلههای بازاریابی را پی در پی فتح کنند. از آنجایی که کسب و کارهای دیجیتال و آنلاین روز به روز در حال گسترش هستند و عملا قلب بازاریابی جهان را در دست دارند، کسب مهارت و فعالیت در این حوزه باعث میشود درآمد و امنیت شغلی بالایی داشته باشید.
شرکتهای مختلف برای اینکه کمپینهای موفق بازاریابی داشته باشند و بتوانند ترافیک مناسب دریافت کنند، از کارشناس سئو کمک میگیرند.
در حال حاضر فعالیت اصولی و دقیق یک متخصص SEO به جذب 50% از ترافیک فضای وب منجر میشود. تقریبا مخاطبان برای دریافت پاسخ سوالات خود، 5 صفحه اول SERP یا همان صفحه نتایج گوگل را بررسی میکنند و اگر استراتژی تعیین شده موفق عمل کند، وبسایت مورد نظر هم در بین همین 5 سایت برتر قرار خواهد گرفت. اینکه یک کسب و کار 68 درصد از آمار جستجو و ترافیک را به خود اختصاص دهد، باعث میشود مشتریهای بالقوه بیشتری برای محصول یا خدمات مورد نظر ایجاد شود.
شاید شما در حال حاضر مسیر تبدیل شدن به یک SEO expert حرفهای را شروع کرده باشید، شاید هم در همین حوزه مشغول به کار هستید. مهمترین واقعیت موجود این است که سئو و خدمات مربوط به آن، جایگاه شغلی هیجانانگیز و رو به رشدی دارد. شما حتی میتوانید در بخشهای کوچکتر و تخصصصیتری مانند بازاریابی محتوا، مشاوره کسب و کار و آنالیز دادهها هم فعالیت کنید.
مراحل تبدیل شدن به یک کارشناس سئو
با طی کردن مسیر راهنمایی که در ادامه بررسی میکنیم، در کوتاهترین زمان ممکن به یک کارشناس سئو تبدیل خواهید شد.
1. اصول سئو را یادبگیرید
برای تبدیل شدن به SEO expert، از اصول اولیه شروع کنید. اینکه درک درستی از چگونگی تعامل بین مخاطبان و موتورهای جستجو داشته باشید، میتواند مسیر کاری شما را هموارتر کند. در واقع مشخص میشود که چه کاری میتوانید برای بهینهسازی محتوا انجام دهید.
شما باید این سه جزء اصلی سئو را یادبگیرید:
- کاربران و سلیقه آنها را هدف قرار دهید. یعنی انواع محتوایی که کاربران میخواهند و انتظار دارند در وبسایت مورد نظر ببینند را تهیه کنید.
- شرایط کار موتورهای جستجو و الگوریتمها را بررسی کنید.
- ابزارها و تکنیکهای مورد نیاز برای بهینهسازی وبسایت را بدانید.
بدون آشنایی با این مباحث، نمیتوانید درک درستی از قواعد و مراحل کار داشته باشید. پس قطعا خلاقیت شما هم جای بروز نخواهد داشت. طبق تجربهی چندین سالهی تیم امین محتوا، دانستن دلیل انجام هر مرحله دقیقا همان دلیلی است که کار و تخصص شما را از رقبا متمایز میکند. حتی وقتی به عنوان یک کارشنا سئو وارد مراحل سئو پیشرفته میشوید هم این اصول پیش نیاز فعالیت شما خواهند بود. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات سئو و یا آموزش سئو امین محتوا به صفحهات مربوط مراجعه کنید.
2. وبسایت خود را بسازید
بعد از یادگیری اصول سئو، وقت به کارگیری آنها است. آزمون و خطا کنید تا مراحل کار را به خوبی یاد بگیرید و تجربه اولیه را کسب کنید. اگر چنین فرصتی ندارید، دورههای کارآموزی سئو را بگذرانید. متخصص شدن در هر شغل و تجارتی، نیاز به کسب تجربه دارد و یک شبه اتفاق نمیافتد. فقط با دانستن اصول تئوری مسئولیت انجام پروژههای برندهای بزرگ را برعهده نگیرید.
HTML را یادبگیرید. تگها و سرفصلهای مربوط به آن را کامل بیاموزید و بعد مجدد آنها را به کار بگیرید.
محتواهای مختلف را بررسی کنید و ببینید که چطور در لیست SERPها قرار میگیرند. یادبگیرید که چه ویژگیهایی باعث رتبهگیری محتوا شده است.
اگر تولید محتوا برای شما دشوار است و نمیدانید از کجا شروع کنید، درباره موضوعات مورد علاقه خود تحقیق کنید و شروع به نوشتن کنید. سپس نوشتهها را روی وبسایت شخصی خود آپلود کنید و تغییرات را بررسی کنید.
3. وردپرس (WordPress) را یادبگیرید.
“یک سوم وبسایتهای جهان با وردپرس ساخته شدهاند.”
بنابراین اگر میخواهید یک کارشناس سئو باشید، باید با الگو و بخشهای مختلف وردپرس آشنا شوید. وردپرس بهترین CMS موجود برای سئو است. پس طبیعی است اگر از شما بخواهیم که یادگیری آن را در اولویت خود قرار دهید. لازم نیست یک طراح سایت باشید، اما نحوه کار با محیط آن و همینطور شناخت ابزارهای موجود در هر وبسایت، کمک بزرگی به پیشرفت و حرفهایتر شدن شما خواهد کرد.
4. کار با Google Analytics و Google search Console را یادبگیرید.
هر SEO expert باید بتواند با طیف گستردهای از ابزارها برای بهینهسازی محتوا و تجزیه و تحلیل میزان اثربخشی اقدامات استفاده کند. Google Analytics و Google search Console به عنوان ابزارهای اصلی کار، برای هر متخصصی ضروری هستند.
- Google Analytics برای آنالیز همه فرآیندها و ارائه گزارش طراحی شده است.
- Google search Console هم برای اینکه بتوانید سایت خود را بهینه کنید.
یک متخصص سئو باید روی هر دو مورد تسلط داشته باشد.
5. یک کارشناس سئو، هر روز در مورد SEO مطالعه میکند.
واقعا مهم است که علم خود را در مورد سئو بهروز نگه دارید. یعنی هر روز باید در مورد سئو مطالعه داشته باشید. موتورهای جستجوی اصلی هر روز در حال تغییر هستند و الگوریتمها و شرایط متفاوتی را برای رتبهبندی در نظر میگیرند. بنابراین منطقی است که از این تغییرات با خبر باشید تا بتوانید پروژههایی که در دست دارید را به عالیترین نتیجه ممکن برسانید.
6. نحوه کار موتورهای جستجو را بشناسید.
کیفیت کار شما را موتورهای جستجو تعیین میکنند. دقیقا به همین دلیل است که باید در مورد کرولرها (Crawler) اطلاعات دقیقی داشته باشید. رباتهای فعال موتورهای جستجو در مورد کیفیت و ارتباط محتوای شما با موضوع مورد نظر کاربران تصمیم میگیرند. چندین عامل کلیدی وجود دارد که تعیین کننده نتیجه تصمیمگیری این موتورها هستند. کیفیت محتوا، لینکها و درک هدف جستجو برخی از این عوامل هستند.
” موتورهای جستجو، جعبه سیاه فضای مجازی هستند. پس روند کار و اطلاعات مسیر رشد وبسایتها را فاش نمیکنند.”
با این حال فاکتورهایی وجود دارد که میتوانید با کمک آنها فرآیند بهینهسازی وبسایت خود را هدفمندتر انجام دهید.
7. دستورالعملهای ارزیابی کیفیت گوگل (Quality Rater Guidelines) را مطالعه کنید.
برای اینکه به عنوان یک متخصص SEO دیدگاه عمیقتری نسبت به مسائل پشت پرده موتورهای جستجو پیدا کنید، بهتر است دستورالعملهای ارزیابی کیفیت گوگل را مطالعه کنید.
گوگل تیمی از افراد متخصص را برای کمک به افزایش دقت رتبهبندی استخدام کرده است و راهنمای ارزیابی گوگل به آنها کمک میکند تا فاکتورهای مهم را در صفحات مختلف جستجو کنند. این دستورالعملها ساده و کوتاه نیستند و خواندنشان خیلی زمانبر است. اما خبر خوب این است که نسخه ساده شده آن در دنیای سئو در دسترس بوده و با نام E-A-T شناخته میشود.
- تجربه و تخصص (Expertise)
- اقتدار (Authoritativeness)
- اعتماد (Trustworthiness)
نسخه کوتاه این دستورالعمل برای تازهکارها و هر کارشناس سئو سطح متوسطی مفید و کاربردی خواهد بود. اما اگر بخواهید به یک متخصص تبدیل شوید، باید راهنما را به طور کامل مطالعه کنید.
8. به SERPها نگاه کنید.
SERP جایی است که نتیجه همه اقدامات در آن مشخص میشود. چطور این صفحات تشکیل میشوند؟ چه محتواهایی را نمایش میدهند؟ چه مهارتهایی برای رسیدن به بهترین رتبهها نیاز است؟
سعی کنید تغییرات نتایج را در مدلهای مختلف جستجو بررسی کنید. به عنوان مثال نتایج بدست آمده از سرچ عبارت “نحوه طبخ قورمه سبزی” با “قورمه سبزی” را مقایسه کنید. گوگل در مورد هدف پشت این سرچها تصمیم میگیرد و محتوا را در قالبی ارائه میکند که تصور میکند کاربران بیشتر به آن توجه میکنند و نیاز دارند. پس توجه زیادی به SERP داشته باشید و مدام آن را آنالیز کنید.
9. سئو تکنیکال را یاد بگیرید.
کارشناس سئو باید با اصول فنی سئو آشنایی داشته باشد. فقط از این طریق میتواند کرولرها و فهرستبندی سایت را به سادهترین شکل ممکن انجام دهد. سئو تکنیکال شامل قابلیت سازگاری با موبایل، سرعت سایت ،دادههای ساختار یافته، جاوا اسکریپت و همه مکانیسمهایی است که روی عملکرد یک وبسایت تاثیر میگذارد. این عوامل مستقیما تاثیر زیادی روی رتبه سایت در SERP دارند.
10. درباره استراتژی محتوا، تولید محتوا و بهینهسازی آن مطالعه کنید.
درست است که سئو تکنیکال کمک میکند موتورهای جستجو سایت مورد نظر را سریعتر تشخیص دهند و آن را انتخاب کنند، اما کیفیت درک محتوا به شما کمک میکند تجربه کاربر، زمان حضور در وبسایت، لینکها و موارد دیگر هم بهبود پیدا کنند.
” دوران یکهتازی کلمه کلیدی به عنوان استراتژی اول سئو گذشته است.”
الگوریتمهای مرغ مگسخوار و رنک برین ، روند استراتژیها را به سمت محور رضایت کاربر و درک نیاز مخاطب بردهاند. البته در نظر بگیرید که صرفا تولید و انتشار یک محتوا، دلیل محکمی برای افزایش شانس دیده شدن توسط مخاطب نیست. هر محتوا باید بازاریابی و استراتژی درستی برای رقابت با دیگر محتواهای مشابه داشته باشد.
11. تکنیکهای لینکسازی را بشناسید.
لینک بیلدینگ یکی از اولین مهارتهایی است که یک متخصص سئو باید آن را بلد باشد. انجام آن هم دقت و دانش کافی میخواهد، چون حساسیت بالایی دارد. شاید بتوان گفت حساسترین بخش سئو، فرآیند لینکسازی است و اگر به درستی انجام نشود ممکن است پنالتی دریافت کنید.
” کیفیت لینک از تعداد آن مهمتر است. کیفیت را فدای کمیت نکنید.”
12. روی چک لیست مشخصی تمرکز نکنید.
اینکه فقط یک روند و یک چک لیست خاص را برای همه موقعیتها و وبسایتها داشته باشید، باعث میشود در موقعیتهای چالش برانگیز مختلف به اندازه کافی انعطافپذیری نداشته باشید. بخاطر داشته باشید که موتورهای جستجو همیشه در حال آپدیت شدن و تغییر کردن هستند. پس اینکه بخواهید با یک چک لیست ثابت پیش بروید، خیلی منطقی به نظر نمیرسد. یک کارشناس سئو حرفهای، همیشه انعطافپذیر و اقدامگرا است.
ذهنیت چک لیست روی نتایج کار شما تاثیر منفی دارد. همیشه سعی کنید فکری باز و خلاقانه داشته باشید. فقط در این صورت است که میتوانید رشد قابل توجهی به عنوان یک SEO expert داشته باشید. همواره برای تغییر آماده بوده و یادگیری را کنار نگذارید.
تیم امین محتوا تمام چک لیست ها را برای شما اماده کرده است:
13. در کنفرانسهای سئو و بازاریابی شرکت کنید.
شرکت در این کنفرانسها یکی دیگر از راههای ارتقا مهارتهای شما به عنوان متخصص سئو است. کنفرانسها و وبینارها منابع عالی برای یادگیری مهارتهای سئو و بازاریابی هستند. شاید این سمینارها کمی گرانقیمت باشند اما شرکت در آنها برای شما یک سرمایهگذاری سودآور خواهد بود. فقط دقت کنید سرفصلها و موضوعات موجود در کنفرانس تخصصی باشند.
14. از اشتباهات خود درس بگیرید و موفقیتهای خود را تکرار کنید.
SEO یک علم دقیق و ثابت نیست و کارشناس سئو باید از طریق آزمون و خطا دانش خود را ارتقا دهد. اشتباه کردن در این حوزه بسیار طبیعی و معمول است. فقط باید دقت کنید که در موارد مشابه، اشتباهات تکراری نداشته باشید.
شما در جایگاه یک کارشناس سئو باید موقع بروز اشتباه حرفهای رفتار کنید و با کمک گرفتن از دیگران یا مطالعه مشکل را برطرف کنید. بعد از رفع مشکل هم باید روی آموزش خود بیشتر تمرکز کنید و همچنان مسیر رشد را ادامه دهید.
اگر هم اقدامی انجام دادید که نتیجه مثبتی برای شما داشته است، حتما آن را دقیق یادداشت کنید تا بتوانید در مراحل و پروژههای بعدی هم از آن استفاده کنید.
15. صبور باشید.
همیشه تاکید کردهایم که صبر، بزرگترین ویژگی یک کارشناس سئو است و تبدیل شدن به یک متخصص هم زمان میبرد. دلیل موفقیت کارشناسان مطرح قطعا صبر و سوار شدن بر موج تغییرات الگوریتمها است. حتما زمان بگذارید و ابزارهای جدید را بررسی کنید. سبک کاری و تیم اجرایی خود را بسازید.
این کارها، فرآیندهای طولانی دارند اما قطعا شما را به یک SEO expert موفق تبدیل میکنند. به یاد داشته باشید که فضای کار و پروژههای سودده همیشه به سمت متخصصان تراز اول میروند. پس تلاش کنید تا رتبه یک لیست متخصصان SEO باشید.
مقاله مرتبط: مشاوره سئو در تهران
درآمد یک کارشناس سئو
قبلا به طور مفصل در مورد درآمد از بخشهای مختلف سئو صحبت کردهایم. در این بخش اما جالب است بدانید که یک کارشناس سئو حرفهای درآمد میانگین 50 هزار دلار در سال را دارد. در ایران اما درآمد سئو بسته به کیفیت کار شما بین 7 الی 40 میلیون تومان متغیر است. این ارقام مسلما بالاتر هم خواهند بود اما رنج معمول در این بازه قرار میگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید